Înalta Curte a revocat, vineri, măsura controlului judiciar pus în cazul foștilor procurori de la DNA Ploiesti, Lucian Onea și Mircea Negulescu, trimisi în judecată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justitie (SIIJ), pentru comiterea mai multor infracțiuni.

Decizia poate fi contestata de procurori. Conform unor surse judiciare, motivul ridicării măsurii preventine a fost constatarea unor nelegalități la urmărirea penală pe care le-a sesizat judecătorul de cameră preliminară. Deocamdată nu sunt informații clar cu privire la ce a apreciat judecătorul ca nelagal în această fază a judecății.

Conform ziare.com, Lucian Onea si Mircea Negulescu aveau instituit controlul judiciar din 25 septembrie 2019. Decizia de revocare a fost luată de magistratul Ana Hermina Iancu, cea care judeca dosarul celor doi.

Ghita cere 1 milion de lei

Potrivit acuzatiilor SIIJ, scrie sursa citată, procurorul Lucian Onea a fost trimis în judecată pentru participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuata la comiterea, fără vinovație, sub forma participației improprii a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătura privată.

Fostul procuror Mircea Negulescu este trimis în judecată pentru participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăție sub forma participației improprii a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătura privată.

Este vorba de un dosar în care fostul deputat PSD Sebastian Ghiță are calitatea de parte vătămata și solicită un milion de lei, reprezentând “despăgubiri materiale pentru repararea prejudiciului nepatrimonial produs și imputabil celor doi inculpați”.

Acuzațiile Secției Speciale

În rechizitoriu, procurorii susțin că Lucian Onea, în calitate de procuror la Direcția Naționala Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, în instrumentarea a două dosare penale, împreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în cursul lunii mai 2015, “l-au determinat pe un martor denunțător să plăsmuiască un denunț în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conțin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetățenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracțiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârșită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunțul”.

“De asemenea, în calitățile menționate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectivă procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de coruperea alegătorilor față de o persoană despre care știa că nu este vinovată.

Totodată, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, în cursul lunii mai 2015, în soluționarea celor două dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunțător”, susțin procurorii.

În rechizitoriu, se mai reține că cei doi, în mod repetat, în perioada aprilie-mai 2015, “l-au determinat pe martorul denunțător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunț și a unor tabele în format electronic conținând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparține unor cetățeni români imaginari”.

1 COMENTARIU

  1. Da da, poi a fost abuzat. Nu la fel de mult ca toti pe care ia bagat el la puscarie nevinovati, dar a fost abuzat. Pe langa asta nici ceaiul de dimineata nu a fost destul de cald …. asa ca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here