fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Locul 1 pe lista pentru Senat a PSD Prahova ocupat de Radu Oprea, un politician trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

Citește Și

- Reclamă -

PSD Prahova a decis seara trecută listele pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în decembrie, ședință care a născut un scandal monstru în partid, după ce anumiți membri ai organizației au fost “maziliți”. Citește aici detalii despre cum a decurs votul!

În urma ședinței, actualul senator Radu Oprea a fost ales să ocupe poziția 1 pe lista pentru Camera Senatului, la egalitate cu primarul Bușteniului, Emanoil Savin, poziție care îi va asigura un nou mandat în Parlament. În trecut, Radu Oprea a avut probleme cu legea, fiind trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani, fiind de notorietate contractele pe care firmele lui Oprea le-au avut cu statul, contracte de ordinul milioanelor de euro.

- Reclamă -

Senatorul Radu Oprea, trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

În luna ianuarie 2016, senatorul Radu Oprea a fost trimis în judecată alături de partenerul său de afaceri, Mihail Ștefănescu (“Treflă”), de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar în care erau vizate două societăți controlate de senator: SC ICIM SA și SC URBAN ELECTRIC SRL.

Concret, Radu Oprea era acuzat, alături de Ștefănescu, de evaziune fiscală sub forma autoratului și de spălare de bani sub forma complicității, cei doi fiind administratori de drept ai celor două societăți. Într-un comunicat de presă, procurorii informau la momentul respectiv că, în urma cercetărilor, au descoperit că Oprea și partenerul său, Ștefănescu, “au ajutat societăţile comerciale S.C. M. S.R.L. şi S.C. SSWA S.R.L. şi pe reprezentanţii legali şi/sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligaţiilor fiscale către stat.

- Reclamă -

Totodată, inculpaţii Oprea Radu Ştefan (până în momentul începerii mandatului de senator) şi Ştefănescu Mihail, în aceleaşi calităţi, au dispus şi dirijat transferul de sume de bani, cunoscând că ele provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, rezultat al încheierii unor contracte de lucrări şi prestări servicii care au permis înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societăţilor comerciale pe care le administrau în conturile unor societăţi cu comportament cu comportament tip „fantomă” cu care doar au simulat operaţiuni comerciale, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

În ceea ce priveşte inculpatele persoane juridice, probatoriul administrat în cauză a relevat că, în perioada aprilie – noiembrie 2012, inculpata S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L a evidenţiat în actele contabile cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale (constând într-un număr de cinci acte materiale), respectiv înregistrarea în contabilitate a unei facturi emise de S.C. M.C. S.R.L. Ploieşti, în valoare de 228.740 lei şi a altor patru facturi emise de S.C. SSWA S.R.L. Ploieşti, în valoare 357.422 lei.

Totodată, în perioada iulie 2010 – noiembrie 2012, inculpata S.C. ICIM S.A. Ploieşti, prin acelaşi modus operandi, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli ce nu au la baza operaţiuni reale constând într-un număr de zece acte materiale, respectiv înregistrarea în contabilitate a unei facturi emise de S.C. G.C.E. S.R.L., în valoare de 51.383 lei, a unei facturi emise de S.C. B. S.R.L, în valoare de 666.834 lei, şi respectiv a opt facturi emise de S.C. SSWA S.R.L., în valoare de 270.834 lei.

În aceleaşi repere, inculpata S.C. ICIM S.A. Ploieşti, în perioada septembrie 2009 – noiembrie 2012, a achitat prin 10 bilete şi 9 ordine de plată diferite sume către societăţi comerciale de tip „fantomă”, toate reprezentând transferuri bancare, cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

- Reclamă -

Astfel, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 2011 – 2013, societăţile comerciale S.C. MC S.R.L. Ploieşti, S.C. SSWA S.R.L Ploieşti şi altele, administrate în fapt şi în drept de alte persoane, au simulat operaţiuni comerciale cu mai multe societăţi solvabile, printre care şi inculpatele S.C. ICIM S.A. şi S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L, administrate de inculpaţii Oprea Radu Ştefan şi Ştefănescu Mihail, în scopul evazionării bugetului de stat şi disimulării rezultatului ilicit pentru albire al produsului infracţiunii mijloc, interpunând în schema infracţională mai multe societăţi comerciale tip „fantomă”, administrate în fapt de cetăţeni sârbi şi eleni, cu ajutorul cărora sumele de bani au fost transferate de la una la alta ,,în cascadă”, în scopul albirii lor succesive.

Totodată, a rezultat că furnizorii nu aveau bază materială reală pentru susţinerea activităţilor declarate, astfel că acestea nu funcţionau la sediile menţionate şi nu deţineau angajaţi, operaţiunile declarate efectuându-se în scopul simulării unor operaţiuni economice între societăţile respective, scopul final al acestor tranzacţii fiind retragerea de către o persoană împuternicită a sumelor de bani rezultate din aceste circuite bancare.

Raportul de constatare tehnico – ştiinţifică întocmit în cauză a concluzionat că prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscală comise în contextul cercetat este în cuantum de 223.631 lei.”.

Senatorul Radu Oprea, contracte de milioane de euro cu statul

De-a lungul anilor, Urban Electric, membră a grupului de firme Urban controlat de familia Oprea, a desfăşurat mai multe contracte cu instituţii publice, contracte de milioane de euro.

Potrivit site-ului romaniacurata.ro, Urban Electric a executat pentru Primăria Brazi, modernizarea şi extinderea la Şcoala cu clasele I-VIII din Brazii de Sus, dar şi sistemele de alimentare cu apă, canalizare, epurare pentru Primăria Brăneşti, contract de 16,4 milioane de lei. A mai prestat şi lucrări de retehnologizare la staţia de epurare din Medgidia, în valoare de 26 de milioane de lei, în asociere cu ALPINE BAU GmbH Austria.

O altă firmă în care apare Radu Oprea, dar și Mihail Ștefănescu, acuzat și el de evaziune fiscală, este Eco Burn S.R.L. care a câştigat licitaţiile organizate de Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi de Spitalul Judeţean Prahova. Firma respectivă a desfășurat contracte în valare de 2,7 milioane de lei pentru servicii de colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor spitaliceşti.

Citește și:

Radu Oprea, de la afaceri cu statul, la Senat-Episodul 1

Radu Oprea, de la afaceri cu statul, la Senat-Episodul 2

Radu Oprea, de la afaceri cu statul, la Senat-Episodul 3

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut