fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

INTERVIU: Jurnalul unui jandarm medaliat în Afganistan. De la Ploiești, în mijlocul războiului cu talibanii

Citește Și

- Reclamă -
*Odată cu retragerea contingentului NATO din Afganistanul măcinat încă de conflicte interne și aflat sub amenințarea grupărilor teroriste, jandarmii români au revenit în țară.
*Locotenent-colonelul Valentin Albu, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploiești, s-a întors acasă după cea de-a treia și ultima misiune din Afganistan. Decorat de armata americană, de NATO și de statul român, Valentin Albu a revenit din teatrul de război cu sentimentul datoriei împlinite, lăsând în urmă oamenii pe care i-a instruit de la zero dar care, de acum înainte, vor trebui să ducă singuri lupta pentru apărarea civililor și a structurilor statului afgan aflate sub asediu odată cu retragerea aliaților. 

Ce au făcut jandarmii români în Afganistan. De la instruirea forței polițienești, la mentorat pentru comandații afgani. Resolute Support Mission (RSM), ultima misiune în Afganistan. 

Ultima misiune la care a participat locotenent-colonelul Valentin Albu a fost o componentă de bază a strategiei NATO pentru Afganistan. Resolute Support Mission a avut ca obiectiv pregătirea și consilierea forțelor și instituțiilor de securitate afgane.

- Reclamă -

Valentin Albu a lucrat la statul major de la Kabul, însă misiunea a avut alte cinci centre în teritoriul afgan coordonate de Germania, Italia, Turcia și SUA.  Personalul aliat destinat Resolute Support Mission se apropia de 10.000 de cadre din 36 de țări, în august 2020. Anul acesta, în aprilie, s-a decis retragerea întregului contingent.

 - Ziarul INCOMOD

Afganii nu făceau acte

Evident, rapoartele publice nu reușesc să ofere o imagine completă asupra realității din Afganistan. De exemplu, una dintre marile probleme cu care s-a confruntat RSM era eludarea unor proceduri elementare din partea afgană.

- Reclamă -

Ultima misiune a fost cea de-a treia și, probabil, si ultima, deoarece trupele urmează să se retragă.

Am lucrat îin componenta de stat major a misunii Resolute Support Mission, care a contat în consilierea partenerilor afgani, instruire, mentorat, advising. Am încercat și am reușit să ghidăm poliția afgană către un viitor mai bun, să-i facem să se susțină singuri la un moment dat.

Dacă la misunile precedente s-a pus accent pe instruire tactică, proceduri de intervenție, către final, misunea s-a rezumat la consiliere pentru gestionarea funcțiilor de conducere a instituțiilor, la pregătirea comandanților. 

Asta a presupus managerierea personalului din subordine, dar și pregătirea pentru implementarea procedurilor de auto-finanțare, bugetare și așa mai departe. 

- Reclamă -

Problema era că ei erau învățați să facă anumite lucruri fără proceduri. De exemplu, trebuia făcut un proiect pentru consolidarea gardului de securitate al unei baze. Ei puenau mâna pe telefon, sunau mai sus și spuneau ce au nevoie. Fără documente, fără evaluare, etc, în condițiile în care banii veneau din surse externe, erau fonduri puse la dispoziție pentru infrastructură..

Ei trebuiau să fie în măsură să parcurgă acești pași. Într-un final, am reușit să-i îndrumăm și în aceste demersuri procedurale„, a povestit locotent-colonelul Valentin Albu.

Cum se face recrutarea în poliția afgană. Bătrânii satului vin și… 

Gradul de dificultate a misiunilor de instruire era ridicat mult de faptul că nu exista un sistem de recrutare a personalului afgan. Din cauza pierderilor mari în rândul forțelor de securitate, autoritățile afgane încercau să mențină numărul de personal prin recrutări aproape la întâmplare, iar mulți dintre tinerii care veneau să se înroleze nu știau să scrie și să citească. De aceste probleme s-au lovit instructorii români în primele misiuni.

Instructaj cu forțele afgane de intervenție am făcut la inceputul anilor 2010. Dar nu vă închipuiți că era ca la noi, să fie parcursă o etapă de școlarizare. 

Aici, bătrânii se duceau prin sate și făceau recrutare. Chiar era nevoie de așa ceva, pentru că partenerii afgani voiau să mențină permanent o capacitate de reacție undeva la 90 la sută. Iar acest obiectiv nu putea fi îndeplinit altfel, în condițiile în care aveau tot timpul pierderi mari, morți și răniți în luptele cu insurgenții„, a explicat Valentin Albu.

Salariul merită riscul

În ciuda riscului, afganii se înrolează în forțele de securitate. Traiul era greu oricum în Afganistan, iar războiul a sărăcit și mai tare populația. Salariul unui polițist afgan ajunge undeva la 200 de euro, adică sub salariul minim net pe economie în România. Acolo este însă un venit decent.

 - Ziarul INCOMOD

Incidentele armate, la ordinea zilei: Pericol maxim la deplasarea în convoi. Explozii la doi pași de bază. Atac asupra forțelor române din Kandahar

Riscul este însă mare, pentru polițiștii afgani, dar și pentru forțele aliate. Valentin Albu a rememorat perioada petrecută în Afganistan, acolo unde starea de alertă nu trebuie abandonată în niciun moment.

Incidentele erau destul de dese, întotdeauna le denumeam „green on blue”, ei – green, noi – blue. Erau frecvente.

În prima misune, de exemplu, mergând foarte des să desfășurăm trageri cu afganii pe care îi instruiam, era destul de periculos.

Trebuie să fii tot timpul în alertă, vigilent, atent la toate detaliile.

Mergeam la ceremonii, festivități unde veneau oameni importanți, iar astfel de momente sunt întotdeauna predispuse la atacuri. 

Din fericire, nu am fost martor direct la un astfel de incident, însă exploziile în apropierea bazei noastre erau frecvente. 

În 2019, au fost destul de multe atacuri asupra forțelor române în Kandahar, iar familia mea aflată în țară era mereu într-o stare de neliniște.

Si noi aveam ieșiri din bază, plecam în convoi, iar convoaiele erau ținte predilecte. Eram expuși, traficul în Kabul e haotic, te puteau bloca oricând, să facă o ambuscadă sau să lipească o mină magnetică de mașină.

La 1 km de baza noastră, era o altă bază unde atacatorii au reușit să pătrundă. Au folosit un vehicul cu expolozibil, au aruncat în aer gardul. Era o bază internațională, unde lucrau și mulți afgani, iar personalul a venit la noi în bază. 

Cu o jumătate de an înainte, un alt atac s-a soldat cu multe victime civile. Pentru că ei când veneau să atace, atacau cu totul și nu țineau cont de civilii care locuiau în apropierea bazelor„, a povestit locontent-colonelul Valentin Albu.

 - Ziarul INCOMOD

Ce poate face diferența între viață și moarte: „Trebuie să fii tot timpul conectat!” 

În mai 2016, doi militari români care instruiau forțele afgane au fost uciși, în baza din Kandahar, de atacatori îmbrăcați în uniforme ale poliției afgane.

De altfel, astfel de incidente erau frecvente. Simpatizanţi ai talibanilor se infiltrau în serviciile de securitate afgane pentru a ataca membri ai coaliţiei internaţionale. Zeci de militari străini, majoritatea americani, au fost ucişi în atacuri similare.

Cei doi atacatori au fost uciși tot de militari români, după un schimb de focuri care a durat aproximativ 4 minute.
Din cauza acestor atacuri „în interior”, nimeni nu putea lăsa garda jos în baze, iar instructorii trebuiau să fie tot timpul pregătiți pentru a reacționa în cazul unui atentat de acest fel.

Am avut o relație bună profesional – pot să spun – cu partenerii afgani, dar nu au fost legături personale prea apropiate. Chiar eram un pic temători la început, pentru că nu știam de unde vin ei de fapt, ce background au. 

În momentul în care recrutau un număr de oameni, se făcea o anchetă, pentru a stabili dacă au sau nu legătuiri cu talibanii. Se făcea apoi un curs de 12 săptămâni, opt de pregătire specifică, iar 4 saptămâni dura să învețe să scrie și să citească.

De exemplu, un afgan putea fi amenințat sau îi răpeau familia pentru a-l forța să comită atentate, chiar dacă ei erau foarte bine scanați. 

Oricând, în mintea cuiva, se putea crea o problemă de genul acesta.

Dar nu este ușor să te menții la acest nivel de alertă. Să fii tot timpul conectat, cu urechea la sistemele de alertate, cu proceduri specifice, atac cu rachete, atentat, etc”, spune locotenent-colonelul Valentin Albu.

 - Ziarul INCOMOD

Ofițeri afgani capabili, uciși de talibani

Atacurile asupra forțelor de securitate afgane sunt dese. De asemenea, ofițerii capabili devin ținte ale teroriștilor. S-a întâmplat chiar cu unul dintre ofițerii instruiți de Valentin Albu.

Noi, cel puțin, ne-am dat toată silința să-i invățăm ce știam noi. Din păcate, este un mediu de insecuritate și mulți dintre ei si-au pierdut viața.

Unul dintre cei pe care i-am instruit a ajuns ofiter, iar în 2019 a fost ucis în drumul către casă.

Cei care ajungeau în poziții bune făceau studii în America, în Turcia și erau niște oameni valoroși. Când se întorceau însă riscau să fie omorâți.

Dar, am și un caz fericit, am urmărit cariera unui tânăr ofițer care în 2013 terminase academia de poliție, iar acum era cel care se ocupa de departamentul de pregătire la nivelul întregii instituții.

Ei au dăruirea de a învăța, de a lupta de a pune în aplicare ceea ce învață. După prima misiune, m-am întâlnit cu ofițeri afgani care au venit la București. Erau recunoscători pentru ce au învățat si ce a ramas după noi acolo„, mai mai spus Valentin Albu.

Ghid pentru Afganistan: „Fii atent ce spui și ce faci”. Regula mâinii stângi

Diferențele culturale dintre europeni și afgani sunt uriașe. De aceea, românii care pleacă în misiune sunt atent pregătiți în privința anumitor reguli. Locotenent-colonelul Valentin Albu spune însă că cea mai importantă regulă este respectul.

Înainte de a pleca, ai întotdeauna un antrenament, să fii pregătit pentru ce vei întâlni. Fiind oaspete în țara respectivă, trebuie să te adaptezi. Trebuie să fii mereu atent la ce spui și la ce faci, se pune foarte mare accent. Au fost cazuri când, dintr-un incident minor s-a ajuns la probleme mari. 

Da, am stat și cu ei la masă. Știam de regula mâinii stângi, dar noi având contacte cu afgani aflați la un nivel mai ridicat, nu reacționau dur dacă era cineva care mai lua de pe masă și cu mâna stângă, cum ar fi făcut, poate, cei care stau în zone mai îndepărtate și sunt mai conservatori. 

În schimb, foarte important era respectul. Și să nu promiți ceva, dacă nu poți duce la îndeplinire”.

Potrivit tradiției islamice, este interzis să mănânci cu mâna stângă, considerată necurată.

O tragedie trăită departe de casă

Pe lângă stresul aferent teatrului de război și depărtării de casă, locotent-colonelul Valentin Albu a trecut printr-un moment foarte dificil.

În cea de-a doua misiune, în acea perioadă, mama mea a decedat. Din păcate, nu am putut reveni în țară, pentru funeralii.  A fost un moment greu pentru mine. Toți cei care merg în teatrul de război fac sacrificii mari, iar depărtarea de familie este printre cele mai grele. Când am plecat prima dată, fetița mea avea mai puțin de un an. Acum are 12 ani și mă bucur mult că m-am întors și pot să fiu alături de ea.

Familia a fost foarte bucuroasă că m-am întors. Ultima misiune a durat șase luni, a trebuit să mă reacomodez de absolut tot. A fost minunat să mă debarasez de acea stare de alertă și să mă întorc acasă„, spune Valentin Albu.

Sacrificii și recompense. Valentin Albu, decorat de SUA, de NATO și de statul român

Căpitan în timpul primei misiuni în Afganistan, Valentin Albu este, acum, locotenent-colonel. Serviciul său a fost apreciat inclusiv la nivelul comandamentului NATO, fiind decorat de mai multe ori pe parcursul celor trei misiuni.

Valentin Albu a primit medalii de la armata SUA, din partea Alianței Nord-Atlantice, dar și din partea statului Român, prin Ministerul Afacerilor Interne.

 

Bun venit, acasă!

Jandarmeria Română a adunat un decendiu de prezență în Afganistan. Odată cu retragerea contingentului NATO, ultimii jandarmi români s-au întors acasă la începutul lunii mai, când au fost primiți la sediul Jandarmeriei de către inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel, Alin Mastan și de către adjunctul inspectorului general, colonel Marian Brâncoveanu.

Timp de zece ani, 439 de militari ai Jandarmeriei Române au participat la cea mai îndelungată misiune realizată în cooperare cu doi dintre marii actori de securitate ai lumii: NATO și ONU.

Printre ei și locotent-colonelul Valentin Albu, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Matei Basarb” Ploiești.

„Cei 4 jandarmi români care au participat la misiunea internațională începută în luna noiembrie a anului trecut, s-au întors acasă după 6 luni.
Unul din ei, este colegul nostru lt.-col. Albu, iar rolul său în tot acest timp a fost de consilier în instruirea forțelor de ordine afgane.
A facut parte din al 13-lea contingent dislocat de Jandarmeria Română în cadrul misiunii sub egida NATO și este al 31-lea jandarm din cadrul Grupării Mobile Ploiești partipant în teatre de operațiuni internaționale, începând cu anul 2002.
Un om care țintește mereu cât mai sus, a parcurs probele de selecție și alături de alți 3 camarazi, a dus la bun sfârșit misiunea asumată.
Ne bucurăm că s-au întors sănătoși și le urăm un călduros bun venit acasă!„, au scris colegii acestuia pe pagina de Facebook a Grupării Mobile de Jandarmi.
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Cum a fost sancționată asistenta de la maternitatea din Ploiești care a încurcat copiii

Asistenta care a încurcat bebelușii la maternitate din Ploiești a fost sancționată cu 10% din salariu pentru o perioadă...
Sari la conținut