Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a clasat dosarul constituit în urma plângerilor depuse de Jandarmerie și de deputatul PSD Vlad Bontea, împotriva protestatarilor Mihai Dide, Mălin Bot și Tudor Cârstoiu, după mitingul diasporei din 10 august.

 “Dispun clasarea cauzei cu privire la comiterea infracțiunilor de instigare publică, incitare la ură sau discriminare și tulburarea ordinii și liniștii publice”, se arată în ordonanța de clasare, consultată de Ziare.com.

Procurorii au decis restituirea către Mihai Dide a unui sistem de sonorizare compus din 5 difuzoare care era depus la camera de corpuri delicte a Secției 1 Poliție.

 

“După analizarea mijloacelor de proba administrate în cauza, respectiv după vizionarea imaginilor puse la dispoziție de Jandarmeia Română, precum și a celor obținute din surse deschise, constat că lipsește una din trăsăturile esențiale ale infracțiunii, respectiv tipicitatea ei”, arată procurorul.

Astfel, nu există corespondență între faptele lui Bot, Dide și Cârstoiu și “elementele de natură obiectivă și subiectivă stabilite de legiuitor pentru cele trei infracțiuni.

În cazul infracțiunii de instigare publică, procurorul arată că nu au fost administate probe care să susțînă, în vreo măsură, incitarea la săvârșirea de infracțiuni, ci doar probe care atestă excercitarea legală a dreptului la protest și îndemnul legal adresat altor persoane de a susține acest protest.

“De altfel, nu au existat probe că cei trei au efectuat vreun act care să iasă din sfera celor protejate de art. 30 (libertatea de exprimare) și art. 39 (libertatea de întrunire) prevăzute de Constituția României”, se arată în ordonanță de clasare.

În cazul infracțiunii de incitare la ură, procurorul arată că legiuitorul a ales să incrimineze această faptă (“hate speech“) pentru a preîntâmpina și descuraja discursul care atacă o persoană sau un grup de persoane pe criterii de sex, rasă, religie, etnie, naționalitate etc.

“În cazul de față, discursurile celor trei nu erau justificate de ura îndreptată înspre o minoritate, ci de nemulțumirile referitoare la actul legislativ și la cel de guvernare”, precizează Parchetul.

stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here