fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Liderii PSD discută tranziția post-Dragnea. Ștefănescu: trebuie să păstrăm guvernarea. Negoiță: PSD ar trebui să cedeze guvernarea

Citește Și

- Reclamă -

Liderii PSD se reunesc azi pentru a discuta următorii pași pe care îi va face partidul după condamnarea definitivă la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea în timp ce era încă în funcția de președinte al partidului și al Camerei Deputaților.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu a spus că social-democrații trebuie să păstreze guvernarea, în vreme ce liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a făcut apel pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

- Reclamă -

Cele mai importante momente ale zilei:

Liderul PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat că se gândeşte dacă să preia sau nu funcţia de preşedinte executiv al partidului. Întrebat înainte de începerea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD dacă va prelua funcţia de preşedinte executiv, aşa cum se speculează, preşedintele PSD Olt a răspuns: „Nu ştiu, mă gândesc”.

„Dacă aveţi răbdare, după ce terminăm BPN, vă promit că vom sta de vorbă liniştiţi şi le dezbatem şi le discutăm. Nu vă pot spune nimic”, a afirmat Stănescu, întrebat dacă i s-a propus să fie preşedinte executiv al partidului.

- Reclamă -

Preşedintele organizaţiei municipale PSD Bacău, Cosmin Necula, a cerut demisia guvernului ca urmare a pierderii alegerilor europarlamentare de către social-democraţi, considerând că rezultatul poate fi comparat cu cel al unor alegeri parlamentare.

Marian Oprișan: Alegerile în România în acest moment au fost pierdute cât se poate de clar de acțiunile lui Liviu Dragnea. Întrebat dacă va candida la șefia partidului: ”Politicienii au un parcurs, în ranița fiecărui soldat e bastonul de mareșal”. Întrebat dacă va candida la prezidențiale: ”Nu cred că putem discuta despre acest lucru în acest moment”.

Robert Negoiță: „Este evident că s-a greşit şi s-a greşit grav. (…) Dacă discutăm despre faptul că s-a greşit grav, asta înseamnă că greşelile trebuie îndreptate. (…) Am spus (…) că PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea, pentru că nu poţi guverna cu 23%, asta am spus-o ieri”.

Despre eventuale alegeri anticipate: „Haideţi să fim realişti. În România, pe conjunctura legislativă existentă, nu vor exista alegeri anticipate niciodată, asta este părerea mea”.

- Reclamă -

Întrebat dacă în şedinţa conducerii PSD va cere demisia Guvernului Dăncilă, Negoiţă a răspuns: „Am făcut-o ieri”.

El a confirmat că a participat, luni seară, la un hotel din Bucureşti, la o întâlnire a mai multor lideri PSD, între care şi Marian Oprişan.

Liderii PSD vor forța azi plecarea lui Codrin Ștefănescu din funcția de secretar general și a lui Darius Vâlcov din funcția de consilier al premierului, iar Lia Olguța Vasilescu ar urma să-și depună demisia din funcția de purtător de cuvânt al partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD.

Ora 11:08 – A ajuns Viorica Dăncilă: Deciziile le luăm în forurile statutare, nu sunt omul care să facă anunțuri înainte. Întrebată dacă alegerile anticipate sunt o variantă: ”Nu, nu sunt o variantă!”
Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui: O ipoteză care se conturează este că PSD trebuie să rămână la guvernare în virtutea majorității pe care se presupune că o mai are. O altă ipoteză este că PSD ar trebui să renunțe la guvernare.

Anterior, într-o intervenție la Digi24, Buzatu a declarat că ”ar trebui să mergem către alegeri anticipate în cel mai rapid mod posibil”.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat marți, la sosirea la ședința Biroului Permanent Național al partidului că este nevoie de convocarea urgentă a unui congres extraordinar al partidului și spus că trebuie ca social-democrații să păstreze guvernarea și majoritatea în Parlament.

Reuniți luni într-o ședință informală, social-democrații au decis convocarea, pentru azi la ora 11:00, a Biroului Permanent Național. Ulterior, va avea loc o ședință a grupurilor parlamentare, iar de la ora 18:00 este programată o reuniune a Comitetului Executiv Național (CEX), cel mai important for de decizie al partidului.

Social-democrații vor trebui să formalizeze anunțul făcut ieri de Viorica Dăncilă de preluare a președinției interimare a partidului și să decidă convocarea unui congres extraordinar, pentru alegerea unei noi conduceri centrale.

De asemenea, liderii PSD vor trebui să hotărască ce vor face cu președinția Camerei Deputaților: teoretic, funcția le aparține, dar PSD nu mai are majoritate, nici măcar împreună cu ALDE, în acest for legislativ. Opoziția are pentru prima dată șanse reale să-l impună pe al treilea om în stat, cu condiția ca PNL, USR, UDMR și neafiliații lui Ponta să cadă la o înțelegere.

Liderii PSD vor trebui să ia o decizie și în privința ministerelor fără titulari, după ce președintele Klaus Iohannis a respins propunerile făcute de Liviu Dragnea: la Justiție – Eugen Nicolicea, la Românii de pretutindeni – Tit Liviu Brăiloiu, iar la Fonduri europene – Oana Florea.

Nu în ultimul rând, PSD s-ar putea confrunta cu demisii ale unor senatori și deputați, oameni care nu mai sunt dispuși să rămână în barca pierzătoare, principalul beneficiar al plecărilor fiind partidul lui Victor Ponta, Pro România. De asemenea, opoziția ar putea depune o moțiune de cenzură, prima cu șanse reale să fie adoptată după alegerile parlamentare din 2016.

În urma scrutinului de duminică, PSD s-a clasat pe locul 2, după PNL, și la doar câteva mii de voturi în fața USR PLUS, obținând cel mai mic scor din istoria partidului. Doar în 2007, sub președinția lui Mircea Geoană, a mai luat PSD un scor similar – 23,11% (1,1 milioane de voturi), tot la alegerile europarlamentare.

Sursa: www.g4media.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut