Fostul sindicalist al SNP Petrom, Liviu Luca, este încarcerat la Penitenciarul Ploiești din luna octombrie 2017. Acesta a intrat în greva foamei din acest weekend.

El acuză că gardienii s-au comportat cu el într-un mod inuman după ce joi, 22 martie 2018, au efectuat o percheziție în celula în care este încarcerat, l-au scos pe hol dezbrăcat motivând faptul că se face o percheziție dar nu au justificat și de ce fac acea percheziție.

Liviu Luca a transmis prin intermediul avocatului său, Marius Arizan, că această situație umilitoare vine după ce a depus o reclamație la judecătorul de supraveghere din cadrul penitenciarului, în care a reclamat faptul că managementul penitenciarului dorește să aducă mai mulți deținuți în celulă. În prezent Livu Luca este încarcerat împreună cu alte patru persoane care dorm în paturi supraetajate , iar închisoarea vrea să mai aducă alte două paturi și alți doi deținuți.

Iată mai jos ce spune Penitenciarul Ploiești despre acuzațiile aduse de Liviu Luca:

“Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, cu privire la încălcarea demnităţii unei persoane private de libertate încarcerate la Penitenciarul Ploieşti, Administraţia Naţională a Penitenciarelor precizează:

Percheziţia este o măsură necesară luată pentru siguranţa locurilor de deţinere, menţinerea şi restabilirea ordinii şi disciplinei în rândul persoanelor private de libertate. Percheziţia se execută în situaţiile prevăzute de Regulamentul privind siguranţa locurilor de deţinere, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1676/C/2010, în condiţii care să nu lezeze demnitatea şi să nu afecteze sănătatea persoanelor private de libertate, cu asigurarea intimităţii acestora.

Totodată, în virtutea asigurării şi respectării dreptului de petiţionare, pentru apărarea unor drepturi sau interese, deţinuţii pot să adreseze cereri, reclamaţii şi sesizări către orice persoană autorizată, instituţie, organizaţie guvernamentală, nonguvernamentală, locală, centrală, naţională sau internaţională. Aceştia au posibilitatea de a se adresa direct, în scris sau verbal, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, directorului penitenciarului ori persoanelor desemnate de acesta din urmă.

În continuare, precizăm că eforturile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi ale unităţilor subordonate converg către îndeplinirea imperativelor Legii 169/2017, inclusiv prin atingerea standardelor de cazare a persoanelor private de libertate şi diminuarea supraaglomerării, aspecte asumate şi prezentate în mod transparent. De asemenea, reiterăm faptul că Administraţia Naţională a Penitenciarelor se opune oricăror forme de încălcare a drepturilor persoanelor private de libertate, acestea fiind, de îndată, valorificate la autorităţile competente.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here