fbpx
miercuri, aprilie 17, 2024
spot_img

La televiziunile rusești, al treilea război mondial pare să fi început deja

Citește Și

- Reclamă -

La principala televiziune de stat, prezentatorul emisiunii vedeta de duminica seara anunță că bateriile antiaeriene rusești din Siria vor doborâ avioanele americane.

La canalul de știri Rossia 24 se difuzează un reportaj despre pregătirea adăposturilor antinucleare din Moscova

- Reclamă -

La Sankt Petersburg, site-ul de știri Fontanka anunță că guvernul ar putea raționa pâinea ca pregătire pentru un viitor război, în ciuda explicațiilor autorităților, care afirmă că vor doar să stabilizeze prețul făinii.

La radio, se discută despre exerciții de „apărare civila” care mobilizează, potrivit ministerului pentru Situații de urgență, 40 de milioane de ruși timp de o săptămână.

Cei ce se plimbă pe străzile Moscovei pot admira spre exemplu imensele graffiti „patriotice” făcute de artiștii pro-Putin de la organizația „Set”, cum este un urs imens, simbolul Rusiei, care distribuie unor porumbei albi veste anti-glonț.

- Reclamă -

Cauza acestei febre legate de „al treilea război mondial” este ruptura, în 3 octombrie, a negocierilor dintre Washington și Moscova legate de conflictul sirian, după eșecul unui armistițiu negociat de cele două puteri la Geneva, în septembrie.

Atunci, bombele rusești și siriene au transformat Alepul în „infernul pe Pământ”, potrivit ONU.

Pe teren, armata rusească a continuat acțiunile în forță, amplasând în baza sa navală din portul sirian Tartus baterii antiaeriene apte să distrugă avioane de vânătoare, dar și corvete echipate cu rachete care pot, teoretic, să scufunde nave de război. Altfel spus, o demonstrație de forță care vizează nu jihadiștii sau rebelii sirieni, ci marina și aviația americană.

Doua scenarii

- Reclamă -

La Moscova, unde ziariștii ruși și occidentali se culcă și se trezesc primind comunicatele ministerului rus al Apărării, climatul de confruntare este transmis și amplificat de mass media. Purtătorul de cuvânt al armatei rusești, generalul Igor Konashenkov, adresează avertismente la adresa Casei Albe, a Pentagonului și a Departamentului de Stat.

„Reamintesc ‘strategilor’ americani că rachetele antiaeriene S-300 și S-400 care asigură acoperirea aeriană a bazelor rusești din Hmeimim și Tartus au o rază de acțiune care poate surprinde orice aeronavă neidentificată”, spunea el, în 6 octombrie, într-un avertisment aproape direct la adresa SUA.

La televiziunea de stat Rossia 1, prezentatorul Dmitri Kissilev, care conduce și agenția de presă Ria Novosti, rezumă declarația generalului Igor Konashenkov pentru „oamenii simpli ca voi și ca mine”: „Vom doborâ” avioanele americane. Apoi, el dezvăluie „planul B” al Statelor Unite în Siria. „Planul B în mare este că SUA vor recurge direct la forță împotriva armatei siriene a președintelui Bashar al-Assad și a aviației rusești”.

„Ar trebui să ne temem de aceste provocări? Așa s-au angajat SUA în război în Vietnam”, spune Kissilev, înainte  de a avertiza din nou occidentalii: rachetele amplasate în Kaliningrad, enclava rusească din apropierea Poloniei, pot transporta focoase nucleare.

„Rusia actuală este mai mult pregătită, înainte de toate psihologic, noii spirale de confruntare cu Vestul”, rezumă Gheorghi Bovt, într-un editorial publicat pe site-ul Gazeta.ru.

Politologii iau în calcul două scenarii, ținând cont de dificultățile economice ale Rusiei. Primul, optimist, în care cele două puteri vor cădea de acord asupra noilor condiții de coexistență, „un Yalta-2”, referință la împărțirea zonelor de influență între SUA și URSS după al doilea Război Mondial. Al doilea scenariu, cel catastrofic, Rusia va reacționa după o lege a străzii binecunoscută: „dacă bătaia nu poate fi evitată, dă primul”.

într-un interviu pentru Ria Novosti, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cel care a inițiat în urmă cu 30 de ani, la Reykjavik, împreună cu președintele american Ronald Reagan începutul sfârșitului Războiului Rece, avertiza recent: lumea flirtează „periculos cu zona roșie”.

Miercuri, într-un prim semn de detensionare după invective verbale, Moscova anunță o reuniune internațională dedicată Siriei, la Lausanne, sambata, între secretarul american de Stat John Kerry și ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în ceea ce pare o întâlnire a ultimei șanse.

Sursa: hotnews.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

”Am depus plângere penală la secție, iar a doua zi polițistul de caz m-a violat”

O femeie acuză că a fost violată de polițistul la care depusese o plângere penală (video la finalul articolului).Mărturii...
Sari la conținut