Iulian Costache, un ploieștean ambițios care s-a remarcat prin proiectul Smoke Weaver, care a lansat piese de rock alternativ, funk și balade, a vorbit despre obstacolele de care se lovesc artiștii din underground, dar și despre cenzura care apare în momentul în care o piesă “deranjează”. Artistul pregătește un nou album și ne-a dezvăluit când îl vom putea asculta. În plus, Iulian a început să fie difuzat la radio, în ciuda cenzurii de care s-a lovit de-a lungul timpului, exemplificând momentul în care înainte de a urca pe scenă i s-a interzis să cânte o melodie care făcea referire la DNA.

Reporter: A trecut ceva timp de când ne-am auzit ultima dată. Ce ai făcut în această perioadă?

Iulian Costache: De 3 ani de zile îmi continui proiectul Smoke Weaver în varianta solo. Vine o vreme în care îți dorești să-ți pui amprenta pe propria creație în totalitate. În plus, îmi era mult mai ușor să-mi gestionez toate problemele inerente apărute. Încă de la bun început Smoke Weaver a fost proiectul inițiat de mine. Dacă se întâmplă ceva greșit în ceea ce fac, vinovatul sunt doar eu. Fac muzică din pură pasiune și asta mă ajută să-mi aleg temele abordate și genul muzical. Sintetizând cele spuse, Smoke Weaver se reduce strict la persoana Iulian Teodor Costache. În ultima perioadă au apărut piese ce vor face parte din viitorul album: Val de peruzea, Inimă Iubită și cea mai recentă melodie, Nori!

Reporter: Ce poți să ne dezvălui despre albumul care va apărea și când să ne așteptăm să fie lansat?

Iulian Costache: Lucrez intens la apariția primului album. Peste două săptămâni voi înregistra o nouă piesă. Vă dezvălui titlul: REFUZ. Evident, o piesă cu mesaj aparte și pe ritmuri de rock alternativ. Ceva deosebit, zic eu. Rămâne de văzut ce impact va avea când va fi lansată. Sper că unul pozitiv. Dacă lucrurile merg tot așa, în toamna acestui an materialul pentru album va fi gata.

Reporter: Faci parte din lumea muzicii underground. Unde te pot asculta oamenii?

Iulian Costache: În underground se face muzică de calitate. Acolo se găsesc artiști și muzicieni care au valoare tehnică mult peste ce întâlnim în rotation. La radiourile comerciale nu se difuzează muzică, ci materiale de scos bani. Nu se merge pe calitate și pe creație. Se merge pe numărul de difuzări și pe cât profit rămâne după melodia respectivă. Mesajele din piese sunt lipsite de substanță, iar liniile melodice sunt asemănătoare. Nu vreau să par un om care emană invidie sau răutăți, dar o piesă, oricât ar fi de slabă, dacă o difuzezi de 20 de ori pe zi doar pe un singur post de Radio, acea piesă ajunge hit. Aici intervine conceptul de consum, ca la supermarket. Consumăm ce ni se dă. Un copil nu va ști niciodată ce înseamnă o muzică de calitate, atâta timp cât el aude, cât este crescut cu ritmuri cvasichimice și texte banale. Să nu mai vorbim de faptul că unora de prin ministere le-a trecut prin cap să suprime orele de muzică din școală. E tragic. Educația ne definește. Copiii trebuie lăsați să-și aleagă ceea ce le place să asculte, nu să fie îndopați cu tot felul de ritmuri și mesaje precum curcanii înainte de Ziua Recunoștinței. Underground înseamnă o categorie de artiști compleți, gata de live în fiecare zi, ce repetă și studiază asiduu pentru a produce material muzical de calitate. În ceea ce mă privește, mă bucur că în ultima vreme piesele mele au început să fie difuzate pe posturi de radio: Radio Guerilla, Definite Rock, RRA si de nici două săptămâni Sport Total FM. Ai o satisfacție enormă când ți se recunoaște meritul privind calitatea unei piese. Și de fiecare dată când scot o melodie nouă, ating cota maximă de fericire. E o senzație unică să îți asculți creația la radio.

Reporter: De-a lungul timpului, prin piesele lansate, cum a fost de exemplu Autostrada, ai criticat diverse aspecte din viața publică. Să ne așteptăm la astfel de mesaje și în noul album? Și că tot a venit vorba de texte, cine le compune?

Iulian Costache: Mesajele abordate sunt în continuare deosebite. Eu sunt cel care scriu versurile tuturor pieselor, ca și linia melodică. Dacă Autostrada a reușit să ajungă în atenția presei prin mesaj și structură, piesa DNAjuns-DNAtins nu s-a bucurat de aceeași atenție. De ce? Din cauza cenzurii. Un om de radio îmi spunea zilele trecute, cu părere de rău, că dacă ar difuza așa ceva ar fi sinucidere curată pentru postul respectiv de radio. Nu avem dreptul la exprimare liberă. Mi s-a întâmplat de două ori înainte de a urca pe scenă să mi se interzică să cânt piesa de care v-am spus. Mi se pare ceva ireal într-o societate “democratică” faptul că un artist nu are voie își expună actul artistic. E trist, e tragic.

Reporter: Ce fel de oameni fac parte din publicul tău, cui te adresezi?

Iulian Costache: Oamenii ce ascultă și apreciază Smoke Weaver sunt oameni cu BAC-ul luat. Atâta timp cât cânt altceva, atâta timp cât nu fac comerț, e normal ca publicul larg să nu guste din prăjitura mea. Mi-am asumat, îmi asum. Nu am făcut și nu voi face niciodată muzică comercială. E nocivă. La toate concertele pe care le-am avut, indiferent unde le-am susținut și indiferent de vremea de afară (am concertat în aer liber și la -9 grade) am cântat live 100%. Și așa voi face în continuare. Playback-ul înseamnă furt. Înseamnă că oferi minciuni. Asta este filosofia mea, nu mi-o poate schimba nimeni. Mă adresez oamenilor care au o cultură muzicală destul de largă, mă adresez oamenilor cu spirit liber, mă adresez oamenilor ce au sufletul activ și apreciază lucrurile frumoase. Cea mai recentă piesă, Nori, este o piesă de stare, o baladă ce reflectă durerile sufletești. Fiecare dintre noi a avut cândva o ruptură sufletească care între timp s-a vindecat. Ei, despre asta am scris.

Reporter: Unde ți-ar dori să ajungă acest proiect, care este cel mai mare vis pe care îl ai legat de Smoke Weaver?

Iulian Costache: Vreau să cred că albumul Smoke Weaver va fi recunoscut și ascultat de cât mai multe persoane. Și atâta timp cât voi mi-ați cerut un interviu despre activitatea mea, ce să doresc mai mult?! Vă mulțumesc extrem că vă întoarceți privirea către muzica din underground și către mine. Sper să ne vedem sănătoși la următorul concert și la lansarea albumului. Vară frumoasă, fără furtuni în suflet!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here