fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

INTERVIU: Lupul Alfa a venit de peste Prut. Eugeniu Cebotaru, fotbalistul care a aprins flacăra promovării la Ploiești

Citește Și

- Reclamă -
*La 6 puncte distanță în fruntea clasamentului, Petrolul este echipa cotată cu cele mai mari șanse la accederea în prima ligă.
*Pentru prima dată de la nașterea noului Petrolul, galben-albaștrii formează o echipă adevărată, o familie cu legături puternice și hotărâtă să câștige lupta pentru promovare.
*Cheia este unitatea haitei, iar „lupul alfa” a venit de peste Prut. Eugeniu Cebotaru, mijlocașul care aranjează jocul la centru și care a aprins flacăra galben-albastră a promovării în vestiar, prin experiență și valoare.

 

După un parcurs dezastruos în sezonul trecut, Petrolul a renăscut. Rămasă fără sumele enorme pentru liga secundă de care a beneficiat în anii precedenți, echipa ploieșteană s-a reorientat, iar rețeta pe bani puțini a funcționat de minune. Cum așa? Acum pare simplu… Un antrenor cu sânge galben-albastru care aștepta, hăt-departe, tocmai la Recea, să fie descoperit, niște jucători aleși cu cap care au umplut golurile, găurile negre în care s-au pierdut atât timp și atâția bani.

- Reclamă -

Dintre cei aduși, unul a contribuit nu doar la joc, ci și în afara terenului. Jucătorul de care lupii aveau atâta nevoie este de peste Prut și a lăsat anonima Academica Clinceni în playoff-ul Ligii I, pentru a contribui, atât de mult, la scoaterea Petrolului din playout și calificarea în playoff-ul ligii secunde de pe primul loc, la 7 puncte distanță. Lupul Alfa, Eugeniu Cebotaru.

Cum să ții aprinsă flacăra fotbalului la 36 de ani

Eugeniu are 36 de ani. La această vârstă, mulți fotbaliști și-au pierdut dorința de a realiza lucruri importante. Exemple sunt destule. Alții n-o au nici la 18, 19, 20 de ani. Iarăși, exemple sunt chiar mai multe. Pentru Eugeniu Cebotaru, venirea la Petrolul a avut, de la început un scop precis. Și când te gândești tot timpul la asta, ajungi să-l îndeplinești. E definiție în toate manualele motivaționale de care sunt pline tarabele de cărți. La mijlocașul Petrolului însă, vine din interior. Așa este el construit. Se vede de la o poștă, din tribună. Cu atât mai mult, când stai de vorbă cu el.

 - Ziarul INCOMOD

- Reclamă -

La prima conferință pe care am avut-o când am ajuns aici, am avut aceeași întrebare, de ce am ales Petrolul. A fost o venire așa, cu sufletul, o presimțire. Un simț aparte, pe care mi-e greu să-l descriu. N-am avut mult timp la dispoziție să mă gândesc. În dimineața aia în care am venit la Ploiești, eu în 15 minute am semnat contractul și am plecat acasă. Numai cu acest gând am plecat acasă, că trebuie să promovăm. O flacără nouă mi s-a aprins, o dorință nouă, un scop nou, care mă ține în viață. 

Pe orice fotbalist, asta îl ține în viață. Scopul, visul. La mine, a apărut atunci un vis nou, pe care eu vreau să-l ating cu orice preț„, spune, apăsat, fotbalistul Petrolului.

Cheia promovării este în vestiar

Jucător cu 68 de selecții și un gol marcat pentru naționala Moldovei, Eugeniu Cebotaru a fost achiziția perfectă pentru Petrolul care ducea lipsă de un lider în vestiar. Dar nu de unul care să-i pună la punct pe ceilalți. Ci de un catalizator, de cineva care să-i îndrume, să-i ralieze pe toți, fără excepție, la obiectivul ratat cu brio în anii anteriori.

 - Ziarul INCOMOD

- Reclamă -

Mulți spun că prezența lui Cebotaru și a japonezului lui Seto Takayuki a schimbat enorm jocul Petrolului. Eugeniu nu se așează în centrul tabloului jocului petrolist. Vorbește însă cu multă însuflețire despre ceea ce se întâmplă în vestiar:

Nu pot să spun eu, să dau notă la ce joacă Petrolul acum, comparativ cu ce era înainte. Pot spune însă că, anul acesta, în vestiar, s-a strâns o echipă care este, într-adevăr, prin trăirile ei, cu gândul zi de zi de a promova. Asta este cel mai important, în realizarea unui obiectiv. 

