fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Interviu cu Radu Ștefana, șeful Secției de Poliție nr.1 Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

Radu Ștefana este șeful Secției de Poliție nr.1 Ploiești din iulie 2015, după ce timp de 4 ani a lucrat pe postul de adjunct la aceeași secție. Comisarul șef, în vârstă de 38 de ani, consideră că problemele vin în special din cauza aglomerării zonelor centrale, dar și din cauza persoanelor de etnie rromă predominante pe întinderea secției de poliție pe care o conduce. Totodată, Ștefana Radu a descris reporterilor noștri câteva dintre cazurile deosebite rezolvate de secția sa, pe care le găsiți detaliate în materialul de mai jos.

Reporter: Pentru început, spuneți-mi câteva lucruri despre dumneavoastră

- Reclamă -

Radu Ștefana: Am 38 de ani, sunt căsătorit, am un copil, locuiesc în Ploiești, am absolvit Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București în 2004. Înainte de absolvire am lucrat și ca subofițer între 1996 și 2006, după care am fost ofițer de investigații criminale la Secția 1 până în 2011 când am susținut concursul pentru adjunct șef de secție pe care l-am și trecut. Am fost adjunct până în 2015 când am susținut concursul pentru șef de secție, iar din iulie 2015 sunt șeful Sectiei 1 poliție.

Reporter: Care ar trebui să fie principalele calități ale unui polițist?

Radu Ștefana: Din punctul meu de vedere, un polițist trebuie să fie devotat, să aibă curaj, demnitate, ambiție, echilibru și spirit de echipă.

- Reclamă -

Reporter: Cum caracterizați secția de poliție pe care o conduceți? Este o secție grea, ușoară?

Radu Ștefana: Consider că nicio secție din Ploiești nu este ușoară și probabil nici din țară. Secția 1 cuprinde zona centrală cu toate instituțiile pe care le cunoașteți:  Palatul Administrativ, Palatul Culturii, Casa Sindicatelor, Camera de Comerț, Curtea de Apel, Instanța, care mai nou s-a mutat de la fostul Tribunal pe strada Văleni, Palatul de Justiție, Filarmonica, Romtelecom, Petrom, Direcția de Sănătate Publică, Administrația Finanțelor Publice, Trezoreria, Catedrala. De asemenea, ca zone aglomerate avem Halele Centrale, Oborul, în special la sfârșit de săptămână când vin numeroase persoane în zonă, parcul Nichita Stănescu din zona centrală, cuprinzând Dealul Mare, MC Donald s, zona Unirii. Ca și mall-uri avem AFI Palace, mall-ul nou de la Galerii, mall-ul vechi de la Mercur plus zona comercială din Bariera Bucov și parcul Mihai Viteazul. Pe lângă zona centrală, Secția 1 cuprinde și trei cartiere în care locuiesc predominant și cetățeni de etnie rromă. Mă refer la cartierul Bereasca, Boldescu și Radu de la Afumați unde locuiesc și trăiesc diferite neamuri de etnie rromă.

Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă secția dumneavoastră?

Radu Ștefana: Având în vedere cultura acestor persoane de etnie rromă, ne confruntăm periodic cu conflicte spontane, aceștia se aprind imediat, se strâng foarte mulți de la o ceartă simplă între doi cetățeni și deranjează din punct de vedere al ordinii publice, cetățenii care locuiesc sau care trec prin zonă. Aici trebuie să intervenim, intervenim de fiecare dată, îi conducem la secție, luăm măsurile în primul rând ca să dezaglomerăm zona, după care luăm măsuri față de aceștia în funcție de gravitatea faptelor. De asemenea, ne confruntăm cu furturi mărunte, să le zic de subzistență: furturile de fiare din curțile oamenilor, pe care le comercializează la diferite centre de fier vechi, furturile din auto, mai ales în cazul în care cetățenii își uită bunuri de valoare la vedere în mașini, furturile din buzunare, mai ales în zonele aglomerate, mă refer în zona Halelor, în zona centrală. Mai sunt ca și fapte cu care ne confruntăm furturile prin împrietenire, fiind abordate victime ca persoane în vârstă, sub diferite metode: că sunt de la primărie, că vor să-i ajute pe oameni, intră în casă și, profitând de neatenția lor, le sustrag diferite bunuri de valoare. Mai avem o metodă care e la modă în ultima perioadă pentru infractori: metoda accidentul. În privința asta, noi, prin poliția de proximitate consiliem cetățenii, îi identificăm mai întâi pe cei în vârstă, pe cei care locuiesc singuri, îi consiliem, îi instruim la modul de abordare a acestor persoane și sperăm noi să reducem numărul acestor infracțiuni.

- Reclamă -

Cum priviți problema cerșetorilor și a parbrizarilor care au devenit un adevărat fenomen în Ploiești?

Radu Ștefana: Consider că într-adevăr este o problemă, dar nu numai în Ploiești. Dacă ați văzut sunt prezente astfel de fapte și în marile orașe ale Europei. Secția noastră organizează zilnic activități pe această linie constatându-se contravenții prevăzute în baza Legii 61, dar și infracțiuni pentru că după intrarea în vigoare a noului Cod Penal, fapta de cerșetorie care era prevăzută în vechiul Cod Penal ca infracțiune s-a abrogat, rămânând ca simplă contravenție. În schimb, în noul Cod Penal avem folosirea minorilor în scopul cerșetoriei, în scopul obținerii de foloase materiale. În acest caz este vorba despre infracțiune. În ceea ce privește minorii care cerșesc singuri pe stradă, în cazul în care îi depistăm luăm măsuri de internare a acestora în centrul de primire al minorilor, dar din păcate, de acolo sunt preluați imediat de familie sau de reprezentanții legali și încredințați pentru că, conform legii așa se pune problema. Avem un schimb activ de date și informații cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova pe care o informăm imediat despre toți minorii pe care îi depistăm singuri sau împreună cu vreun membru al familiei la cerșit sau că au săvârșit fapte antisociale. DGASPC întocmește o anchetă socială, dar fără acordul reprezentanților sociali nu pot fi instituționalizați.

Reporter: Credeți că puteți găsi câteva soluții pentru prevenirea accidentelor frecvente, soldate cu rănirea sau chiar decesul oamenilor?

Radu Ștefana: Avem și noi polițiști la secție care au aviz de poliție rutieră și sprijinim Biroul Rutier de la Municipiu cu colegi care desfășoară activități pe această linie. Din punctul meu de vedere, ca să prevenim accidentele și cele soldate cu răniți sau decesul oamenilor, cred că trebuie organizate și vă garantez că sunt organizate o dată pe zi acțiuni la vedere pentru prevenire și pentru combatere, pe segmentele pe care le-au identificat cei de la Rutieră ca fiind cele mai periculoase.

Reporter: Povestiți-mi cum decurge procedura din momentul în care sunteți solicitați de dispeceratul poliției sa interveniți la vreun incident

Radu Ștefana: În cazul în care sesizează o persoană un eveniment la 112, dispeceratul  apelează patrula din zona cea mai apropiată, care se deplasează la intervenție și în funcție de eveniment ori intervine, ori asigură zona, ori solicită alte forțe, ori face verificări.

De exemplu, la un caz de conflict, polițiștii intervin imediat, se iau măsuri de sancționare sau consiliere a celor implicați în cazul în care în timpul conflictului s-au constatat și infracțiuni adică, loviri sau amenințări, se întocmește dosar penal, persoanele sunt conduse la sediul poliției unde se iau măsurile în consecință.

Dacă avem un caz de furt de exemplu semnalat prin 112 sau nu neapărat, la fel, patrula care merge la intervenție, face primele verificări și obține primele date despre eventualii autori. Dacă sunt la fața locului, polițiștii intervin, îi identifică, îi încătușează dacă este nevoie și îi conduc la sediul poliției. Dacă nu sunt autorii la fața locului se dau semnalmentele prin stația de emisie-recepție pentru a fi avute în atenție de celelalte patrule din municipiu. La o tâlhărie de exemplu, toate patrulele care sunt disponibile acționează direct în zona respectivă, putem să închidem zona pentru a prinde autorii mai repede. Prin dispecerat, se coordonează foarte bine patrulele pentru a obține rezultatele favorabile.

Reporter: Relatați cel mai deosebit caz rezolvat de secția dumneavoastră

Radu Ștefana: Toate cazurile rezolvate de noi sunt cazuri deosebite. Ne interesează ca dumneavoastră, cetățenii, sa fiți mulțumiți de intervenția noastră.

Ca un prim exemplu, pot să vă dau chiar un caz recent, rezolvat de noi. S-a primit un apel la dispecerat, s-a intervenit la Hotelul Prahova, unde un tânăr în stare de ebrietate a escaladat fereastra hotelului la etajul 1 și nu voia să intre în cameră. Avea în mână un fier beton cu care amenința că se automutilează, nu că ar face rău altor persoane. A mers prima patrulă care a primit apelul, a asigurat zona să nu intervină curioși și așa mai departe, cu alți colegi am mers în interiorul hotelului, ne-am dus la cameră, am discutat puțin cu el, am încercat să-l convingem să intre în cameră, a insistat că nu intră și am apelat la persoane care îl cunoșteau mai bine în scopul de a-l convinge să intre. În cele din urmă, a fost convins, a intrat în cameră, iar colegii pe care îi dispusesem în camera următoare pentru a interveni la nevoie, au escaladat pervazul, au intrat pe geamul camerei și l-au imobilizat pe bărbat, l-au încătușat după care l-au condus la Spitalul Județean la Secția de Psihiatrie.

În aceste cazuri, în care persoanele sunt cunoscute cu afecțiuni psihice, trebuie să identificăm membrii familiei, iar prin intervenția unui membru de familie trebuie să se întocmească o documentație pentru a putea fi internat definitiv. Facem demersuri ca să nu se mai repete aceste cazuri. Cu toate că ne-am mai întâlnit de curând.

De exemplu, doamna de la Hale unde tot noi am intervenit, care era pe un bloc cu patru etaje. Am mers personal sus și am discutat cu ea, ne cunoaște și a trebuit să ducem muncă de lămurire și consiliere ca să poată să coboare de pe acoperiș. A doua oară când s-a urcat a fost nemulțumită de ceea ce i-au promis reprezentanții Primăriei. La fel am procedat și a doua oară, am convins-o să coboare, iar de data asta am vorbit cu administratorul blocului și am luat scara pentru a nu se mai putea urca.

Am mai avut un caz de șantaj, soldat cu trei persoane arestate. A plecat de la o sesizare a unui tânăr care era șofer pe TIR și transporta diferite bunuri în Anglia. Acesta a fost abordat de trei persoane, sub pretextul transportării unui pachet în Anglia, care în momentul în care i-au predat coletul pe care trebuia să-l transporte l-au filmat fără ca acesta să știe, iar când s-a întors l-au abordat din nou și i-au adus la cunoștință că a transportat substanțe interzise și anume droguri de mare risc, i-au arătat filmarea și pentru a nu fi deferit lucrătorilor de poliție, trebuia să încheie fictiv un contract de vânzare-cumpărare a unui autoturism marca BMW, deci să le dea practic mașina personală. Acesta s-a speriat, a întocmit acest contract, după care noi am aflat și în urma documentării activității infracționale, am reușit ca cei trei autori să fie identificați, cercetați și arestați pentru infracțiunea de șantaj, extinzându-ne și spre altă infracțiune. Din cercetări, a reieșit că unul dintre cei trei se ocupa și cu fapte de proxenetism, adică obliga o persoană de sex feminin să practice prostituția în unele zone ale orașului, iar banii proveniți din aceste acte, îi cheltuia în scop personal.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut