fbpx
joi, iunie 1, 2023

IPIP Ploiești a fost vândut! – EXCLUSIV

Citește Și

- Advertisement -

Holdingul elvețian Alpiq Kraftanlagen Gruppe a achiziționat compania de inginerie română IPIP SA Ploiești, extizându-și astfel oferta de servicii ca un antreprenor general pentru industria chimică și petrochimică.

Astfel, Kraftanlagen München GmbH, o companie a Grupului Alpiq, a încheiat un contract de vânzare pentru achiziționarea, de la data de 6 aprilie, 2016, Institutului de Proiectare de Instalații Petroliere (IPIP) S.A. Ploiești.

- Advertisement -

IPIP are aproximativ 150 de angajați și este un furnizor de servicii de renume în inginerie și management de proiect pentru infrastructura din industria de prelucrare a țițeiului. Gama de servicii include consultanță, concepte și studii de fezabilitate, calcule de cost, precum și planificarea și managementul proiectelor.

Părțile au convenit să nu divulge detalii cu privire la prețul de vânzare. Însă, la începutul acestui an, Consiliul de Administrație al IPIP SA Ploiești aducea la cunostința tuturor acționarilor, înscriși în Registrul Acționarilor, faptul că acționarul majoritar, SC West Gate Engineering SRL, care deținea 95,5267% din capitalul social, își exprima intenția de a cesiona (vinde) pachetul majoritar de acțiuni la un preț negociabil de 4,5 milioane de euro, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

Din cauza unui nivel slab al managementului conducerii, lipsa de experiență și pregătirea precară a managerilor însărcinați să gestioneze institutul, declinul IPIP a început din 2013, când profitul a scăzut de peste 10 ori de la 5,5 milioane lei, în 2012, la 500.000 lei. Cifra de afaceri a scăzut de peste două ori, de la 70 de milioane de lei, în anul 2012, la puțin sub 31 milioane de lei.

- Advertisement -

Potrivit publicației Petroleum Industry Review, această situație a apărut la scurt timp după ce Consiliul de Administrație a decis divizarea parțială, ceea ce a constat în desprinderea unei părți a patrimoniului IPIP SA și transferarea acestuia, ca întreg, către firma Petroconsult, controlată de Mircea Labă, acțiune corelată cu alocarea de părți sociale în cote asimetrice, emise de SC Petroconsult Invest SRL către acționarul SC West Gate Engineering SRL.

Din păcate, o altă companie românească de tradiție a ajuns să fie (re)vândută, întrucât statul este incapabil să creeze o strategie economică.

SC IPIP SA a fost înființat în 1950, la Ploiești. Timp de peste 60 de ani, nu numai în România, ci și în sud-estul Europei, IPIP S.A. a fost singurul institut de proiectare pentru rafinării și în industria petrochimică.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Președintele Iohannis, atac dur la adresa profesorilor care continuă greva: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”

Președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur pe profesorii care continuă greva, în cadrul unei declarații făcute joi la Chișinău,...

Mai Multe Articole Ca Acesta