Dacă întră în vigoare noile modificări propuse la codul de procedură penală, DNA se închide, a declarat joi, într-o intervenție telefonică la Digi 24, procurorul șef al Direcției Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. “Aceste modificări nu ne mai lasă practic investigăm infracțiuni de corupție, nu se va mai ajunge niciodată la trimiterea în judecată“, a acuzat Kovesi,.

Dacă la DNA se va primi o sesizare un primar sau un director de instituție urmează primească o mită, el trebuie anunțat va fi cercetat pentru acest lucru, a explicat șefa Direcției. “Imaginați-va cum e suni o persoană care a cerut mită (…) Ce mai în investighezi?”, a acuzat ea.

Kovesi a aratat o modificare gravă este și imposibilitatea de a folosi în alt dosar rezultatele perchezițiilor informatice.

Dacă ridicăm un calculator și, pe lângă documentele pe care le căutăm și mailuri pe care ne interesează găsim fișiere video cu o crimă sau cu pornografie infantilă, nu putem face nimic cu acele fișiere, ci, dimpotrivă, trebuie distruse”, a arătat șefa DNA.

Potrivit lui Kovesi, amendamentele aduse în comisia Iordache vor afecta activitatea tuturor procurorilor: “Nu se vor mai putea investiga și dovedi fapte care afectează societatea, cetățenii“.

Procurorul-șef al DNA a dat și exemplul amendamentului privind accesul organelor de anchetă la baze de date, arătând , dacă un om este omorât cu o mașină, polițiștii și procurorii nu vor putea verifica cine este proprietarul mașinii.

Astfel, “investigatorii vor fi privați de instrumente eficiente și simple atunci când vorbim de infracțiuni grave”.

Kovesi a spus modificările aduse codului de procedură penală “nu au absolut nicio legătură cu prezumția de nevinovăție“, în condițiile în care PSD a susținut le face pentru alinierea cu directiva europeană în materie.

“Este doar un pretext de a elimina capacitatea polițiștilor și procurorilor de a descoperi și cerceta aceste infracțiuni“, a acuzat șefa DNA, adăugând prezumția de nevinovăție este deja prevăzută și consolidată în legislația românească.

sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here