fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

INTERVIU. Generalul Adrian Stroea: Ce facem dacă ne atacă rușii. Ploieștiul, țintă importantă (Partea a II-a)

Citește Și

- Reclamă -
*Cu toate pierderile importante suferite în Ucraina, Rusia este pe cale să-și atingă obiectivele principale pe fronturile din sud și din est. 
*Războiul se apropie, acum, și de Republica Moldova. Cel mai probabil, rușii vor viza, mai devreme sau mai târziu, cucerirea Odesei, pentru a face joncțiunea cu Transnistria. 

 - Ziarul INCOMOD

*Între timp, în regiunea separatistă de peste Nistru, acolo unde se află trupe rusești, au avut loc mai multe atentate. Au fost atacate clădirea Ministerului transnistrean al Siguranței și una dintre cele mai puternice antene radio din perioada Războiului Rece, care avea capacitatea de transmitere pe continentele americane și Australia. Ucraina acuză serviciile de securitate rusești de operațiune sub steag fals, în timp ce Rusia a catalogat evenimentele ca fiind atentate teroriste destabilizatoare, susținând că atacatorii au venit din Ucraina. În Transnistria, la câțiva kilometri de Ucraina, se află și un mare depozit de muniție din perioada URSS care este păzit acum de forțe rusești. 
*Plecând de la aceste evenimente, analiștii militari ruși și jurnaliștii de la televiziunile de stat au declanșat o adevărată tiradă la adresa României. Au fost amenințări fără precedent făcute în cadrul unor emisiuni, unii jurnaliști și analiști susținând că România pregătește o intervenție în Transnistria și anexarea Republicii Moldova. Aceleași personaje spun că România și Polonia trebuie trecute primele pe listă pentru a fi atacate cu rachete Kalibr. 

- Reclamă -
*La nivel oficial, declarațiile rușilor sunt ponderate în ceea ce privește România, cu toate că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre posibilitatea reală a izbuncnirii unei conflagrații mondiale, în contextul ajutorului militar substanțial oferit de NATO Ucrainei. 
*În cea de-a doua parte a interviului pe care Ziarul Incomod l-a realizat cu generalul (r) de brigadă ploieștean Adrian Stroea, am discutat despre situația în care se află Republica Moldova și România în contextul războiului din Ucraina, transferul de tehnică militară românească pentru Ucraina, despre posibilitățile reale ale Armatei României într-un eventual conflict Rusia-NATO, dar și despre orașul Ploiești, în caz de atac. 

CITEȘTE AICI prima parte a interviului cu generalul Adrian Stroea, care face o analiză completă a situației din Ucraina: 

INTERVIU. Generalul Adrian Stroea: Adevărata miză a războiului din Ucraina. Ce este războiul proxy de la granițele României (Partea I)

Reporter: Să spresupunem că Rusia își va îndeplini obiectivele în Ucraina. Este posibil ca Rusia să invadeze și Moldova, tot o țară neutră cu aspirații europene?

Adrian Stroea: Este greu de spus. Interesul Rusiei față de Transnistria este evident, acolo unde are o capacitate militară de 1.500-2.000 de militari, unde are niște obiective importante, este un avanpost către Vest.

- Reclamă -

Nu este exclusă și o intervenție militară. Iată, vedem evenimentele cu distrugerea uneia dintre cele 14 mari antene ale fostei URSS, am văzut atentatul asupra structurii de securitate, sunt evident acțiuni destabilizatoare. Autorii nu pot fi decât unul dintre cei doi actori, ucrainenii sau rușii.

Trebuie să spunem că Moldova a avut o politică înțeleaptă, de neinflamare a sensibilităților rusești în contextul războiului din Ucraina.

Moldova s-a rezumat la sprijinul umanitar. Ce să folosească, cele 5-6 avioane? Cei 5.000 de militari care sunt un nimic în raport cu tăvălugul rus? Singurul lucru care a iritat la Moscova a fost interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe și litera Z.

R: De la ce credeți că vine litera Z?

AS: Nu m-aș lansa să fac presupuneri. În orice caz, nu de la Zorro. Dar este o practică folosită pentru identificarea pe câmpul de luptă, pentru evitarea fraticidului.

- Reclamă -
R: Un atac asupra Moldovei obligă la un control total al Ucrainei în prealabil?

AS: Nu. Așa cum au intrat într-o parte din Ucraina, pot intra și în Moldova, fără să dețină controlul total al Ucrainei. Evident, numai prin sud, din zona controlată.

Singura parte necontrolată din sud este Odesa. În acealși timp, nu putem trece cu vederea lovirea unor obiective militare sau comerciale de pe teritoriul Federației Ruse. Iată ce este războiul hibrid. Inclusiv cu acte de sabotaj, acțiuni pe teritoriul advers. Este o confruntare care va genera multe studii ulterioare.

R: Este poziția României una ancorată în realitate, benefică pentru noi?

AS: Este o poziție adaptată realităților momentului. România nu putea fi decât de partea Occidentului, a alianței din care face parte. În același timp, era posibilă mai multă înțelepciune în poziționare, în evitarea implicării de ordin militar.

Era suficientă componenta umanitară. Oricum, România nu dispune de tehnică excedentară și, mai mult decât atât, de tehnică performantă, care să producă efecte vizibile favorabile ucrainenilor. Un sprijin militar acordat Ucrainei nu face decât să provoace iritare de partea cealaltă.

Este nevoie de o poziționare înțeleaptă, corectă de partea alianței de care aparții, dar fără exagerări.

Pentru că atât Ucraina, cât și Federația Rusă vor rămâne în zona noastră de interes, de vecinătate, și după terminarea războiului.

R: Oficial, România nu a trimis încă arme Ucrainei. Contribuția nostră s-a rezumat la veste antiglonț și căști. Asta, oficial.

AS: Da. Comunicarea oficială a anunțat aceste lucruri. Se lucrează însă la o ordonanță de guvern care ar permite transferul de tehnică militară considerată ca excedentară, nefolosită, către Ucraina și, din acel moment..

R: Ar putea să facă parte dintr-un astfel de plan consemnarea bruscă la sol a avioanelor MiG-21 LanceR?

AS: Logica te duce către o astfel de concluzie. Ele erau vechi mai demult, aveau hibele pe care le aveau.. Dar brusc au fost reținute la sol din considerente tehnice.

Acest lucru poate, repet, poate ridica anumite semne de întrebare

 - Ziarul INCOMOD

R: Totuși, MiG-urile românești, chiar dacă sunt produsul unei tehnlogii din anii 60, în privința aparatului în sine, sistemele de la bord au fost modernizate în mai multe etape și sunt compatibile cu necesitățile actuale.

AS: Absolut. De aceea s-a și făcut modernizarea lor. Pentru a răspunde provocărilor actuale din aviație.

R: În cazul ipotetic al unei invazii ruse în Moldova, ce poate face România?

AS: România probabil ar face ce face în momentul de față cu Ucraina. Ar sprijini umanitar, ar sensibiliza forurile internaționale pentru implicarea în soluționarea unui eventual conflict.

R: Deci ar fi exclusă o implicare militară pentru că nu avem această capacitate?

AS: Pe de o parte, pentru că nu avem suficientă capacitate de a ne opune unui colos precum Rusia, dar, în primul rând, pentru că suntem țară membră NATO și decizia militară se ia împreună cu aliații.

R: Înalți oficiali ruși au anunțat posibilitatea foarte reală de izbucnire a celui de-al treilea război mondial. Dacă acest conflict din Ucraina va degenera într-un conflict direct NATO – Rusia, ce poate face România? Are capacitatea să se apere?

 - Ziarul INCOMOD

AS: Sunt sceptic și nu cred că acest lucru se va produce (n.r. – un război direct Rusia – NATO). Asta nu înseamnă că pericolul nu există. Cine se aștepta ca după asasinarea lui Franz Ferdinand să pornească Primul Război Mondial? A fost scânteia care a aprins toate spiritele și butoaiele de pulbere aflate în latență.

Dacă observați și acum au apărut o serie întreagă de probleme, de revendicări. Japonia pune din nou în discuție Insulele Kurile, de care nu a mai pomenit de ani buni. China amintește că Taiwanul este chinezesc și vrea și o poziționare militară în Insulele Solomon. Statele Unite le pun în vedere insularilor să nu cumva să permită asta. Lucrurile pot fi scăpate de sub control. De aceea nimeni nu trebuie întindă coarda mai mult decât e cazul.

