Dan Tăpălagă, fondator al G4Media.ro și jurnalist cu 24 de ani de experiență, a vorbit în Comisia LIBE a Parlamentului European despre libertatea de exprimare, independența presei din România și protecția jurnaliștilor de investigație.

Dan Tăpălagă a susținut discursul în cadrul unei dezbateri la care mai participă președintele Comisiei LIBE, comisarul pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei și jurnalistul maghiar de investigații Peter Erdelyi.

Discursul lui Dan Tăpălagă: 

O experiență românească.

Totul a început în urmă cu aproape trei ani.

Din decembrie 2016 până în mai 2019, când a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, Liviu Dragnea a condus România de facto, în stilul lui Viktor Orban. A exercitat puterea ca un Orban sau Erdogan mai mic, dar nu mai puțin agresiv.

Când a câștigat alegerile în urmă cu trei ani, liderul PSD avea deja o condamnare penală definitivă cu suspendare pentru furt de voturi. Legea românească interzice unui condamnat să ocupe funcția de prim ministru.

În consecință, Dragnea nu putea să conducă România direct, ca Orban în Ungaria sau Erdogan în Turcia, ci prin interpuși, cu ajutorul unor premieri-marionetă, dați jos când refuzau să meargă prea departe în lupta lui cu justiția. A schimbat trei premieri în trei ani.

Odată ajuns la putere, prioritatea zero a lui Liviu Dragnea a fost să scape de al doilea dosar penal, în care era acuzat de angajări fictive. Știa că riscă o condamnare cu executare, dat fiind că mai avea deja una.

Astăzi Dragnea este la închisoare.

Dar cât a fost liber, a făcut totul pentru a încerca să scape de justiție. A încercat să distrugă instituții întregi, să preia controlul asupra magistraților, a încercat să reducă la tăcere ziariști, ONG-uri, adversari politici. A vânat vocile critice care i-au dezvăluit abuzul de putere sau i-au investigat afacerile amenințându-i libertatea.

S-a luptat cu toți cei care au refuzat să asiste pasiv cum un om aruncă în aer inclusiv relațiile cu partenerii externi, cu UE și cu Statele Unite, pentru a scăpa de închisoare.

A pus democrația și parcursul european al României în cel mai mare pericol din ultimii 30 de ani de după căderea comunismului. Ce l-a oprit, totuși, din opera de distrugere metodică a unei țări?

S-a împiedicat de o mână de ziariști, de câțiva magistrați și funcționari curajoși dar mai ales de reacția străzii. A fost oprit, democratic, prin vot și de justiție.

Voi relata în cele ce urmează câteva episoade. Toate sunt experiențe personale, directe. Tot ce veți auzi se bazează pe fapte, pe evenimente și pe declarații publice verificabile.

CITEȘTE DISCURSUL INTEGRAL AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here