Ziarul Incomod a realizat un interviu cu Valeriu Răchită, fost manager general și antrenor al echipei Petrolul Ploiești, în care acesta a vorbit despre cei care conduc la ora actuală echipa de fotbal a municipiului și despre problemele pe care le-a sesizat după ce a fost prezent la meciul amical dintre Petrolul și Rapid. Vivi Răchită a vorbit și despre problemele de la stadion, dar și despre interesele politice care fac ca administrația locală să nu ajute clubul de fotbal.

Reporter: Ați fost la meciul Petrolul-Rapid. Cu ce impresii ați rămas de acolo?

Vivi Răchită: Da, începe campionatul. M-am supărat pe o chestie. Am fost la meciul amical Petrolul – Rapid, am ajuns în lojă, iar acolo erau Tavi Grigore și Cristi Vlad. Normal că i-am salutat și Tavi Grigore a dat mâna cu mine, iar Cristi Vlad s-a întors cu spatele și a plecat.

Reporter: Vorbeați recent despre managementul lui Cristi Vlad. Cum vi se pare?

Vivi Răchită: Am spus despre Cristi Vlad că acum doi ani, când l-au pus suporterii președinte și pe urmă i-a trădat, atât de multe cursuri de management avea încât în șase luni cheltuise de 2,5 ori mai mult decât își făcuse business plan-ul. Bine, nu îl făcuse el, îl făcuse un specialist și salvarea a fost că au venit cei de la Veolia. Și i-am spus, probabil că acele cunoștințe manageriale, între ghilimele, le avea de la Dan Capră, el a fost cu Dan Capră până la sfârșit, până a ajuns clubul în faliment, spre deosebire de mine, care mi-am dat demisia în 2012, văzând unde se îndreaptă clubul și am preferat să nu fiu părtaș la stingerea Petrolului. El a rămas până la sfârșit.

Reporter: Apropo de finanțarea de la Veolia, părerile sunt împărțite, dacă este un lucru bun sau nu. Cum vi se pare?

Vivi Răchită: În primul rând nu există respect față de proiectul la care au plecat suporterii, nu mai este acea deschidere, nu mai este acea colaborare între suporteri și cei care conduc acum clubul. S-a promis sprijin nelimitat, din păcate, eu am fost la meciul cu Balotești, cu Rapid, și am văzut o echipă care cu greu va prinde primele locuri în liga a doua. Nu s-a făcut de anul trecut pregătirea acestui nou sezon, mă refer la scouting, au luat jucători după auzite, plătind salarii enorme pentru liga a doua: 3.000 euro net plus prime trecute în contract, iar asta o știu de la un jucător nou care a venit la Petrolul. Ca să fac o comparație, eu anul trecut la Snagov în liga a doua aveam salarii medii de 2.200 ron și am terminat pe locul 10. Nu se pricep, asta este… Voi veni la meciul cu Snagov de sâmbătă, voi sta în loja celor de la Snagov, acolo sunt invitat, dar voi ține cu Petrolul.

Reporter: Cum vi se pare implicarea lui Mădălin Mihailovici în echipă? De-a lungul timpului ați vorbit despre acest lucru…

Vivi Răchită: La o conferință de presă l-a luat gura pe dinainte și a spus că eu am trădat Petrolul, ca să aflu pe urmă că nu mă cunoștea, nu știa cine sunt și a spus acele lucruri alimentat probabil chiar de către Cristi Vlad. Apoi l-am văzut la o emisiune TV în care a spus că nu are nimic cu mine și nu ar avea ce, pentru că nu am trădat Petrolul niciodată, eu spre deosebire de Cristi Vlad, care a jucat în vreo zece meciuri la Dinamo, a dat un gol contra Petrolului și pupa stema lui Dinamo, alergând spre galeria “câinilor”, chiar pe Ilie Oană. Din punctul meu de vedere, faptul că a pus la dispoziție un buget enorm pentru promovarea din liga a treia în liga a doua, am înțeles că vreo 700.000 euro, făcând o comparație, noi la Snagov în liga a doua am avut buget de vreo 250.000 euro maxim, cred că și-a făcut datoria, dar greșește prin faptul că a făcut din Petrolul o societate închisă din punct de vedere al relației cu fanii, cu iubitorii Petrolului. A promis la început o colaborare și o transparență totală cu suporterii în cadrul forului decizional, din păcate acum aceste lucruri nu mai sunt de actualitate.

Reporter: Sunt excluși suporterii din deciziile care se iau la club?

Vivi Răchită: Da, am înțeles că suporterii nu mai au niciun cuvânt de spus în cadrul clubului.

Reporter: Cine ia deciziile?

Vivi Răchită: Se pare că un singur om, Mădălin Mihailovici.

Reporter: Nici măcar Cristi Vlad nu mai are un cuvânt de spus? Mădălin Mihailovici este singurul care ia deciziile?

Vivi Răchită: Cristi Vlad este o marionetă care nu are niciun cuvânt de spus. Dar face și el pe președintele pentru că l-au pus suporterii, dar i-a trădat pe aceștia. Trebuia să fie toată viața alături de ei, pentru că ei l-au pus în funcția de președinte.

Reporter: Cum vi s-a părut stadionul la meciul cu Rapid?

Vivi Răchită: Erau anumite porțiuni în care igrasia era destul de vizibilă, era în multe locuri, am înțeles că tot s-au montat niște pereți, s-au dat jos niște pereți, lucruri care din cunoștințele mele, stadionul fiind în garanție, n-ar cam fi permise, dar este problema administratorului, a celui care se ocupă de administrarea stadionului.

Reporter: Implicit a administrației locale…

Vivi Răchită: Este în administrarea Clubului Sportiv Municipal, nu mai are treabă cu primăria care l-a dat în administrare la CSM, CSM este ordonator terțiar de credite.

Reporter: Cum vi se pare implicarea administrației locale, ajută echipa?

Vivi Răchită: Pentru că eu am fost în două mandate, am fost și consilier al primarului Volosevici, știu problemele sportului, am încercat să fac treabă și în al doilea mandat, din păcate luptele politice m-au convins să plec din cadrul primăriei. Chiar am văzut săptămâna aceasta un articol, un fake news în care se spunea că eu totuși sunt consilierul primarului, și plătit, o minciună și probabil săptămâna viitoare voi face o conferință de presă cu acte în care să demonstrez minciuna aceasta, la fel ca cea cum că am relații tensionate cu membrii galeriei, n-am nicio relație tensionată cu aceștia pentru că lucrurile sunt clare. Au fost în trecut anumite dezinformări, timpul a demonstrat că în tot ce am spus eu, am avut dreptate. Primarul este suporter al echipei, dar din păcate nu poate ajuta deocamdată echipa pentru că toate deciziile primarului sunt confirmate de către Consiliul Local și știm că la Ploiești este o luptă între primar și consilieri.

Reporter: Primarul fiind de la PNL, când vorbiți de lupta dintre acesta și consilieri, vă referiți la cei de la PSD și de la ALDE ca fiind cei care nu doresc să ajute Petrolul?

Vivi Răchită: Nu, nu mă bag în politică, știu că sunt lupte, dar ar trebui păstrate doar pentru lupta politică și să lase sportul în pace. Cred că ar trebui cineva, o persoană care să își asume această mediere între toate forțele politice pentru a aduce la un numitor comun toți factorii de decizie și să facă sport cu adevărat în Prahova. Eu am încercat și o să mai încerc.

Reporter: Care ar fi interesul consiliului local de a nu ajuta echipa, ce are de câștigat?

Vivi Răchită: Echipa a fost dintotdeauna un vector electoral. Toată lumea s-a folosit de echipă pentru a-și atrage cât mai mulți susținători, dar ar trebui lăsată în pace pentru că am văzut și prin alte părți, când s-a implicat politicul, n-a fost nimic bun. Vorbim de Petrolul care este un brand al orașului și al Prahovei, cred că ar trebui să treacă peste orgoliile politice și să-și dea mâna toți pentru a face din nou o echipă cu adevărat competitivă.

Reporter: Care vi se par a fi la ora actuală principalele probleme ale Petrolului?

Vivi Răchită: În primul rând lotul de jucători. Spuneam că pentru a reuși promovarea, cei care s-au ocupat de formarea viitorilor jucători nu au avut în vedere un plan managerial bine pus la punct. Trebuia de anul trecut, jucătorii care erau monitorizați să fie aduși, să fie integrați în echipă, n-am văzut un coordonator de joc, n-am văzut un vârf de atac, care să marcheze goluri pentru obiectivele pe care și le-au propus.

Reporter: Pe cine consideri vinovat, pe președintele Cristi Vlad?

Vivi Răchită: Factorii care se ocupă de partea sportivă. Aici nu-l consider vinovat pe Mihailovici, pentru că am înțeles că el a pus la dispoziție sumele necesare pentru ca cei care se pricep, între ghilimele, la fotbal să construiască un lot. Din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat, dar, cine știe, poate pe parcurs vor avea succesul necesar.

Reporter: V-ați fi așteptat ca Mihailovici să se implice mai mult, având în vedere sumele de bani pe care Veolia le-a dat, să ceară explicații în acest sens?

Vivi Răchită: Probabil că la un moment dat va fi și această discuție, în funcție și de cum va începe noul campionat, din punct de vedere al rezultatelor. Cert este că primul meci, cu Snagovul, va fi un test destul de dificil, pentru că cei de la Snagov s-au întâlnit în această vară, cu jucătorii pe care eu i-am monitorizat tot anul trecut.

Reporter: V-ați mai întoarce în sportul ploieștean, la Petrolul?

Vivi Răchită: N-am plecat niciodată din Ploiești, chiar dacă am lucrat prin alte părți, am rămas acasă tot timpul și cu siguranță mă voi întoarce la Petrolul. Când? Asta timpul va decide.

Reporter: În ideea în care v-ați întoarce, ați colabora cu Cristi Vlad, cu Mădălin Mihailovici?

Vivi Răchită: Cu Cristi Vlad nu aș mai lucra niciodată, nu o să o fac, deși l-am ajutat toată viața și ca jucător și ca om de sport, sunt multe lucruri pe care mi le aduc aminte, dar timpul va demonstra că eu am fost corect. Dar el a ajuns într-o poziție care îl depășește și uită de unde a plecat. Cu Mihailovici n-am nicio problemă, el a avut o problemă la acea conferință de presă, când am înțeles că a fost dezinformat. Nu aveam cum să trădez Petrolul, n-am făcut-o niciodată. Am spus tot timpul că rămân petrolist.

Reporter: Cu suporterii în ce relații mai sunteți?

Vivi Răchită: Cu suporterii am o relație foarte bună, după dezinformările care au fost în anii trecuți, timpul a demonstrat că au fost doar minciuni și acum sunt într-o relație ok, una normală între un fost jucător al Petrolului care și-a făcut datoria pentru echipă, fost căpitan al echipei, la stadionul la care am un mare merit la construcția lui, echipa, ultima promovare din liga I este făcută de mine, eu zic că am destul de multe merite pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 și ceva de ani la Petrolul. De aceea relația mea cu suporterii adevărați ai Petrolului este foarte bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here