ÎPS Teodosie va reface slujba de Înviere și va împărți Lumina de Paști într-o slujbă oficiată marți, la miezul nopții, în pofida reacțiilor critice ale BOR care a subliniat că ”adevărata slujbă” a avut loc deja și că decizia arhiepiscopului Tomisului este ”asumată integral” de acesta, în virtutea principiului autonomiei ierarhului.

ÎPS Teodosie a anunțat că va reface slujba Învierii pentru că au existat ”neajunsuri” din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar credincioșii nu au putut participa la ”comuniune deplină cu clerul”.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, în 20 mai, că în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba ”începutului pascal” și Sfânta Liturghie, preoții chemând credincioșii ”să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”.

 

După anunțul Arhiepiscopiei Tomisului, reprezentanții Patriarhiei s-au dezis de inițiativa lui ÎPS Teodosie și au transmis că este o decizie ”asumată integral doar de ierarh” și ”în virtutea principiului autonomiei”. BOR a subliniat că ”adevărata slujbă a Învierii” a fost deja oficiată în toate bisericile din țară în noaptea de Paști:

  • ”Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local. Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, a transmis Patriarhia Română în urma anunțului Arhiepiscopiei Tomisului.

Decizia lui ÎPS Teodosie a stârnit un val de critici în spațiul public, iar arhiepiscopul Tomisului a revenit asupra comunicatului inițial încercând să redirecționeze informația inițială care spunea că va relua slujba de Paște către slujba Odovaniei (înainte de Înălțarea Domnului), care încheie, în 26-27 mai, cele 40 de zile de la Înviere.

ÎPS Teodosie recunoaște că va împărți Lumina Învierii la slujba de sfârșit a celor 40 de zile de la Paște și că va organiza slujba la miezul nopții și nu dimineața, așa cum se obișnuiește, dar susține că acesta este ”singurul lucru în plus” față de cum ar fi trebuit să decurgă slujba Odovaniei în mod normal.

  • „Mulți își dau cu părerea, fără să știe de ce am spus că vom înnoi Praznicul Învierii Domnului miercuri. Așa este rânduiala Bisericii, nu este alta. Se repetă slujba de la Paști, cu ocolirea Sf. Mese, cu stihurile. . . deci NU ESTE O INVENȚIE a mea, așa este rânduiala. Ați primit Lumina de la Ierusalim unii de la preoți sau de la delegați, dar nu ați primit-o în biserică, ca în fiecare an. Atât vom face în plus. . . . Lumina păstrată de la Paști o vom aduce în fața dumneavoastră. Nu este nici o greșeală, nu este nici o invenție. . . vă înnoim Lumina și vom face slujba ca la carte. Nu am născocit vreo altă slujbă. Sărbătoarea Paștilor are un început în noaptea Învierii și se sfârșește în miercurea dinaintea Înălțării. Slujba o facem nu dimineața, ci la miezul nopții, atât se schimbă. Se fac atâtea slujbe de noapte. . . la Ierusalim, la Sf. Munte. . . Înnoim sărbătoarea Învierii, așa cum scrie la carte, cum trebuie să o facă orice preot și orice ierarh din Biserica noastră, dacă participă, dacă nu face slujbă, nu o face. Să iasă din minte celor care spun că am făcut o invenție, nu am făcut nici o invenție. Eu întotdeauna am făcut-o, o voi face si anul acesta. Doar că aduc Lumina Învierii din Sf. Altar și o dau credincioșilor care vin la slujbă. Invit pe credincioși să vină cu mască, să stea la distanță, să respecte regulile sanitare”, a transmis ÎPS Teodosie după ce Patriarhia Română i-a criticat decizia de a repeta slujba Învierii.

ÎPS Teodosie a fost aspru criticat în spațiul public, dar și de BOR și înainte de episodul reluării Învierii, după ce a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, deși regulile stării de alertă interziceau acest lucru.

După incident, a urmat o serie de declarații acide între BOR și Arhiepiscopia Tomisului. Forul bisericesc de la Constanța a transmis că ”Biserica nu este instituție de alimentație publică”, în timp ce Patriarhia a declarat că ”ostentația nu onorează pe nimeni”.

Ulterior, o persoană a depus plângere penală pe numele ÎPS Teodosie, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, însă procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au clasat rapid dosarul, spunând că nu se poate dovedi că în urma împărtășaniei cu aceeași linguriță s-a răspândit coronavirusului în Constanța.

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here