fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Jumătate dintre spitalele din Prahova nu au autorizație de securitate la incendiu. În ultimul an, au fost constatate sute de nereguli în spitalele din județ

Citește Și

- Reclamă -

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova anunță că din cele 44 de unități sanitare cu paturi din județ pe care le are în evidență, 21 nu au autorizație de securitate la incendiu. În ultimul an, pompierii au efectuat 57 de controale la aceste obiective și au identificat 439 de nereguli.

Printre principalele nereguli descoperite de ISU Prahova la unitățile sanitare cu paturi pe care le are în evidență se numără nesolicitarea avizelor prevăzute de legea privind prevenirea incendiilor, exploatarea instalațiilor și echipamentelor electrice în condiții care generează suprasolicitări, folosirea unor echipamente de iluminat în locuri care prezintă pericol de incendiu sau explozie și neexecutarea periodică a unor controale interne care să verifice riscul de producere a unor incendii.

- Reclamă -

Mai jos redăm integral comunicatul emis de ISU Prahova:

„În vederea prevenirii situațiilor de urgență, la nivelul unității noastre au fost întreprinse o serie de măsuri menite să consolideze nivelul de protecție la nivelul comunităților.

Astfel, inspectorii de prevenire au derulat activităţi de îndrumare şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la unitățile sanitare cu paturi.

- Reclamă -

Pe lângă identificarea şi înlăturarea potențialelor neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor, colegii noștri au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât acesta să-şi însușească și să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită utilizatorilor.

În ultimele 12 luni, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au desfășurat un număr de 57 de controale, dintre care 18 au fost inopinate. Din cele 44 de obiective aflate în evidențele noastre, 21 funcționează fără deținerea autorizației de securitate la incendiu, deși este obligatorie deținerea acestui document.

Pe timpul desfășurării acestor controale, pompierii militari au constatat o serie de deficiențe care au fost fie remediate pe loc, fie sancționate și luate măsuri de rezolvare a lor în cel mai scurt timp. Numărul total de deficiențe constatate a fost de 439, dintre care 128 au fost soluționate pe timpul verificărilor.

Urmare a acestor probleme descoperite de către inspectori pe timpul controalelor, în funcție de gravitatea lor și de principiul gradualității, s-au aplicat 42 de amenzi contravenționale în cuantum de 200.000 de lei și 397 de avertismente.

- Reclamă -

Pe timpul controalelor de specialitate au fost executate 88 activități de informare preventivă si 41 de exerciții de evacuare și intervenție în caz de incendiu, la locul de muncă, fiind implicați aproape 1980 de oameni.

Principalele deficiențe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în:

  • nesolicitarea avizelor prevăzute de legea privind apărarea împotriva incendiilor;
  • exploatarea instalațiilor, echipamentelor și aparatelor electrice în condiții care generează suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor;
  • folosirea mijloacelor de iluminat electric în locuri care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • lipsa planificării unor controale interne sau neexecutarea de controale interne periodice în scopul depistării și cunoașterii unor stări de pericol care pot favoriza producerea incendiilor;
  • nemontarea, deteriorarea sau neasigurarea vizibilității indicatoarelor de securitate la incendiu;
  • neverificarea instalațiilor de hidranți exteriori/interiori etc.

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale, autorizația de securitate la incendiu certifică faptul că o construcție respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare. Acest document conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu. Autorizația trebuie solicitată după admiterea recepției la terminarea lucrărilor și înainte de darea în funcțiune a clădirii.

Obligația solicitării și obținerii avizului și autorizației de securitate la incendiu revine investitorului, respectiv beneficiarului investiției.

Avizul/autorizația de securitate la incendiu trebuie obținute atât pentru construcții existente, atunci când se schimbă funcțiunile unui spațiu și/sau se execută lucrări de modificare, cât și pentru construcții noi. Pentru unitățile sanitare, această obligație a fost instituită începând cu anul 1992 și subzistă până la acest moment.

Construcțiile existente intră în procesul de avizare/autorizare doar în condițiile în care asupra lor se execută lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației. Principala problemă a fondului construit existent este generată de exploatarea, chiar de zeci de ani pentru unele categorii de construcții, fără intervenții de reabilitare a instalațiilor utilitare existente sau lucrări de modificare care să vizeze îmbunătățirea tuturor cerințelor de calitate față de momentul edificării lor.

Activitatea pompierilor se derulează în sprijinul şi pentru cetăţean, iar obiectivele prioritare ale instituţiei noastre sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.”, se arată în comunicatul emis de ISU Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut