Ziarul Incomod continuă seria de interviuri prin care dorim să vă prezentăm oamenii care lucrează din umbră pentru siguranța noastră, a tuturor. Pentru că munca fiecărui om care lucrează în sistemul de siguranță și ordine publică face diferența și contează, dorim să vă prezentăm o parte din acei oameni care veghează pentru liniștea locuitorilor. Pentru interviul de astăzi am discutat cu comandantul detașamentului mobil din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova, Cristian D.. Din motive lesne de înțeles, nu vom dezvălui numele complet al acestuia. Maiorul Cristian a vorbit, însă, despre intervențiile la care ia parte alături de colegii săi și a amintit din experiențele trecute, când a fost nevoie să bage glonț pe țeavă la o răfuială dintre clanuri sau când a participat la scandalul din stradă petrecut după ce suporterii Petrolul au fost întorși de la un meci din București. Maiorul a vorbit și despre lucrurile care îl motivează să se supună unor riscuri pentru a-i ajuta pe civili, cum sunt cazurile când jandarmii merg să deszăpezească pentru a-i ajuta pe cei blocați în case sau mașini.

Reporter: Pentru început, vă rog să vă prezentați:

Cristian D.: Sunt maiorul Cristian D., sunt comandantul detașamentului mobil din cadrul IJJ Prahova. Detașamentul mobil are ca principale activități misiunile de ordine publică, participă la misiuni de asigurare, restabilire și chiar la misiuni de menținere a ordinii publice, în colaborare cu Poliția și cu celelalte instituții. Aici avem toată gama de evenimente, de la proteste din stradă, la scandalurile de cartier. Participăm inclusiv la activități cu Parchetele, de exemplu cu DIICOT, mergem la percheziții, avem activități cu Penitenciarele, avem activități cu aproape toate instituțiile statului.

Reporter: Referitor la misiunile din stradă, care sunt cele mai frecvente?

Cristian D.: Cele mai frecvente sunt cele de menținere, acolo avem cea mai mare uzură de oameni. Ca obiect principal de activitate avem misiunile de asigurare, unde avem obiectivele noastre, unde avem instituțiile publice la care asigurăm paza, ca și Inspectorat, iar detașamentul mobil asigură intervenția la aceste obiective. Avem și misiuni de asigurare unde este un număr mare de persoane.

Reporter: Dumneavoastră, personal, la ce intervenții ați participat?

Cristian D.: Am participat la toate tipurile de intervenții, inclusiv la exerciții pentru capturarea unor teroriști. Ne antrenăm în toate privințele. Am fost și la descinderi, am condus misiuni de asigurare cu peste 10.000 de oameni, am condus și activități de menținere.

Reporter: Puteți să ne povestiți o acțiune dificilă la care ați luat parte?

Cristian D.: Fiecare misiune are un risc. Riscul există peste tot, depinde unde îl vezi. La misiunile cu Parchetul există un risc din partea acelor persoane la care intervii, misiunile de asigurare au acel risc de a degenera în conflicte de stradă și trebuie să ajungi la restabilire. Acolo riscul intervine și din partea noastră de a fi loviți, acolo unde lumea ne vede “urâți”, nu ne mai vede “frumoși”. Am participat la o misiune la Ciorani când mai multe autoturisme au fost înzăpezite. A fost și misiunea aceea când s-a intervenit pentru restabilire în decembrie 2013, când suporterii Petrolul au fost întorși de la București.

Reporter: Atunci a ieșit scandal pe străzile Ploieștiului…

Cristian D.: Nu a fost măcel, dar așa s-a văzut. Efectivele noastre nu au avut contact direct cu suporterii. A fost ceva “du-te-vino”. Am asigurat ordinea în fața Prefecturii, atât.

Reporter: Aminteați de deszăpezirile de la Ciorani. Ce vă motivează să stați în gerul acela cumplit, “să dați la lopată” pentru alți oameni?

Reporter: Sincer, în acele momente nu te gândești la acest lucru. Nu te gândești că te supui unui pericol. Faci tot ceea ce ține de tine pentru a-l ajuta pe celălalt. Cam așa văd eu lucrurile și cred că și colegii mei la fel. Nu te gândești ca s-ar putea întâmpla ceva cu tine.

Reporter: Vi s-a întâmplat ca la percheziții oamenii din locuințele respective să devină agresivi? Sau când sunteți chemați să interveniți la un grup care face scandal, pe fondul consumului de alcool?

Cristian D.: La percheziții nu am avut probleme, oamenii sunt impasibili, nu văd pericolul. La petrecăreți e un pic altfel. Toată lumea când vede uniforma are o repulsie. Tocmai din cauza aceasta noi, prin procedurile noastre de lucru, plecăm de la dialog. Din aproape în aproape, dorim ca cei care nu respectă normele de conviețuire să le respecte. Nu s-au impus măsuri de constrângere fizică, am plecat de la un dialog poate mai aprins, dar nu am avut probleme foarte mari. Lumea a început să înțeleagă că trebuie să meargă pe un trend european. De câțiva ani încoace, avem pusă la dispoziție o dotare mai bună, cel puțin pentru protecția individuală. Se poate și mai bine, dar avem o protecție individuală bună.

Reporter: Ce considerați că vă lipsește din dotări?

Cristian D.: Acest lucru ar putea să vi-l spună cei de la logistică cel mai bine. Știți cum e, eu mă descurc cu ce am. Nu mi s-a întâmplat să nu mă descurc. Tehnica auto zic că dacă s-ar putea îmbunătăți un pic ar fi ok. Așa, ca dotare individuală, avem ce ne trebuie.

Reporter: Cum acționați când aveți de-a face cu o persoană recalcitrantă, sub influența băuturilor alcoolice, care vă jignește, vă adresează injurii? E greu de calmat o astfel de persoană?

Cristian D.: Se începe cu dialog, nu poți trece de momentul acesta. Intervine constrângerea, mobilizarea, încătușarea. De multe ori nu s-a ajuns aici, chiar dacă a fost băut, apare un prieten, un neam, spune că îl calmează el, am discutat de multe ori, chiar depinde și de om. De multe ori am aplicat numai un avertisment, cei care au sărit calul au ajuns la amendă, am avut și colegi, nu neapărat de la mine din detașament, care au fost ultragiați pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

Reporter: Ați făcut vreodată uz de armă la vreo intervenție?

Cristian D.: Nu, dar glonț pe țeavă pot să spun că am băgat. Nu s-a ajuns la așa ceva, să folosesc armamentul. A fost o situație în care ne-am confruntat cu două clanuri, unul din București, unul din Ploiești, la Rafinăria Brazi. La un moment dat, o persoană a fost descoperită având asupra ei un pistol cu aer comprimat, iar la momentul acela chiar a fost necesar să introducem glonț pe țeavă și să facem somația, însă doar prin voce.

Reporter: Cum vi se pare Ploieștiul din punct de vedere al răfuielilor dintre clanuri? S-au mai liniștit apele în ultimii ani?

Cristian D.: Partea aceasta infracțională merge mai mult în planul acesta economic, luptele, bătăile de stradă, tâlhăriile s-au mai împuținat. Și noi și colegii de la Poliție, zic eu, am avut un aport destul de mare la lucrul acesta, prin patrule mixte, prin sistemul de menținere, prin echipele de intervenție pe care toată ziua le vedeți prin oraș.

Reporter: Cum vă percep oamenii atunci când interveniți la scandaluri?

Cristian D.: Noi niciodată nu am căutat spectacol. Noi am încercat să intervenim gradual, să mergem punctual pe ce s-a întâmplat acolo. Dacă din zece, unul a făcut scandal, nu i-am luat pe toți zece, l-am luat pe acela. Întotdeauna căutăm un lider căruia trebuie să îi impunem respect. Din partea cetățeanului vom avea tot timpul păreri pro și contra. Depinde ce înțelege cetățeanul că s-a întâmplat acolo, pentru că unii văd doar jumătate și spun “ia uite ce i-a făcut”, alții văd tot de la început și spun “bine i-a făcut”.

Reporter: Credeți că ar trebui să aveți o libertate mai mare la intervenții?

Cristian D.: Libertatea mai mare îți dă posibilitatea să greșești. La momentul acesta este libertate destul de mare. Cei care judecă lucrul acesta, trebuie să țină cont de legile care sunt în vigoare. Dacă țin cont, suntem și noi apărați. Dacă nu țin, nu suntem apărați. Lege există, numai că trebuie pusă în aplicare. Vă dau un exemplu: la persoanele care se prostituează, le vedem pe peste tot. Ce efect avem dacă mergem, noi doar le sancționăm, ele nu plătesc. Noi consum resursă umană, materială și nu are niciun efect. În schimb, vedem la structura rutieră, acolo dacă nu ai plătit amenda, ți-a reținut permisul sau există metode de constrângere. Aici nu sunt. La consumul de băuturi alcoolice, sancționăm, merge la impozit, primăria nu știu dacă îi taie sau nu ajutorul social. Acestea sunt majoritatea persoanelor care consumă alcool pe domeniul public, cele cu ajutoare sociale. Cerșetorii, cei care spală parbrize, la fel, noi îi sancționăm, dar efectul nu există… A doua zi sunt în exact aceiași intersecție, mergem iar, ne vede pe acolo, Doamne ferește o ia la fugă, îl mai calcă și o mașină și dăm de belea.

Reporter: Vă ajută faptul că filmați intervențiile la care mergeți?

Cristian D.: Noi în majoritatea cazurilor unde intervenim acum, avem camere de fotografiat, camere video. Unii și-au luat și camere personale de pus pe vestă pentru că avem situații la care intervenim și nimeni nu te crede că a fost așa. Și este și un mod prin care noi ne apărăm. În momentul în care văd că sunt filmați sau fotografiați, renunță la unele “obiceiuri”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here