Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat statului după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018

Laura Codruța Kovesi fusese revocată din funcție, în urma unei decizii a Curții Constituționale care l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis, după cinci luni în care se opusese demiterii, să semneze decretul de revocare.

Pe 22 februarie 2018, ministrul de atunci al Justiției, Tudorel Toader, anunța:

Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef DNA”.

Ministrul Justiţiei a explicat nevoia schimbării prin 20 de acuzaţii: de la tergiversarea unor dosare până la depăşirea atribuţiilor când DNA a anchetat guvernul pentru controversata Ordonanţă 13. Preşedintele României, căruia legea îi lasă ultimul cuvânt în această privinţă, a respins din start ideea revocării.

DNA face o treaba bună şi la fel şi conducerea DNA”, spunea Iohannis în 23 februarie.

Înainte de a aviza propunerea, CSM i-a pus pe Tudorel Toader și Laura Codruța Kovesi față în față.

Discursul dvs poate fi seducator, convingător dacă îl faceţi în faţa celor care nu se pricep deloc. Categoric nu mă convingeţi!”, spunea Toader în 27 februarie.

Nu sunt aici să vă conving pe dvs, sunt aici să ofer explicaţii şi probe că ceea ce dvs aţi susţinut în propunere nu este întemeiat şi nu este real. Dvs aţi venit cu supoziţii, cu susţineri, eu am venit cu probe şi cu documente”, a fost replica Laurei Codruța Kovesi.

Avizul este negativ”, a anunțat, în aceeași zi, Codruţ Olaru, procuror, vicepreşedintele CSM.

Ministrul Justiţiei nu s-a mulţumit cu acelaşi raspuns negativ dat şi de preşedintele Iohannis. Cu girul premierului Dăncilă, s-a adresat Curţii Constituţionale, care a decis că refuzul Cotroceniului provoacă un conflict, ce nu se poate stinge decât prin demiterea procurorului-şef anticorupţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here