Mi-e greu să mă pronunț ce a fost înainte, știu numai din auzite, dar eu cred că a lipsit disciplina aceea adevărată de a aduce rezultate, de a trăi zi de zi cu gândul ăsta. Cred că aici a fost cheia, aici s-a produs ruptura față de ceea ce s-a întâmplat în trecut”. 

Bucuria suporterilor, neprețuită

L-am mai întrebat pe Eugeniu Cebotaru ce obiectiv mai are pe plan personal la Petrolul. De exemplu, dar ar vrea să înscrie al cincilea gol al său în tricoul lupilor sau chiar mai multe. Nu l-am „prins”. A rămas cum a spus la început.

Nu am alt obiectiv personal în afara promovării. Eu am fost un jucător care să alerge după statistică, nu am fost un jucător individualist, să pun accent pe partea asta. Eu am pimit satisfacții de la victorii, de la bucuria suporterilor, de la bucuria aceea din vestiar, de la atmosferă. Lucrurile acestea mă fac fericit„, a spus convins mijlocașul echipei ploieștene.

Tot de promovare depinde și viitorul său la Petrolul.

Evident că vreau să continui aici, dar numai în cazul în care promovăm. La mine, contractul așa și este semnat. În caz de promovare, se prelungește cu încă un an. Dacă promovăm, acesta este următorul vis al meu. Să joc cu Petrolul în Liga I„, a explicat.

Evident – cum spune el – are toate șansele. Petrolul e la 6 puncte de următoarea clasată.  Urmează, sâmbătă, meciul cu CSA Steaua.

 - Ziarul INCOMOD

 

Sprijinul vine prin cablul de net, de la Chișinău, la Ploiești. „Copiii mei mă împing de la spate”

Lui Eugeniu Cebotaru îi place mult Ploieștiul. Îl găsește un oraș liniștit, care îl lasă să plece la stadion cu bucurie. Familia este însă la Chișinău, soția și cei doi copii, un băiat și o fată care au 11 și 8 ani.

Ei sunt sprijinul său când e departe de casă.

Îmi place Ploieștiul, stau într-o zonă centrală dar liniștită, nu departe de stadionul Ilie Oană. Mă simt chiar foarte, foarte bine aici. Mă repet, când mă trezesc dimineață, am o dorință, vin la stdion cu dispoziție bună, am acea adrenalină, satisfacția de a ieși din casă cu bucurie. 

Familia este la Chișinău, trecem așa prin momente mai dificile acum, cu situația care este la graniță, dar și copiii sunt la școală, este mai complicat. Ținem însă legătura prin internet foarte strâns, prin video, cu familia. Copiii sunt cei mai mari suporteri ai mei. 

Am doi copii, o fetiță și un băiat, de 8 și 11 ani, sunt mari acum. Ei sunt suporterii mei care mă împing de la spate și mă motivează. 

Băiatul nu este fotbalist, nu am vrut niciodată să le impun copiilor ce să facă cu privire la viitorul lor. Sunt așa, mai mult pe învățătură, băiatul face și sport, dar de plăcere„, a mărturisit mijlocașul echipei ploieștene.

Cum se vede războiul din Ucraina de la Chișinău

Invazia rusă în Ucraina i-a tulburat profund pe românii de peste Prut. Odată cu dobândirea independenței, după prăbușirea URSS, Moldova s-a declarat țară neutră, neintegrată în nicio alianță militară, și a rămas, mult timp, sub influența Kremlinului. Moldova s-a distanțat însă treptat și privește spre Europa. Nu spre NATO, pentru că asta ar însemna trecerea liniilor roșii trasate de Federația Rusă, ci spre Uniunea Europeană.

Iar românii de peste Prut sunt îngrijorați că Rusia, după ce va termina cu Ucraina (dacă va termina) își va îndrepta atenția către alte state atrase de democrația și bunăstarea Occidentului.

Există o presiune,  oamenii sunt îngândurați la ziua de mâine. Acum este liniște, dar lumea este îngrijorată și nu știm ce o să fie mâine. Toți trăiesc cu gîndul acesta. 

Este o situație tensionată, în care suferă foarte, foarte mulți oameni și ne rugăm cu toții, și eu mă rog mereu să se găsească o cale, prin diplomație, să se termine acest război„, spune Eugeniu Cebotaru.

Prietenii ruși și prietenii ucraineni. Unii suferă în tăcere, ceilalți luptă

Războiul din Ucraina a curmat numeroase vieți, și de o parte și de cealaltă. Eugeniu Cebotaru a jucat la două echipe din Rusia, în Caucaz, la Spartak Nalcik, și în capitala Siberiei, la Sibir Novosibirsk.

A rămas cu mulți prieteni ruși, cu care ține legătura și acum. Ce spun ei despre războiul din Ucraina? Se feresc să zică ceva public, nu se expun… Iar cei ucraineni, rămași acasă, nu se mai gândesc la fotbal. Cebotaru nu a spus explicit dacă unii dintre ei participă activ la conflict, dacă s-au înrolat în forțele de apărare. Primește însă de la aceștia imagini cu grozăvia care se întâmplă acum în Ucraina.

Am jucat în Caucaz, la Spartak Nalcik, și în capitala Siberiei, la Sibir Novosibirsk. Am fosrte mulți prieteni din Rusia, cu care țin legătura. Și din Ucraina am foarte mulți prieteni, foarte mulți cu care vorbesc și acum. 

Fotbaliștii ruși nu se expun, dar regretă tot ce se petrece. Știți ce sancțiuni au fost puse în sport pentru ei, e o situație foarte rea. Nu se expun, dar în sufletul lor sunt foarte triști de tot ce se petrece. 

În Ucraina, băieții… (oftează). Ucrainenii și rușii au fost ca frații. Și acum, în ziua de azi, sunt frați, surori, care trăiesc de o parte și de alta a graniței. Niciodată nu și-a închipuit cineva că se poate ajunge la așa ceva. Dar uitați-vă, că în lumea aceasta, e posibil orice. 

 - Ziarul INCOMOD

(Ai prieteni care participă la conflict?)

Da, am prieteni apropiați care se află acolo și mă doare foarte mult să văd ce poze îmi trimit, ce video îmi trimit de la ei de acasă, din curțile lor. Sunt mulți în zone de conflict, în Nikolaev, în Cernihiv. Am prieteni acolo, e greu de exprimat în cuvinte, sincer„, a spus, vizibil afectat, fotbalistul Petrolului.

Petrolul se luptă la fotbal. Remiză strategică în meciul cu U Cluj. Vine o victorie tactică în fața Armatei?

Cebotaru rămâne să lupte pentru Petrolul. În primul meci din play-off, cel cu Universitatea Cluj, lupii au luat un punct. Remiză strategică, s-a păstrat distanța față de rivalii cu cea mai mare cotă. Urmează partida cu CSA Steaua, echipa Armatei, un derby așteptat de mulți ani de suporterii ambelor echipe. Aici, Petrolul vizează trei puncte care să-i ducă mai aproape de îndeplinirea obiectivului.

Ce pot să spun acum este că mergem bine, suntem în grafic. Si luptăm până ce vom avea și matematic promovarea. În play-off, în adevăratul sens al cuvântului, s-a simțit al 12-lea jucător, suporterii pe care i-am avut în tribune. Ne-am îndeplinit obiectivul pentru acest meci, să nu luăm gol. Să păstrăm distanța. 

Numai cum s-a terminat meciul, am pornit cu gândul al meciul următor, cu Steaua. Sunt convins că vom avea din nou mulți suporteri care să ne încurajeze. 

Este un meci pe care vrem să-l câștigăm, îl pregătim foarte serios„, a precizat Cebotaru.

Cu toții în Ghencea!

Sporterii Petrolului se pregătesc pentru derby-ul din Ghencea. Partida este programată sâmbătă, de la ora 14.30, iar lupii au la dispoziție cel puțin 2.000 de bilete.

Pe toate canalele, fanii petroliști îndeamnă la o prezență cât mai numeroasă în tribunele stadionului din București. Logistica este asigurată, iar uniforma, obligatorie: toată lumea îmbrăcată în negru.

DETALII AICI: Cu toții în Ghencea! Cum faci să mergi la derby-ul Steaua – Petrolul

Surse foto: fcpetrolul.ro/Cristi Stavri/sportpictures.eu/transfermarkt.com
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut