Așa cum a anunțat ziarul Incomod în trecut, joi, 30 aprilie, a fost numit comisarul șef Marian Iorga (foto sus) la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, după ce în trecut a fost șef al Poliției Călărași și al mai multor structuri importante ale Poliției Capitalei (citește detalii aici). Atât în spațiul public, cât și în alte zone, circulau deja mai multe informații care ar indica faptul că Marian Iorga ar avea strânse legături cu activități infracționale.

Cariera lui Marian Iorga nu a fost lipsită de scandaluri. Presa locală din Călărași a vorbit în repetate rânduri despre legăturile lui Iorga cu șefii lumii interlope din județ, despre implicațiile acestuia în politică și chiar și despre polițiste care susțin că au fost agresate sexual de comisarul șef Marian Iorga sau promovate pentru relația pe care o aveau cu acesta.

Unul dintre oamenii care au vorbit în spațiul public despre comisarul șef Marian Iorga este liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă (foto dreapta), care în trecut i-a făcut chiar și o plângere penală la DNA în care îl acuză, printre altele, de luare de mită. Acesta a detaliat pentru ziarul Incomod neregulile pe care le-a sesizat despre Marian Iorga de-a lungul timpului.

Dumitru Coarnă, liderul SNPPC, spune că a anexat probe la plângerea pe care i-a făcut-o lui Marian Iorga la DNA și că “dacă era altă persoană din țara asta fără protecția de care beneficiază dn. Iorga, era în executarea pedepsei acum”:

“Am făcut din noiembrie 2019 plângere penală la DNA, de la sfârșitul anului trecut, am fost chemat să dau lămuriri, de mai multe ori am discutat cu procurorul de caz, au fost audiați oamenii în acel dosar, sunt probe directe, înscrisuri din care rezultă luări de mită ale domnului Iorga, probe directe din care rezultă fără niciun dubiu că a luat mită. Nu există niciun fel de dubii, o să vă spun altfel, dacă eram eu, sau altă persoană din țara asta, fără protecția de care beneficiază dn. Iorga, probabil că eram în executarea pedepsei acum, la probele care sunt în acel dosar. Este o urmărire penală in rem, iar faza de urmărire penală este nepublică și dacă aș ieși eu public cu niște elemente s-ar interpreta că scot date din dosar, dar dacă vreți să vă documentați este plin facebook-ul din zona Călărași cu date, de exemplu că a cumpărat mașini din Germania cu 5.000 de euro și le-a vândut la firma Aldis cu 15.000 de euro, o firmă mare din Călărași. Am văzut și eu în presa online din zona respectivă, este vorba despre două mașini cumpărate din Germania și vândute de 3-4 ori mai scump la firma din Călărași”, spune Dumitru Coarnă.

Specula cu mașini din Germania pare a fi, însă, una din cele mai puțin grave abateri de care este acuzat Marian Iorga, după cum mai spune Dumitru Coarnă:

“Sunt lucruri extrem de clare, fără dubii, o să mai vedeți niște relații ale domnului Iorga cu frații Popa, care sunt condamnați pentru evaziune fiscală cu executare la instanța de fond din Călărași, o să vedeți proximitatea domnului Iorga cu cei mai mari interlopi din zona județului Călărași, lucruri care îl recomandată mai mult spre Jilava, decât spre Prahova”, mai spune liderul de sindicat care își explică faptul că Iorga este încă în libertate prin faptul că ar avea sprijin politic, la ora actuală din partea PNL.

“Nu numai că a ajuns în aceste funcții cu susținerea PNL, este în libertate cu susținerea PNL”, a punctat Dumitru Coarnă.

“Sincer vă spun că îmi pare rău pentru polițiștii din Prahova în mod special, vor avea o perioadă extrem de grea, omul acesta pe unde a lucrat a făcut numai rău. Toți cei din zonele unde a lucrat, unde a fost șef, au răsuflat ușurați după ce a plecat, toți! Toată lumea respiră ușurată când pleacă omul acesta, este extrem de toxic.”, mai spune Coarnă.

Dumitru Coarnă spune că Iorga a fost numit șef al IPJ Călărași în timpul guvernării Ponta cu sprijinul celor care erau atunci la putere, alianța PSD-UNPR-ALDE, la dorința lui Petre Tobă, șeful Poliției Române din acea perioadă, și cu acceptul lui Gabriel Oprea, ministru al Internelor la acea vreme.

