fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Interviu cu tânărul care a descoperit un topor din bronz vechi de peste 3.500 de ani

Citește Și

- Reclamă -
Un cetățean din județul Prahova a făcut o descoperire istorică, a găsit cu ajutorul unui detector de metale un topor din bronz cu vechime de peste 3.500 de ani. Descoperirea a fost făcută într-o pădure din orașul Băicoi din județul Prahova.

Reporterii ziarului Incomod au realizat un interviu cu Constantin Cătălin Dumitran, cetățeanul care a descoperit obiectul.

Cum ați găsit obiectul? - Ziarul INCOMOD

Una dintre pasiunile mele este detectarea metalelor. Am un detector de metale cu care merg prin diverse locuri, păduri, câmpuri, zone de munte etc. Mă relaxez căutând obiecte „ascunse” sub pământ. De această dată am ales o pădure apropiată de localitatea mea și am avut deosebita plăcere să găsesc această piesă. Am fost puțin surprins că aparatul l-a detectat la o adâncime destul de mare, 60 cm, probabil din cauza ploii, solul devenind moale obiectul a coborât.

- Reclamă -

Ați știut ce este sau ați aflat ulterior? - Ziarul INCOMOD

Mi-am dat seama din prima că este o piesă din bronz, după culoare. Fiind pasionat de astfel de obiecte sunt și informat, sunt comunități de detectoriști unde se dezbat subiecte de genul acesta. Când l-am avut în mână am observat că este un topor de proveniență celtică. Bănuiesc că are o vechime de peste 3.500 de ani.

Ce valoare are obiectul și ce sumă vă revine?

Încă nu știu ce valoare are, l-am predat conform legii la primărie, iar primarul l-a predat Ministerului Culturii. Așteptăm să se facă o expertiză în urma căreia să vedem ce particularități are. Nu îmi revine nimic, am renunțat la recompensă, nu o fac pentru bani, o fac din plăcere și mă bucur că am făcut o descoperire cu o astfel de importanță.

Ați mai făcut și alte descoperiri importante?

Este singura descoperire cu o astfel de importanță.

- Reclamă -

Ce părere aveți despre legislația în ce privește detectarea metalelor?

De curând s-au adus modificări care ne obligă să declarăm absolut tot ce găsim, sârme, cuie etc. obiecte fără nicio valoare sau însemnătate istorică. Mi se pare absurd, păstrez cam tot ce găsesc, am acasă două găleți de fiare, sârme, cuie, bucăți de tablă etc. O să mă duc cu ele să le pun pe masa domnilor arheologi.

Am fost și în alte țări, pot spune că în străinătate legislația este mult mai permisivă și prietenoasă cu cei care au această pasiune în timp ce la noi, în România, suntem la câțiva pași să ni se interzică.

O nouă propunere legislativă vine însoțită de niște restricții care vor face mai mult rău decât bine. Se dorește ca orice persoană pasionată de detecție să fie înscrisă într-o asociație care la rândul ei să dețină un contract cu o instituție de profil muzeal, de cercetare sau de învăţământ superior și atunci când ieșim să detectăm să fim însoțiți de un arheolog. Sper ca această propunere să rămână doar o propunere pentru că mi se pare exagerată și imposibil de realizat. Ies la detecție în timpul liber, când simt nevoia să mă relaxez, o să fie oare câte un arheolog disponibil să mă însoțească când și unde vreau eu? Consider că prin această propunere se urmărește de fapt împiedicarea noastră de a mai practica acest hoby.

Știu că sunt anumite zone unde nu aveți voie să „căutați”, de unde știți unde sunt zonele respective?

Exista un site unde sunt menționate locurile la care faceți referire. Se numesc situri și sunt de mai multe tipuri. Deși sunt specificate zonele și suprafețele pe care se întind, încă nu există un sistem GPS care să ne arate cu exactitate locul în care suntem sau vreun marcaj care să delimiteze zona. Sper că în viitor să se implementeze un sistem care să facă posibilă delimitarea.

- Reclamă -

Înțeleg că detecția poate deveni din ce în ce mai dificil de realizat, veți continua?

Da, cu siguranță. Este o activitate în cadrul căreia în timp ce fac mișcare care este benefică organismului, ajung prin zone cu peisaje minunate, aer curat, liniște, mereu în natură. Atât momentul în care găsesc ceva cât și curățarea pentru a vedea ce este îmi oferă o satisfacție deosebită. M-ar fi bucurat foarte mult să existe o colaborare mai prietenoasă între autorități și detectoriști, să fim apreciați, ca în străinătate.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk Show. Mafia gunoaielor din Prahova, subiect național ignorat de autorități locale

Mafia gunoaielor din Prahova a ajuns subiect național, dar nici acum nu vedem reacții ferme din partea autorităților.Ziarul Incomod...
Sari la conținut