fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Legile Justiţiei aduc schimbări capitale la DNA

Citește Și

- Reclamă -

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a decis, joi, că în cadrul DNA se pot înfiinţa servicii, birouri şi alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului-şef, dar cu avizul Secţiei pentru procurori a CSM.

Parlamentarii din comisie au modificat, în acest sens, legea privind organizarea judiciară, care în prezent prevede că aceste servicii se pot înfiinţa doar prin ordin al procurorului şef.

- Reclamă -

Astfel, „în cadrul DNA se pot înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului şef al acestei direcţii, cu avizul Secţiei pentru procurori a CSM”, prevede articolul modificat.

Comisia a mai decis majorarea de la 6 la 8 ani a vechimii în funcţie a procurorilor pentru a fi numiţi în cadrul DIICOT.

„Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cu o vechime de cel puţin 8 ani în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma interviului organizat de comisia constituită în acest scop”, prevede textul adoptat.

- Reclamă -

De asemenea, comisia a introdus două texte noi cu privire la situaţia procurorului după încetarea activităţii de la DIICOT.

„La data încetării activităţii în cadrul DIICOT, procurorul poate ocupa o funcţie la acelaşi parchet sau la un alt parchet, unde are dreptul să funcţioneze potrivit legii ori revine la parchetul de unde provine. La data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul DIICOT îşi redobândesc gradul profesional de execuţie şi salarizare corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul acestei direcţii”, au stabilit membrii comisiei parlamentare.

„Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism elaborează anual un raport privind activitatea desfăşurată, pe care îl prezintă Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei, nu mai târziu de luna februarie a anului următor. Ministrul Justiţiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate al DIICOT”, prevede un alt text adoptat de comisia parlamentară specială.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Cinci bărbați deghizați în femei au tâlhărit clienții care solicitau relații sexuale contra cost

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii din Bucureşti după ce au tâlhărit clienții care solicitau relații sexuale contra...
Sari la conținut