Reporterii ziarului Incomod au realizat un interviu cu Romică Ciobanu, fostul antrenor al Petrolului Ploiești, despre motivele care au stat la baza plecării acestuia de la club, în ciuda faptului că echipa a reușit promovarea în liga a 2-a. Romică Ciobanu spune că cel care i-a cerut să plece este președintele Cristi Vlad și că de-a lungul timpului au existat mai multe tensiuni între ei, pornite de la faptul că managerul nu respecta strategia stabilită inițial și că își depășea atribuțiile, exemplificând că cerea ca anumiți jucători să intre pe teren, deși decizia aceasta îi aparținea antrenorului.

Reporter: Ce faceți în prezent, după plecarea de la Petrolul Ploiești?

Romică Ciobanu: Sunt acasă, nu am niciun angajament, am preferat ca cel puțin până la iarnă să mă relaxez, să mă rup un pic de fenomen.

Reporter: Dar legat de Petrolul, ce s-a întâmplat, de ce ați plecat de la echipă?

Romică Ciobanu: A fost o decizie mai mult a președintelui Cristi Vlad, care înainte cu două săptămâni de terminarea campionatului a ieșit cu o declarație în presă cum că ar primeni banca tehnică pentru viitorul campionat. Așa a și sunat: “intenționez să primenesc banca tehnică”.

La un moment dat, după meciul de la Alexandria, în care echipa a câștigat categoric acel meci contra candidatei și era în proporție de 90% promovată, am simțit o delăsare din partea anumitor jucători, drept dovadă sunt și rezultatele care au fost până la finalul campionatului, cu două meciuri pierdute pe teren propriu și un egal în deplasare la Astra.

Reporter: Care credeți că era motivul acelei delăsări din partea unor jucători?

Romică Ciobanu: Probabil că delăsarea jucătorilor a venit în urma declarației președintelui Cristi Vlad, prin care acesta a anunțat înainte de terminarea campionatul că vrea să aducă modificări băncii tehnici. În momentul în care am fost contactat de conducătorii clubului, în speță Mădălin Mihailovici și Cristi Vlad, pentru a veni la Petrolul, am stabilit împreună cu aceștia strategia clubului pentru a promova echipa în liga a 2-a și după aceea pentru a continua în această ligă. Strategia presupunea să facem într-o primă fază transferuri de marcă, ale unor jucători de nivel superior, fiind vorba de șase-șapte transferuri, promovarea jucătorilor din pepiniera proprie, reformarea centrului de copii și juniori plus alte aspecte de ordin administrativ. Tot la această discuție, prima condiție pusă de mine a fost ca în vestiar controlul să îl am doar eu, în calitate de antrenor.

Consider că toate aceste lucruri au rămas doar la stadiul de discuție din prisma președintelui Cristi Vlad. Aici nu îl includ și pe Mădălin Mihailovici, acesta a făcut tot ce a promis. În schimb, președintele Cristi Vlad nu a respectat strategia, începând de la a aduce jucători cu care să formăm echipa pentru liga a 2-a, până la alte aspecte de ordin administrativ pe care trebuia să le facă, care îl implicau direct, dar pe care nu a reușit să le facă. Din acel moment mi-am dat seama că este foarte greu să am o colaborare reușită cu cei care vorbesc și nu fac, în speță Cristi Vlad. Iar între noi a fost în toată perioada în care am antrenat la Petrolul o tensiune permanentă.

Reporter: I-ați reproșat că nu respectă strategia stabilită inițial?

Romică Ciobanu: Am făcut-o în diferite moduri, i-am spus și l-am atenționat tot timpul că, în primul rând, transferurile nu sunt precum a spus că vor fi. I-am transmis de la început că vestiarul este doar al meu, dar Cristi Vlad la un moment dat a început să-mi transmită că ar fi bine să joace unul sau altul, lucru cu care eu nu am fost de acord. Au fost două-trei situații în care mi-a cerut să folosesc anumiți jucători despre care eu consideram că nu dau randament la nivelul așteptat de mine. Probabil că acest lucru l-a deranjat foarte mult pe președintele Cristi Vlad și este posibil ca acesta să fii fost unul din principalele motive pentru care a făcut tot ce a putut să mă demită. Aici cred că s-a produs marea ruptură, faptul că eu niciodată nu am acceptat implicarea lui în formarea echipei și până la finalul campionatului am folosit doar pe cine am considerat eu.

Doar cu Cristi Vlad am avut astfel de probleme, din partea lui Mădălin Mihailovici, niciodată. Singurele telefoane pe care le-am primit de la Mădălin Mihailovici, cât eu am fost antrenorul Petrolului, au fost de încurajare, de susținere, înaintea jocurilor, după jocuri, sau aspecte care țineau de program și de ce aveam de făcut la echipă. Aceasta a fost diferența dintre Cristi Vlad și Mădălin Mihailovici, unul a înțeles clar că aceasta este filozofia mea și a respectat tot ce am vorbit, nu am ce să-i reproșez acestui domn. Ruptura s-a produs pentru că ceea ce am vorbit nu s-a respectat doar din partea lui Cristi Vlad, nu-l includ pe Mădălin Mihailovici, care și-a făcut pe deplin datoria, este un om pe care îl respect și îl voi respecta toată viață, a vrut și vrea în permanență binele clubului.

Însă, Cristi Vlad… s-a stabilit în strategia clubului să aducem jucători de nivel superior, să formăm o echipă care deja la finalul ligii a 3-a să fie formată în proporții foarte mari pentru liga a 2-a, dar asta nu s-a întâmplat, trebuia să promovez jucători din pepiniera proprie, ceea ce eu am făcut. Consider că și la acest aspect eu mi-am făcut datoria, exemplu fiind că l-am promovat pe Valentin Țicu, acesta a jucat titular în foarte multe meciuri, deși până la venirea mea nu jucase nici măcar o secundă, iar în momentul de față are deja două convocări la lotul național Under-19. Alt exemplu este Mario Bratu, copil de 15 ani, pe care l-am debutat la liga a 3-a, și l-am ținut în lotul de 23 de jucători permanent. Consider că și aici președintele Cristi Vlad a greșit, când a fost de acord ca Mario Bratu să semneze un contract de impresariat cu Ana Maria Prodan, în loc să apere interesele clubului în așa fel încât Petrolul să aibă control total asupra jucătorilor. Iar faptul că a venit în câteva rânduri și mi-a sugerat că anumiți jucători ar trebui să joace deși echipa avea rezultate, și aici mă refer la jucători cu experiență, care în turul campionatului jucaseră și erau căpitani de echipă, iar la mine nu mai prindeau nici lotul… asta a pus capac relației mele cu Cristi Vlad.

Reporter: Leonard Ursea a ieșit cu o declarație în care spunea că nu vrea să comenteze când vine vorba despre dvs. Au existat tensiuni și în relația cu acesta?

Romică Ciobanu: Chiar nu știu ce poziție ocupa Leonard Ursea în cadrul clubului. Eu l-am crezut un apropiat al nostru, al staff-ului, dar la un moment dat am observat că nu este așa, am înțeles că era motivatorul echipei, atât înainte să vin eu, adică în turul de campionat, cât și în retur. Până să vin eu, am aflat de exemplu că înaintea jocului cu Alexandria a avut fel de fel de discuții cu jucătorii, motivaționale, și n-au reușit să câștige contra Alexandriei, când eu antrenam acolo. Cât am stat la Petrolul și am lucrat împreună, i-am cerut în mai multe rânduri să motiveze echipa, să își facă treaba, i-am spus înaintea fiecărui joc că aș vrea să prezinte ceva, filmulețe, discursuri motivaționale, dar avea un singur discurs. Punea o întrebare cu o voce mai baritonală, “Cine suntem noi?”, iar jucătorii răspundeau în cor, “Petrolul”. Repeta chestia asta de două-trei ori, cam asta însemna motivarea echipei. Dacă asta înseamnă să fii un motivator…

Reporter: Cum vedeți viitorul echipei, cu Cristi Vlad în continuare la conducere?

Romică Ciobanu: Chiar dacă cu siguranță voi deranja și vor fi reacții după acest interviu, spun doar atât: timpul mi-a dat dreptate, jucătorii pe care eu nu-i foloseam nu se mai regăsesc în lotul echipei, jucătorii pe care Cristi Vlad ar fi vrut să-i vadă în teren, nu se mai regăsesc nici măcar în structurile clubului. Diferența dintre mine și Cristi Vlad este că mie niciodată suporterii, în perioada scurtă în care am stat la Petrolul, nu mi-au cerut demisia, deși nu sunt petrolist de mic copil. Iar lui, care susține că este petrolist de mic copil, suporterii i-au cerut în mod repetat demisia, lucru care spune foarte multe. Apropo de faptul că se dă petrolist de mic copil, văd că suporterii nu au uitat momentul în care Cristi Vlad a marcat contra Petrolului și a pupat stema clubului Dinamo, echipă pentru care juca la acel moment. Atâta timp cât suporterii îi cer demisia și îl acuză că manageriază clubul într-un stil amatoricesc, dacă suporterii au observat treaba asta, noi cei care am fost în interior cu siguranță știm mult mai bine. Iar ca un argument la această poziție a mea, în momentul când am plecat de la Petrolul, a fost un acord de reziliere. Contractul meu mai era valabil încă un an de zile, odată cu îndeplinirea obiectivului. Eram un antrenor care și-a îndeplinit obiectivul și m-am trezit după aceea că mi se cere să plec. Iarăși, o treabă neprofesionistă din partea președintelui. Încă un argument că nu este potrivit pentru această poziție îi pot aduce lui Mădălin Mihailovici dacă va dori, îi voi demonstra cu acte că în momentul rezilierii contractului, Cristi Vlad a făcut o nouă greșeală, de data aceasta financiară, dovadă că banii veniți de la Veolia nu sunt administrați cu simț de răspundere. Atâta timp cât contractul meu prevedea o clauză că odată cu promovarea echipei în liga a 2-a colaborarea se va prelungi automat cu încă un an, iar Cristi Vlad mi-a cerut să plec, normal că a trebuit să mă recompenseze conform contractului, eu mi-am îndeplinit obiectivul, și nici acum nu știu exact motivul concret pentru care mi-a cerut să plec. Văd că a ieșit cu o declarație și le răspunde suporterilor că nu își dă demisia pentru că este în obiectiv, atunci nu înțeleg de ce a cerut demisia unui antrenor care și-a îndeplinit obiectivul. Repet, cu două săptămâni înainte de terminarea campionatului, a declarat că vrea să mă schimbe, ceea ce este total neprofesionist.

Reporter: Vă referiți la declarația în care a zis că poartă discuții cu Edi Iordănescu pentru a vă înlocui?

Romică Ciobanu: Nu numai aceasta, au fost mai multe declarații. Chiar dacă avea de gând să mă demită, consider că lucrurile acestea nu se fac așa. Nu degeaba suporterii îi cer demisia.

Reporter: Cum credeți că ar trebui să fie continuat proiectul Petrolul?

Romică Ciobanu: Consider că din punct de vedere al stabilității financiare, atâta timp cât Mădălin Mihailovici, împreună cu Veolia, este acolo, această stabilitate financiară și perspectiva ca echipa să meargă din ce în ce mai sus este garantată. Prezența lui Mihailovici și a Veoliei în anturajul clubului garantează ascensiunea. Consider că în cadrul clubului ar trebui adus un manager general care să se ocupe în primul și primul rând de partea sportivă, de reformarea centrului de copii și juniori, de transferuri de marcă pentru ceea ce își dorește Petrolul în continuare, un petrolist care să aibă pe toată lumea aproape, în primul rând pe suporteri, un om care să știe ce înseamnă Petrolul și în care Mădălin Mihailovici să creadă, pe care să îl susțină, iar prezența dumnealui la meciuri să se facă într-o manieră relaxată, la lojă, doar pentru a asista, datorită acțiunilor bine făcute de către manager.

Reporter: Aveți pe cineva în minte care ar putea face aceste lucruri pentru Petrolul?

Romică Ciobanu: Ultimul care a pus bazele unui astfel de proiect și care a reușit ca Petrolul să ajungă să joace ulterior în cupele europene și să câștige și Cupa României nu este nimeni altul decât Vivi Răchită, un manager din toate punctele de vedere, care a luat o echipă de la liga a 3-a și a dus-o sus, care știe ce înseamnă Petrolul, are o relație foarte bună cu toate galeriile, a făcut performanță la Petrolul, atât ca jucător, cât și ca antrenor și manager.

Iar în final, transmis salutări Lupilor Galbeni, tuturor suporterilor și doresc multă baftă echipei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here