Există riscul ca, în cazul unui război mondial, să fie întrebuințate și arme de nimicire în masă. Dacă nu cele strategice, măcar cele tactice (n.r. – armele nucleare tactice sunt focoase nucleare cu putere relativ redusă, destinate lovirii pe arii restrânse. De exemplu, o bombă nucleară tactică poate fi folosită împotriva unei concentrații militare a inamicului, cu efecte distrugătoare totale pe o rază de câțiva kilometri. Problema majoră rămâne însă norul radioactiv care afectează, inevitabil, suprafețe mari).

România are capacitatea de a acționa limitat. Pentru că aceasta a fost politica statului. După intrarea în NATO, a fost un sentiment de împlinire, de mulțumire. Ești în NATO, ai garantată securitatea națională. Lucrurile nu stau chiar așa.

În același timp, tratatele, ca orice pe această lume, au un început și un sfârșit. Dovada că nu avem o suficientă capacitate acțională, îndeajuns de credibilă, o reprezintă și înființarea acestor grupuri de luptă NATO pe teritoriul României.

România ar trebui să fie în măsură să-și gestioneze politica militară a statului pe teritoriul național, cu forțe proprii în cea mai mare parte, cu trupe aflate sub comandă națională.

Probabil că viitorul summit de la Madrid va aduce schimbări substanțiale, în special în permanentizarea bazelor militare în statele din Est. Ca o pavăză împotriva Federației Ruse.

R: Ce valoare militară are Ploieștiul, în cazul unui atac asupra României?

AS: În primul rând, Ploieștiul ar fi una dintre țintele importante dată fiind implicarea sa în producerea și distribuirea de carburanți.

Este știut acest lucru din războialele precedente, când Ploieștiul a avut de suferit.

Ploieștiul, în acest moment, nu are o capacitate militară deosebită. Singura forță de luptă este batalionul 96 LAROM, un batalion de artilerie, de rachete, în rest este o structură logistică, o bază logistică. Nu mai este Ploieștiul militarizat de odinioară, de la cel De-al Doilea Război Mondial. Asta este realitatea.

Generalul (r) Adrian Stroea. Carte de vizită:

Absolvent al Liceului Militar Dimitrie Cantemir Breaza, promoție 1979

Absolvent al Școlii de Ofițeri Activi de Artilerie Sibiu, șef de promoție 1982

Absolvent al Academiei Militare 1990

Doctor în științe militare 2001

Profesor universitar Academia Forțelor Terestre Sibiu

Comandant al Brigăzii 8 LAROM. Sistemul LAROM (foto jos) este sistemul de artilerie cu cea mai mare putere de foc din dotarea Armatei României.

 - Ziarul INCOMOD

Autor și coautor al 24 de cărți publicate, de istorie și istorie militară.

 - Ziarul INCOMOD

„Ultima carte este dedicată generalului Traian Grigorescu, un anonim, deși este un militar care a adus României servicii excepționale. Este fiul marelui erou de la Mărășești și Oituz, al lui Eremia Teofil Grigorescu, cel care a urcat treptele ierarhiei militare de la sublocotenent până la general.

Scrierea acestei cărți mi-a fost stimulată de o nemulțumire. Se așternuse atât colb al uitării peste numele lui Traian Grigorescu, încât nimeni nu știa când a decedat acest erou român de la Turtucaia.

A fost unul dintre cei care au scris glorioase pagini de vitejie la Turtucaia, acolo unde ne-am confruntat cu trădarea, neștiința și umilința. A fost unul dintre cei care au luptat cu batalionul lui, batalionul 5 de obuziere, până în ultima clipă, sperând că, prin rezistența sa, fără speranța de a scăpa cu viață, creează posibilitatea celorlați să treacă Dunărea. Lucru care nu s-a întâmplat, iar peste 20.000 de români, printre care și el, au devenit prizonieri.

A trăit cu demnitate calvarul prizonieratului, s-a erijat întrr-un purtător al mândriei românești, al demnității ostășești, în raport cu atrocitățile bulgarilor, care voiau să umilească armata română și mai ales corpul ofițeresc.

Pentru actele sale de vitejie de la Turtucaia, a primit Ordinul Mihai Viteazul, dar destul de târziu, în 1927.

A fost primul comandant al liceului militar de la Cernăuți, a fost într-o relație apropiată cu Regele Mihai și are gradul de general adjutant, care era acordat generalilor care-și desfășurau activitatea cel puțin 5 ani la Casa Regală.

A fost și comandant de divizie, tocmai la noi, în Ploiești, unde a și primit gradul de general. Din păcate, a fost un erou nedreptățit. Nu a fost înaintat în grad când trebuia și chiar i-a fost suspendată pensia. A luptat însă pentru drepturile sale, a înaintat memorii către Bodnăraș, Dej și chiar către Ceaușescu, ultimul fiind și cel care i-a acordat drepturile cuvenite în totalitate”, a prezentat generalul Adrian Stroea cea mai recentă carte a sa.

 - Ziarul INCOMOD

Dotarea Armatei Române:

Tancuri

  • 54 de tancuri TR-85M1 Bizonul
  • 103-226 tancuri TR-85-800
  • 12 tancuri TR-580 de fabricaţie românească
  • 108 tancuri T-55AM de fabricaţie româno-sovietică

Transportatoare

  • 23-41 de vehicule blindate MLI-84
  • 101 vehicule blindate MLI-84M Jder de fabricaţie românească
  • 68 de vehicule blindate Mowag Piranha V de fabricaţie elveţiană
  • 43 de vehicule Piranha III de fabricaţie elveţiană
  • 69 de vehicule TAB B33 Zimbru
  • 155 de vehicule TAB-77
  • 285 vehicule TAB-71
  • 406 vehicule TABC-79
  • 76 vehicule MLVM de fabricaţie românească
  • 8 vehicule MT-LB de fabricaţie sovietică
  • 322 de vehicule Humvee de fabricaţie americană
  • 200 dintre ele au fost în Afganistan
  • 62 vehicule URO VAMTAC de fabricaţie spaniolă, trei vehicule Wolf Armoured Vehicle de fabricaţie israeliană
  • 16 vehicule Panhard PVP de fabricaţie franceză
  • 5 vehicule Cougar (MRAP) de fabricaţie americană
  • 60 de vehicule International MaxxPro de fabricaţie americană
  • 3 vehicule Carmor de fabricaţie israeliană
  • 400 de camioane IVECO de fabricaţie italiană
  • 160 de camioane româneşti ROMAN
  • 500 de camioane româneşti DAC

Tunuri anti-tanc

  • 208 tunuri anti-tanc M 1977
  • 90 tunuri sovietice 9P122 „Malyutka”
  • 48 tunuri sovietice 9P148 „ Konkurs ”

Tunuri anti-aeriene

  • 60 tunuri ZU-2
  • 300 tunuri M 1980/88
  • 72 tunuri elveţiene Oerlikon GDF-003
  • 36 tunuri autopropulsate germane Gepard
  • 1/7 baterii  americane de rachete sol-aer MIM-104 Patriot
  • 8 baterii sovietice 2K12 Kub
  • 24 baterii sovietice 9K33 Osa
  • 48 unităţi româneşti CA-95
  • Un număr necunoscut de mortare M 1988
  • 1214 mortare  M 1977
  • 316 mortare M 1982
  • 154 obuziere româneşti M82
  • 218 obuziere sovietice M30
  • 320 obuziere româneşti M81
  • 116 obuziere M85
  • 150 sisteme americane anti-aeriene  MIM-23

Lansatoare de rachete

  • 54 lansatoare LAROM de fabricaţie israeliană
  • 18 lansatoare americane M142 HIMARS
  • 135 lansatoare româneşti 40 AP

Flota navală 

  • 1 submarin sovietic Kilo
  • 2 fregate engleze Type 22 F-221 Regele Ferdinand şi F-222 Regina Maria
  • 1 fregată românească F-111 Mărăşeşti
  • 4 corvete româneşti Tetal
  • 3 corvete sovietice din clasa Tarantul

Aeronave

  • 17 avioane americane F-16
  • 23-28 avioane sovietice MiG-21 LanceR
  • 2 avioane sovietice de recunoaştere An-30
  • 7 avioane italiene de transport C-27J
  • 6 avioane americane de transport C-130
  • 3 transportatoare strategice americane Boeing C-17 Globemaster III
  • 8 elicoptere româneşti IAR 316
  • 58 elicoptere româneşti utilitare şi de atac 330 IAR
  • 7 aeronave americane fără pilot RQ-7
  • 5 aeronave americane fără pilot Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk
  • 10 aeronave americane fără pilot ScanEagle

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Știrile Incomod din data de 28 martie

Zilnic poți urmări grupajul știrilor pe pagina de Facebook a Ziarului Incomod și pe canalul de YouTube.Principalele titluri ale...
Sari la conținut