George Costache este un ploieștean care a riscat un salariu stabil în străinătate, pentru a-și urma visul acasă. S-a întors în Ploiești, unde a deschis o afacere cu ceea ce i-a plăcut dintotdeauna: să gătească. Astfel, a deschis autoservirea Patru Anotimpuri de pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino, la 200 de metri de Pisica Albă, unde gătește cu pasiune pentru cei care vor o mâncare caldă, proaspătă, dar nu au timp să o gătească. Reporterii Incomod au realizat un interviu cu George în care acesta a povestit cum a învățat să gătească în restaurantele din Anglia și Norvegia și s-a întors să își urmeze visul.

Reporter: Pentru început, să le spuneți oamenilor câteva cuvinte despre dumneavoastră.

George Costache: Mă numesc George Costache, am 48 de ani. Înainte am lucrat o perioadă foarte mare în vânzări, 10-12 ani, apoi a venit criza, am ales să plec să lucrez în străinătate, unde am stat 10 ani. Încerc să dezvolt o afacere aici cu ce îmi place cel mai mult, adică să gătesc, să bucătăresc. Am fost în Anglia cinci ani și în Norvegia alți cinci ani. Acolo asta am făcut, am început ca majoritatea de la spălat de vase, apoi am învățat, am luat diferite secții la rând, carne, pește, aperitive și încet-încet am învățat să gătesc aproape orice.

Reporter: De ce v-ați întors?

George Costache: Sunt mai multe motive, dar principalul este familia, care mă aștepta aici. Ei au stat în permanență aici, au venit la mine doar în vacanțe, în scurte perioade.

Reporter: Să faci o afacere în România presupune totuși un risc. Ați fi putut să vă întoarceți la un serviciu cu salariu stabil, fără să riscați o investiție, ce v-a convins să faceți acest pas?

George Costache: Am riscat, dar dacă îți dorești mai mult, trebuie să riști. Am ales să investesc și eventual să câștig mai mult, în detrimentul variantei cu un câștig mic, dar sigur.

Reporter: De cât timp ați deschis autoservirea?

George Costache: Aceasta este a patra săptămână, suntem la început. Încă nu a aflat lumea de noi, majoritatea clienților sunt “din cartier”, vecini, oameni care lucrează în jurul nostru. Marea majoritate care ne-au descoperit vin constant.

Reporter: Ce fel de mâncare vindeți?

George Costache: În proporție de 90%, mâncare tradițională românească: ciorbă de burtă, de văcuță, rădăuțeană, de perișoare, în zilele de post facem supe creme de legume. Gătim tochitură de porc, gulaș, ostropel de pui, chifteluțe marinate, sarmale. Încercăm de săptămâna aceasta să introducem varză călită, fasole cu jambon afumat, mazăre cu pui. Am gândit această afacere adresându-mă către două categorii de clienți: prima este a celor care vor să mănânce în oraș prânzul, pe care îi așteptăm între 11 și 13, iar a doua a celor care vin de la serviciu și nu vor să gătească acasă, se opresc și își iau ceva de mâncare pentru acasă. Pe aceștia îi așteptăm între 16 și 19. La ora 19.00 noi închidem momentan, dar dacă va fi suficientă cerere vom prelungi programul restaurantului.

Reporter: De unde procurați materia primă, ingredientele?

George Costache: Aprovizionarea se face zilnic, o fac eu, dar lucrăm și cu câțiva distribuitori. Produsele sunt tot timpul proaspete, nu mergem pe cantități foarte mari, pentru o zi, maxim două.

Reporter: Ce prețuri practicați?

George Costache: Încercăm să fim cei mai buni, nu mereu se întâmplă lucrul acesta, dar ne străduim. Ca și prețuri, eu zic că ne situăm la un cost mediu. Sunt câțiva competitori care au prețuri mai mici, însă, din punctul meu de vedere prețul mic reflectă două lucruri: ori o calitate mai scăzută, ori cantitatea, în special la carne, mai mică. Ținem cont și de calitate și să fie porții suficient de mari pentru a se sătura un om la prânz. Avem două oferte, meniul zilei, care este la 15,90 lei, care cuprinde felul întâi, felul doi, o chiflă și o salată, iar oferta zilei este 9,90 lei, felul doi, salată și chiflă. Oamenii pot vedea meniul zilnic pe site, patru-anotimpuri.ro.

Reporter: Livrări faceți?

George Costache: Dorință este, problema este timpul. Atunci când ne vom dezvolta suficient, poate că vom face asta. Livrarea la domiciliu implică alte costuri, dar mă gândesc și la această variantă.

Reporter: La ora actuală, câți angajați aveți?

George Costache: Sunt trei oameni, iar eu îi coordonez, fac și aprovizionare, gătesc, alerg după clienți, de toate. Vrem să ne dezvoltăm, să diversificăm meniul, vom face curând pui rotisați, săptămâna aceasta dăm drumul și la grill.

1 COMENTARIU

  1. Domnule, sunteți extraordinari! Astazi v-am descoperit. Mama mea stă in cartier, pe Lobacevski; e in vârstă, câteodată nu-şi mai poate găti in fiecare zi. Mă bucur enorm că existați si poate cumpăra de la dv. mâncăruri delicioase si variate! Extraordinar!!! Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here