fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Legătura dintre Florian Walter și Mihaiela Iorga Moraru. Problemele penale ale lui Walter, de la fuga în Dubai până la dosarul procuroarei Moraru

Citește Și

- Reclamă -

Afaceristul Florian Walter, cunoscut ca fiind patronul Romprest și fost finanțator al echipelor de fotbal din Ploiești și din Cluj, a ajuns astăzi, 6 octombrie 2017, la sediul Direcției Naționale Anticorupție din Ploiești, unde este audiat de procurori. Potrivit unor surse citate de adevarul.ro, Florian Walter are calitate de suspect într-un dosar care o vizează pe procuroarea revocată din funcția de la DNA, Mihaiela Iorga Moraru.

Mihaiela Iorga Moraru a fost de asemenea audiată la DNA Ploiești, pe data de 4 octombrie 2017, iar la ieșirea din sediul instituției procuroarea a precizat pentru reporterii prezenți că nu poate spune despre ce dosar este vorba, dar a confirmat că are legătură cu omul de afaceri Florian Walter.

- Reclamă -

Vezi aici imagini video cu declarația Mihaielei Iorga Moraru de la ieșire din DNA Ploiești!

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, legătura dintre cei doi este făcută de un raport de expertiză dintr-un alt dosar al omului de afaceri, pe care l-a instrumentat Mihaiela Iorga Moraru. Se pare că procuroarei i s-a cerut să dea lămuriri cu privire la această expertiză pe care o ceruse în respectivul dosar care, deși fusese efectuată, nu a mai fost atașată la dosar.

Întrebată de ziariști despre acest lucru, procurorul Iorga a spus: „l-am anchetat pe Walter, nu l-am trimis în judecată pentru că urmărirea penală nu a fost finalizată”.

- Reclamă -

Reamintim că Florian Walter a mai avut probleme cu legea în trecut, ba chiar a fost dat în urmărire generală după ce a plecat din țară și nu s-a prezentat la audieri la DIICOT. Pe data de 6 mai 2015, procurorii DIICOT au efectuat 37 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani care viza societatea afaceristului, Romprest. În aceeași zi au avut loc perchezițiii și la domiciliul lui Nicolae Capră, finanțator al echipei Petrolul, omul care se pare că-l denunțase pe Florian Walter. Cu două săptămâni înainte, Walter fusese chemat la DNA Ploiești în calitate de martor în dosarul fostului primar arestat al municipiului, Iulian Bădescu, care era acuzat că a finanțat ilegal din bani publici echipa de fotbal. Atunci Walter s-a confruntat cu Daniel Capră, cel care l-a reclamat pe Bădescu.

Referitor la dosarul DIICOT, anchetatorii estimaseră un prejudiciu adus statului de peste 20 de milioane de euro în dosar, dar Walter, presupus a fi liderul grupării, nu a ajuns în acea zi la audieri, fiind ulterior dat în urmărire generală pentru că se sustrăgea urmăririi penale. În paralel, 15 persoane au fost arestate preventiv în dosar.

Deși Florian Walter era dispărut și dat în urmărire generală, procurorii nu au stat pe loc și au trimis în judecată dosarul Romprest, primul termen al procesului fiind pe 2 iunie 2015.

Trei zile mai târziu, ziarul Incomod a publicat informația, potrivit unor surse, că Walter s-ar ascunde în Emiratele Arabe Unite, în Dubai, deși presa națională vehicula informații potrivit cărora ar fi într-una din țările din America de Sud. Deși la acel moment autoritățile nu au confirmat oficial informația, chiar Walter a recunoscut acest lucru o lună mai târziu, când a stat de vorbă cu jurnaliștii de la enational.ro și a confirmat pentru aceștia că a obținut rezidența EAU care îi dă posibilitatea să rămână legal în Emirate, țară cu care România nu are acord de extrădare decât în cazuri de crimă, trafic de arme sau droguri.

- Reclamă -

Deși Walter fusese localizat, rămânea întrebarea cine l-a avertizat că urma să fie vizat de dosarul DIICOT, informație care l-a determinat să fugă înainte ca oamenii legii să vină la percheziții.

Un posibil răspuns a apărut în august 2015, când DNA Ploiești i-a reținut pe Emanuel Saghel, fost ofițer BCCO, și pe Constantin Ispas, fost șef al Direcției Generale Anticorupție. Surse judiciare susțineau că procurorii DNA verificau dacă ofițerul BCCO Emanuel Saghel era cel care l-ar fi avertizat pe Florian Walter despre perchezițiile DIICOT în dosarul Romprest. Aceleași surse susțineau că și Constantin Ispas, șeful DGA Ploiești, este bănuit că ar fi avut legături strânse cu Walter. De altfel, sunt voci care spun că Ispas s-ar fi întâlnit deghizat în diverse locuri din Ploiești cu mai multe persoane vizate de anchetele procurorilor.

Reamintim că atât Saghel, cât și Ispas, sunt acuzați de folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, într-un dosar instrumentat de DNA Ploiești care a fost trimis în judecată.

În martie 2016, Florian Walter a revenit în România și a declarat prin vocea apărătorilor săi că nu a fost un fugar, ci că el s-a predat de bunăvoie autorităților din Dubai, dar că procedurile de extrădare din Emirate sunt foarte complicate și de durată. În plus acesta a mai spus că atâta timp cât s-a aflat în Dubai, nu a fost un om liber, ci s-a aflat sub control judiciar pe cauțiune.

Citește aici dosarul penal al lui Florian Walter – referatul de arestare întocmit de DIICOT Ploiești!

Cum aminteam și mai sus, Florian Walter a fost audiat astăzi la sediul DNA Ploiești în calitate de suspect, potrivit adevarul.ro, într-un dosar care o vizează pe procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, revocată din funcția de la DNA. La ieșire din sediul unității anticorupție din Ploiești, Walter le-a spus jurnaliștilor că a fost „în vizită de lucru”, fără a face alte declarații referitoare la audierea sa.

Cât despre procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, pe 27 septembrie Curtea de Apel București a decis suspendarea ordinului emis de Laura Codruța Kovesi prin care Mihaiela Iorga a fost revocată din funcția de procuror al DNA. Decizia nu a fost definitivă.

Moraru a deschis la Curtea de Apel București un proces în care a solicitat suspendarea ordinului semnat pe 5 iulie de Laura Codruța Kovesi privind revocarea sa din funcția de procuror la DNA.

DNA a susținut atunci că Mihaiela Iorga nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate.

Ulterior, potrivit stiripesurse.ro, în urma unor verificări, DNA a anunțat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga, în biroul său fiind găsite o sumă de bani și mai multe bunuri neînregistrate.

„Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani și nu a fost înregistrată în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deși Direcția Națională Anticorupție dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispozițiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă, deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitați bani din fondul de flagrant și nici nu i-au fost puși la dispoziție”, preciza atunci DNA, citată de stiripesurse.ro.

Într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, și anume ceasuri evaluate la 67.631 lei și un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziții, care nu au fost înregistrate de Mihaiela Iorga în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte.

De asemenea, într-un dosar în care erau cercetate mai multe persoane, Mihaiela Iorga a solicitat și obținut declanșarea procedurilor pentru obținerea avizului necesar urmăririi penale față de una dintre persoane, iar după obținerea avizului a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripție, „împrejurare care generează consecințe asupra întregii cauze”, mai scrie publicația amintită mai sus.

De cealaltă parte, Mihaiela Iorga a declarat că între ea și Laura Codruța Kovesi exista de mai mult timp o tensiune, determinată „probabil” de faptul că nu a dat curs „anumitor solicitări”.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Știrile Incomod din data de 28 martie

Zilnic poți urmări grupajul știrilor pe pagina de Facebook a Ziarului Incomod și pe canalul de YouTube.Principalele titluri ale...
Sari la conținut