fbpx
marți, aprilie 23, 2024
spot_img

INTERVIU: Ludovic Orban, în Prahova. Atac dur la Klaus Iohannis. Care este obiectivul pentru alegeri

Citește Și

- Reclamă -
Fostul premier Ludovic Orban a fost, joi, în Prahova, unde a participat la o acțiune de plantare de copaci, în localitatea Tinosu. Reporterii Ziarului Incomod au realizat un interviu în care Orban a discutat depre obiectivul partidului Forța Dreptei, pe care l-a înființat după plecarea din PNL, despre problemele actuale ale României și, evident, despre războiul din Ucraina. Orban nu i-a rămas dator președintelui Klaus Iohannis, criticându-l dur, și de această dată, pentru „aducerea PSD la putere”. Orban a mai spus că PNL funcționează acum ca o unitate militară aflată sub comanda lui Iohannis.

 

 

- Reclamă -
R: În momentul în care ați plecat din Partidul Național Liberal, ați criticat aspru direcția în care merge PNL, dar și pe președintele statului. Rămân valabile acele afirmații?

L.O: Iohannis și-a câștigat voturile spunând foarte clar că inamicul dezvoltării României este PSD. A spus că, dacă lumea îl va alege, va ține PDS departe de guvernare și de exercitarea puterii în stat, iar el a făcut totul pe dos.

Iohannis este principalul responsabil pentru aducerea PSD la putere.

R: Ați înființat un nou partid, Forța Dreptei.

LO: Este evident că, la ora actuală, conducerea PNL care ascultă de Iohannis a impus partidului un proiect împotriva naturii și împotriva dorinței alegătorilor liberali, a alegătorilor de drepta din România, un proiect pe 7 ani care prevede o alianță cu PSD.

- Reclamă -

La ora actuală, nu mai există în România o formațiune politică de centru-dreapta care să apere interesele clasei de mijloc, să apere interesele celor care lucrează în medul privat, ale antreprenorilor, ale celor care-și desfășoară activitatea în cadrul profesiilor liberale, ale oamenilor care trăiesc din munca cinstită, care trăiesc din profesia lor, din meseria pe care o au sau din afacerea pe care au pus-o pe picioare.

Este absolut necesară în România constituirea unei astfel de forțe politice care să reprezinte cu adevărat voința acestor cetățeni și care să influențeze decizia publică pentru a susține interesele și aspirațiile clasei de mijloc din România.

R: Care ar fi obiectivul partidului Forța Dreptei pentru următoarele alegeri.

LO: Noi am construit o formațiune politică care are ca obiectiv câștigarea alegerilor și asigurarea unei guvernări pentru România care să aducă dezvoltare, modernizare, care să asigure libertatea individuală, proprietatea privată, care să dezvolte spiritul antreprenorial, care să crească caliitatea servciilor publice și să care să crească, până la urmă, evident, veniturile cetățenilor, totul bazat pe inițiativă economică și pe muncă.

R: Pentru Prahova, ați stabilit o țintă la alegeri?

LO: E prematur să discutăm asta. Acum avem câteva obiective pe care le-am stabilit la nivel național. Suntem un partid proaspăt, am intrat în registrul partidelor acum două săptămâni.

- Reclamă -

Obiectivul nostru este ca, până la 15 mai – 1 iunie, să finalizăm comitetele de inițiativă în toate județele și în diasapora.

Apoi, până la sfârșitul anului, vrem să constituim organizații locale în cel puțin jumătate din localitățile țării, urmând ca anul viitor să formăm organizații în toate localitățile din România.

Ne adresăm în mod special publicului de factură liberală conservatoare, care își câștigă existența prin muncă, prin propriul efort și prin propriul merit.

De asemenea, ne adresăm publicului care a fost pasiv politic și nu prea a participat la vot.

Eu le spun oamenilor cu care mă întâlnesc: Este momentul ca cei care au făcut ceva în viața lor, cei care au arătat că pot să reușească în carieră, în afacerea pe care au pus-o pe picioare trebuie să-și spună cuvântul și în viața publică. Să influențeze deciziile.

Nu putem să ne lăsăm conduși de oameni cu o pregătire slabă, oameni fără calitate morală, cu educație discutabilă, oameni care nu au capacitatea de a conduce România în direcția corectă.

R: România a trecut printr-o perioadă de criză generată de pandemie. Cum considerați că s-a comportat guvernul în contextul acestei crize?

LO: Atât timp cât Florin Câțu a ascultat de mine și a ținut cont de sfaturile pe care i le-am dat, s-au luat decizii importante.

După aceea, a luat decizia să candideze la președinția PNL și să rupă relațiile cu mine. A intrat într-o perioadă în care guvernul aproape a lipsit în soluționarea marilor probleme cu care s-a confruntat România, probleme care continuă și acum.

Guvernul este eterogen, calitatea miniștrilor este submediocră, nu au capacitatea să facă evaluări seriose, analize, prognoze care să permită luarea unor măsuri care să ducă la efecte favorabile pe termen mediu și lung.

Guvernul nu funcționează în realitate și nu are capacitatea să ducă România în direcția corectă.

R: Cum comentați debarcarea lui Câțu (n.r.: Florin Câțu și-a dat demisia din funcția de președinte al PNL, după ce a pierdut susținerea organizațiilor județene):

LO: Nu este o surpriză. Cei care îl aplaudau frenetic și își proclamau susținerea pentru Câțu la congresul PNL sunt în stare să sprjine pe oricine și, de fapt, au singur șef, pe Iohannis.

Oricum, tendința partidului este de a se transforma într-o UM PNL. O unitate militară. Acolo nu mai există democrație, liberalism, doar niște interese personale ale lui Iohannis și ale câtorva dintre cei care se află la butoane, nu pe meritul lor. Și oricum, interesele lor nu au nicio legătură cu interesele românilor.

R: Cum s-a descurcat Klaus Iohannis ca șef de stat în contextul războiului din Ucraina?

LO: Foarte slab.

R: Putea face mai mult?

LO: Iohannis putea să vină, de exemplu, la reuniunea Parlamentului în care a fost adoptată declarația de condamnare a agresiunii Rusiei în Ucraina. Nu a venit. A convocat CSAT-ul la câteva zile, aproape o săptămână distanță de la începerea războiului.

În tot planul acțiunilor diplomatice care s-au desfășurat, a avut un rol mai degrabă pasiv. N-a venit cu nicio inițiativă și practic nici nu a obținut ceva în plus pentru România.

R: Cum comentați situația din Ucraina., Ar putea avea repercusiuni și asupra României?

LO: Cu siguranță vor exista consecințe. Practic, Europa trebuie să elimine orice dependență economică de Rusia.

Este obiectivul fundamental.

S-a arătat că politica de aproape 20 de ani prin care Rusia a fost aproape încurajată să intre într-o interdepedență cu UE nu a făcut decât să întărească Rusia în tendințele imperialiste și nu a avut darul de a democratiza Rusia sau de a transforma conducerea Rusiei într-o conducere mai rațională.

Deci trebuie eliminată orice dependență economică de Rusia și asta, în mod evident, va avea costuri pentru fiecare țară din Uniunea Europeană.

Trebuie să vedem cum se va termina acest conflict. În momenul de față, nu văd un deznodământ.

Pozițiile sunt atât de diferite, iar Rusia a fost atât de lipsită de legitimitate în acțiunea distrugătoare – aproape o acțiune de terorism de stat – încât nu are ieșire în momentul de față, o ieșire rezonabilă.

Dar sperăm că se va termina, iar după încheierea conflictrului, în mod evident vor exista consecințe de care trebuie să ținem cont, atât pe piața energiei, cât și pe piața alimentară.

Să nu uităm câ, odată cu reducerea producției agricole în Ucraina și în Rusia, oferta este mai mică la o cerere constantă, iar asta va duce la o perturbare pe piața agroalimentară la nival global.

R: Două consecințe imediate ale războiului din Ucraina la noi au fost isteria cozilor din bezinării și isteria uleiului.

LO: Este normal. După ieșirea din pandemie, am intrat în perioada războiului dintre Rusia și Ucraina care a generat o emoție puternică și la noi.

De fiecare dată când sunt astfel de situații de criză care generează emoții puternice, orice zvon are un efect mult amplificat.

Problema este că, la nivel guvernamental, comunicarea  a fost foarte palidă. Guvernul nu a avut capacitatea de a reacționa, la nivel de comunicare, încât să oprească aceste fenomene de panică.

R: Conducătorii României nu au o prezență consistentă, la nivel internațional, în contextul războiului din Ucraina. Românii de rând, în schimb, au făcut obiectul unor articole în cele mai prestigioase publicații occidentale, pentru cum i-au primit pe refugiații ucraineni.

LO: România a crescut enorm în ceea privește imaginea pe plan internațional.

Asta se datorează ospitalității remarcabile, voluntariatului pe care l-au făcut mii de români și a modului extraordinar de uman în care i-am tratat pe vecinii noștri aflați în suferință.

Îi felicit pe toți românii și îi rog să rămână la fel de generoși, să nu se lase influențați de propaganda de sorginte putinistă.

Cartea de vizită a României pe care am câștigat-o ca urmare a omeniei, a generozității,  calității remarcabile a tratamentului de care au beneficiat ucrainenii aflați în suferință se datorează românilor, penrtru că așa suntem noi.

***

Ludovic Orban a participat, joi, alături de deputatul George Ionescu, la o acțiune de plantare de puieți de stejar în pădurea de la Tinosu.

George Ionescu, deputat de Prahova, a demisionat, la rândul său, din PNL, în urma deciziei liberalilor de a se alia cu PSD la guvernare.

“Îmi pare rău că plec din partid, dar nu sunt de acord cu decizia luată de actuala conducere a Partidului Național Liberal de a se alia cu Partidul Social Democrat și de a face această coaliție. Electoratul care a votat PNL de fapt a votat împotriva PSD-ului, iar eu nu sunt de acord să nu respect votul dat de electoratul partidului”, a declarat George Ionescu pentru ziarul Incomod, la momentul respectiv.

George Ionescu se află printre cei 16 parlamentari care s-au alăturat Forței Dreptei.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Angajații TCE îl contrazic pe director și spun că oamenii din ambele sindicate intră în grevă. FOTO-DOCUMENT

Situația la TCE, operatorul public de transport în comun din Ploiești, este din ce în ce mai alarmantă, iar...
Sari la conținut