“Când a venit la IPJ Călărași îl știam, auzisem câte ceva despre el, dar nu-l cunoșteam în profunzime. Cred că vreo doi ani mi-a luat să-l învăț să vorbească, să se adreseze, să fie decent în relația cu colegii, cu polițiștii. Îi jignea, doi ani a trebuit să-i explic că a venit într-un județ cu oameni normali, cerebrali, echilibrați, care știu arta dialogului. Vă dau un exemplu, era un locțiitor de adjunct al inspectorului șef, dn. Nicolae, un om deosebit, respectat de polițiștii din județul Călărași, mi-a spus omul acela un lucru care m-a cutremurat. La 2-3 luni de când a venit dn. Iorga la Călărași, l-am văzut extrem de afectat și l-am întrebat ce a pățit. Cu lacrimi în ochi mi-a zis omul: «Domnul Coarnă, în viața mea n-am crezut că o să trăiesc momente de umilință totală cum trăiesc cu omul ăsta de când a venit la Călărași, ne jignește la propriu pe toți». Era undeva coborât din pom, la jumătatea copacului, cam așa se comporta. Cred că după ce am făcut plângerile penale, după ce am ieșit public să transmit aceste mesaje, probabil a avut niște temeri și a încercat să se mai abțină.

Am făcut sesizări la IGPR și nu s-a luat nicio măsură, am documente înregistrate, oameni pe care i-a jignit în mod direct și există probe, polițiști, dar e protejat. Am documente din care rezultă că a jignit un ofițer de poliție din zona Poliției Economice, am făcut sesizare la IGPR, dar onor IGPR nu a dezvoltat sesizarea disciplinară așa cum era normal, a lăsat-o în nelucrare, s-au dus după 3-4 luni pe la Călărași și au încercat să scoată lucrurile dintr-o altă perspectivă, întrebându-l pe polițist dacă m-a sesizat pe mine. Ei nu verificau dacă cele pe care le-am înaintat sunt adevărate și să probeze sau nu existența faptei, ei verificau dacă polițistul își asumă faptul că materialul a ajuns la mine. Omul a zis că își asumă, că el m-a sunat, mi-a transmis materialul și nu s-a întâmplat nimic, uitați-l, acum e inspector șef la Prahova!

A fost numit în 2014 de ministrul de Interne Gabriel Oprea, în Guvernul Ponta, are susținere din toate zonele infracționale ale politicii românești. La momentul respectiv, l-am întrebat pe cuscrul domnului Gabi Oprea, domnul general Tudor Dănuț, care este din Călărași, de ce nu-l pune șef pe domnul Nicolae, polițist de carieră, om cu prestanță, respectat de comunitate, în relații bune cu instituțiile din județul Călărași. «Puneți-l pe acesta, de ce veniți cu Iorga pe care îl știam caracter dubios și nu mai zic de alte legături infracționale», i-am spus și mi-a răspuns că așa vrea domnul Tobă Petre, care era șeful IGPR atunci, că e susținut de Tobă Petre, lucru pe care mi l-a confirmat și domnul Oprea când am avut și cu el o discuție în care i-am reproșat același lucru. «Ați distrus un județ pe mâna lui Iorga», i-am spus și mi-a răspuns «Îmi pare rău, am greșit probabil, dar Tobă Petre l-a susținut pe Iorga»”, a mai povestit pentru ziarul Incomod Dumitru Coarnă.

Întrebat cum vede viitorul Inspectoratului Județean al Poliției Prahova cu Marian Iorga la conducere, Dumitru Coarnă a răspuns: “sumbru, pentru că omul este extrem de… nepregătit, nu vreau să jignesc, este nepregătit. Dacă ne uităm la Darwin, este undeva la jumătatea pomului”, a concluzionat liderul SNPPC.

3 COMENTARII

  1. Recomandarea pentru polițiștii din Prahova care îndeplinesc condițiile. Faceți bagajele dragi camarazi și la pensie. Nu veti putea suporta acest șef.Cit despre distinsele Doamne polițiste pînă în 40 anișori vă fi greu de refuzat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here