Sursă foto cetateanul.net

Ioan Buda îi ia locul lui Cătălin Ioniță la șefia Poliției Române, după ce acesta din urmă a solicitat încetarea împuternicirii pe funcție.

“Conform prevederilor legale, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a transmis documentele Prim-ministrului Guvernului României împreună cu propunerea de împuternicire în funcția de inspector general al Poliției Române a chestorului general de poliție Ioan Buda, fostul șef al Poliției de Frontieră.”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Interne.

În perioada 2015-2016 Ioan Buda a ocupat funcția de secretar de stat, șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică, poziție din care a coordonat inclusiv activitatea Poliției Române. Cariera acestuia nu a fost însă lipsită de scandaluri. În cei 28 de ani de activitate, Ioan Buda a fost supra-numit “regina șpăgilor” și a fost implicat în scandalul în care un comisar șef s-a pus în genunchi în fața mai multor șefi din Poliție, printre care și Buda. Scenele care par desprinse din filmele cu mafioți au avut loc chiar în sediul Poliției de Frontieră, care a fost condusă de Buda.

“În perioada în care Buda a activat la Direcţia Regională Oradea a Poliţiei de Frontieră, la Punctul de frontieră Borş au existat zeci de cazuri de corupţie, anchetate la vremea respectivă, dar cele mai multe au fost soluţionate fără începerea urmăririi penale.

În ceea ce priveşte marele scandal de la Moraviţa, 2011, soldat cu descinderi şi arestări ale DGA şi DNA, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţine că în afacerea şpăgilor colectate din vămi sunt două personaje care au statut de „regină”. Într-o scrisoare transmisă din arestul poliţiei, el i-a indicat pe şeful ANAF şi pe comandantul Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal Ioan Buda, că ar beneficia din sumele de bani strânse din punctele de frontieră. „Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi”, scrie fostul lucrător din Vama Moraviţa.(…)

La trei ani de la descinderea procurorilor anticorupţie în punctul de frontieră de la Moraviţa, acţiune care a dus la arestarea a zeci de poliţişti de frontieră şi vameşi care au fost, apoi, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, au început să iasă la iveală înregistrări audio care-l fac mincinos pe însuşi şeful Poliţiei de Frontieră Române. În ele, chestorul Ioan Buda le dădea dispoziţie subordonaţilor săi să mute o agentă de pe tura în care fusese infiltrat un investigator sub acoperire pe o alta, pentru ca protejata să nu pice în plasa acestuia. Înregistrările audio care au avut loc în perioada 5 – 11 decembrie 2010, şi care au apărut pe site-ul www.justitiabilii.ro, reproduc discuţiile dintre responsabilii punctului de frontieră de la Moraviţa, dar şi pe cea în care chestorul Buda îi ordonă comisarului şef Vasile Turda mutarea agentului Dora Chira pe o tură sigură cu ”un climat de muncă adecvat muncii”.”, scria la acel moment cotidianul.ro.

 

 

În luna mai a anului trecut Ioan Buda a fost prins într-un nou scandal, după ce în spațiul public au apărut imagini în care un comisar șef stă în genunchi în fața mai multor șefi din Poliție, printre care și Ioan Buda, care stau la masă și beau (foto sus). Scenele au fost fotografiate chiar în sediul Poliției de Frontieră.

Bărbatul care stătea în genunchi este comisarul șef Aurelian Miu, șeful Corpului de Control al Poliției de Frontieră. Ministrul Carmen Dan a confirmat la acel moment identitatea acestuia și a declarat că se face o anchetă.

“Fotografia publicată în ziarul Naţional a fost făcută în urmă cu trei ani, ne-au precizat surse din MAI. Imaginea a fost surprinsă de un alt poliţist de frontieră. Şi în acest caz, corpul de control al ministrului de Interne va face verificări, simultan cu cercetarea ofiţerului incriminat. Comisarul şef Aurelian Miu este în funcţie de cinci ani şi are peste 20 de ani vechime în PFR.

Ancheta a fost declanşată după apariţia fotografiilor surprinse la sediul Poliţiei de Frontieră în cotidianul national.ro. În ea apar mai mulți bărbați, iar o persoană stă în genunchi în faţa mesei acestora.

Ministerul de Interne precizează că persoana care apare în imagini este comisarul şef Aurelian Miu, şeful Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

La masa în faţa căreia Aurelian Miu stă în genunchi se află Gelu Oltean, fost şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne, Ioan Buda, şeful Poliţiei de Frontieră, Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei şi alţi poliţişti de rang înalt, potrivit sursei citate.

Pozele par a fi făcute din exterior, prin fereastra închisă. National.ro susţine că scena s-ar fi petrecut la etajul 6 în sediul Poliţiei de Frontieră, fără a preciza şi data la care au fost făcute.”, scria la acel moment evz.ro.

“Persoana care apare în imaginile publicate de ziarul Național este comisarul-șef Aurelian Miu, șeful Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Conducerea MAI apreciază că imaginile și informațiile apărute în spațiul public sunt de natură să afecteze exercitarea respectivei funcții, pentru care este nevoie de autoritate profesională și probitate morală.

În consecință, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a dispus verificări pentru lămurirea acestei situații iar la finalul acestora vor fi prezentate și măsurile administrative”, se arăta într-un comunicat MAI.

”Este inadmisibil să se întâmple aşa ceva în orice structură din MAI!”, preciza la acel moment și Liviu Dragnea, președinte PSD.

Ancheta îl viza pe comisarul șef Aurelian Miu, care se pusese în genunchi în fața șefilor. Un an mai târziu, unul din cei în fața căruia a îngenuncheat Aurelian Miu, Ioan Buda, ajunge șef al Poliției Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here