Emanuel Saghel, Adrian Rădulescu și Constantin Ispas, reținuți de DNA Ploiești

Județul Prahova a fost zguduit de un puternic scandal de corupție în care au fost implicate zeci de persoane: oameni de afaceri, polițiști, procurori, oameni politici. O parte dintre aceste persoane au format un grup de interese care acționa pentru protecție reciprocă, pentru protecția unor oameni de afaceri, dar și pentru a fabrica dosare penale persoanelor care le lezau interesele.

Pe 22 decembrie 2016, DNA i-a trimis în judecată pe Ispas Constantin- șef Serviciu Județean Anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție- acuzat de două fapte de trafic de influență, luare de mită, cercetare abuzivă în formă continuată, divulgare de informații secrete de stat și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri în formă continuată, Saghel Mihail Emanuel- șef Serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești- acuzat de șantaj, luare de mită, trafic de influență, divulgarea informațiilor secrete de stat, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri în formă continuată și Rădulescu Adrian Ionuț- adjunctul șefului Poliției Prahova (la data faptei ofițer în cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova)- pentru cercetarea abuzivă în formă continuată. Ispas Constantin mai este trimis în judecată pentru trafic de influență și folosire de informații nedestinate publicității în alt dosar instrumentat de DNA, ceilalți inculpați fiind Tudose Liviu Mihail- procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Dosaru Viorel- șef Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, Mihăilă Aurelian Constantin- procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și Ghiță Sebastian Aurelian- deputat în Parlamentul României la data faptelor.

În prezent, Emanuel Saghel- fost șef al Serviciului de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, Adrian Rădulescu- fost adjunct al șefului Poliției Prahova, Constantin Ispas- fost șef al Direcției Generale Anticorupție Ploiești din cadrul Ministerului de Interne, sunt cercetați de DNA Ploiești într-un alt dosar penal, fiind acuzați de constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Detalii aici!

Dincolo de legăturile politice vitale pentru menținerea sau accederea în funcții, grupul infracțional organizat proteja anumiți oameni de afaceri sau când era cazul fabrica dosare penale, în funcție de interesele de moment. Când situația o impunea, membrii grupului se foloseau și de sprijin din mass-media locală. 
Relevante în acest sens sunt declarațiile martorilor din dosar, documentele clasificate găsite la percheziții, precum și mai multe rapoarte informative care îi vizau pe toți cei care erau considerați oponenți ai grupului infracțional. Aceste rapoarte puteau fi folosite și pentru o eventuală protecție informativă sau pentru prevenirea întocmirii unor dosare penale.  
La perchezițiile domiciliare s-au găsit și multe înscrisuri care vizau foști sau actuali șefi din cadrul Poliției Prahova, ofițeri de informații dar și oameni politici cunoscuți: Mircea Cosma, Vlad Cosma, Andreea Cosma, Corneliu Anastase, Roberta Anastase, dar și Sebastian Ghiță. Chiar și actualul șef al Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu, apare menționat într-un astfel de raport. Detalii aici!

La un moment dat gruparea a vrut fabrice un dosar penal inclusiv unor polițiști, dar și adjunctului șefului Poliției de la acea vreme, comisarul șef Gheorghe Parepa. Un rol bine stabilit l-a avut ofițerul Adrian Rădulescu care, sub coordonarea lui Constantin Ispas, a încercat să determine mai multe persoane să facă denunțuri mincinoase.

Relevante pentru investigația jurnalistică sunt și mesajele whatsapp și telegram găsite în telefonul lui Emanuel Saghel, cu ocazia perchezițiilor făcute de DNA, pe care vi le vom prezenta în această anchetă. 
În paralel, Emanuel Saghel îi furniza informații lui Cristinel Toader, fost șef al Poliției Locale Ploiești, pentru ca acesta din urmă să formuleze plângeri penale și denunțuri mincinoase.

Aflat în arestul Poliției Prahova, Emanuel Saghel a încercat să apeleze la mai mulți magistrați prin mesaje codate, pentru a scăpa de ancheta DNA. 
Reporterii noștri au analizat mii de documente urmând să le prezentăm pe cele relevante.

Citește și: Cum se fabricau dosare penale și care erau afaceriștii vizați de gruparea Saghel-Rădulescu-Ispas. Ce magistrați viza Saghel în mesajele codate trimise din arest. FOTO WHATSAPP

La Emanuel Saghel au fost găsite și documente care îl vizează pe procurorul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, fiind vorba de o plângere penală făcută de un polițist pe numele procurorului.

Citește detalii aici!

Mulți dintre oamenii de afaceri cu care am discutat refuză să vorbească. Le este teamă. Alții au avut curaj să își spună public punctele de vedere.

Fiecare ofițer din grupul infracțional organizat avea cel puțin o societate comercială pe care o proteja. În cazul lui Ispas Constantin era vorba de societatea Lemar, Saghel Emanuel proteja societatea Don International, iar Adrian Rădulescu societatea Vigafone. Totodată, Rădulescu și Saghel sunt finii omului de afaceri Gabriel Crângașu, patronul restaurantelor President și al benzinăriilor RBC. Din actele dosarului penal în care sunt cercetați cei doi reiese că Saghel administra o astfel de benzinărie prin fratele său, iar în cazul lui Rădulescu, soția acestuia este asociată cu soția lui Crângașu într-o societate comercială cu obiect de activitate comerț produse petroliere.

Cristinel Toader, fostul șef al Poliției Locale Ploiești a intrat în jocul ofițerilor, fiind folosit de Saghel Emanuel pentru a face denunțuri mincinoase împotriva mai multor persoane care erau vizate de ofițeri: un magistrat, un jurnalist și mai mulți oameni de afaceri. La rândul său, Cristinel Toader declara în fața procurorilor DNA că informațiile nereale erau furnizate de trei foști ofițeri SRI: D. F., S. P. și Florin Gulianu. Gulianu declară la DNA că rolul său era doar de a redacta denunțurile din punct de vedere juridic, F. a precizat că nu avea nicio legătură cu Saghel, Toader și denunțurile, în timp ce S. P. recunoaște că într-o întâlnire cu Saghel acesta din urmă i-a spus că vrea să îi facă un dosar penal jurnalistului Cătălin Stavri.

Citește detalii despre plângerea făcută de Cristinel Toader aici!

Mai multe rapoarte informative, reclamații și cercetări interne dintre anii 2000-2009 parcă prevesteau viitorul celor trei ofițeri a căror carieră a fost total compromisă în ziua de 17.08.2015, când toți trei au fost reținuți pentru 24 de ore de DNA Ploiești. Rând pe rând, Constantin Ispas, Emanuel Saghel și Adrian Rădulescu au fost aduși la sediul DNA de unde au plecat seara cu cătușele la mâini. Ancheta procurorilor scotea la iveală detalii desprinse parcă din filmele cu mafioți. Suspecții se pretau la a fabrica dosare penale oricărei persoane care le leza interesele, fie că era vorba de colegi, superiori, magistrați, jurnaliști sau oameni de afaceri. Culmea, pentru a-și proteja interesele apelau la același gen de persoane: colegi, superiori, magistrați, jurnaliști sau oameni de afaceri.

Constantin Ispas a ocupat ultima sa funcție publică la Serviciul Județean Anticorupție Prahova, din cadrul Ministerului de Interne. Oficial, comisarul șef coordona activități de prevenire și combatere a corupției din rândurile cadrelor Ministerului de Interne. Neoficial însă sprijinea activitatea economică a societăților comerciale controlate de fiul său și de fratele său. Avea și o fermă și a apelat la un agent de Poliție să îi facă legătura cu un comerciant de la Halele Centrale din Ploiești să îi vândă brânza produsă la fermă. Ispas, denumit conspirativ ”omul negru” venea des și lua șpagă de la societatea Lemar diverse produse care ulterior erau vândute la magazinul fratelui său. În schimb oferea protecție.

Citește și: Ofițerii Constantin Ispas și Emanuel Saghel vindeau brânză și roșii. Ce prețuri practicau. FOTO-DOCUMENTE

Câțiva ofițeri de Poliție din cadrul IPJ Prahova au deschis un dosar penal societății Lemar pentru evaziune fiscală. Patronii au apelat la Ispas care a avut o reacție pe măsura protecției promise: sprijinit de Adrian Rădulescu a fabricat un dosar penal ofițerilor care anchetau societatea Lemar. De Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliția Prahova răspundea la acea vreme Gheorghe Parepa, adjunctul șefului Poliției Prahova. Și pe el a vrut să îl aresteze Ispas. Adrian Rădulescu a încercat să determine mai multe persoane să depună denunțuri mincinoase în acest dosar. Până la momentul reținerii Rădulescu a fost avansat de la DGA la IPJ Prahova, în funcția de adjunct al șefului Poliției Prahova, chestorul Viorel Dosaru.

Citește: Ofițeri și șefi din Poliția Prahova la un pas să fie arestați într-un dosar fabricat pe denunțuri false. FOTO-DOCUMENTE. STENOGRAME

De departe cel mai activ membru al grupării infracționale era Emanuel Saghel, șef Serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești. Saghel cu Rădulescu erau foarte apropiați, având același naș în persoana omului de afaceri Gabriel Crângașu, patronul retaurantelor President și al benzinăriilor RBC. Potrivit zvonurilor anterioare arestării sale, Saghel urma să preia șefia BCCO după pensionarea șefului Constantin Furtună. Ofițerul, așa cum spuneam anterior era foarte activ desfășurând o gamă largă de activități: vindea roșii la restaurantul Best, șantaja, dădea bani cu dobândă, se implica în activitatea firmei DON Internațional a lui Laurențiu Manasieru pe care îl alinta ”Finu”, fabrica dosare penale și avea o înclinație spre adunarea documentelor clasificate și secrete de serviciu și de stat. Saghel era un veritabil jucător pe piața prahoveană, fiind prezent oriunde era rost de vreo combinație. De exemplu cazul lui Daniel Capră, fost acționar FC Petrolul, căruia Saghel îi făcuse un dosar penal și ulterior îi oferea protecție. Alți oameni de afaceri care intrau direct sau indirect în contact cu Saghel erau avertizați că au probleme, dar pot scăpa dacă ofițerul se va implica. Și nu gratis. De altfel, ca un veritabil mafiot, chiar și după ce a fost arestat, Saghel a transmis în exterior, prin mesaje codate că ”nu a spus nimic de nimeni”, ulterior în alt mesaj cerând sprijinul unor magistrați cu funcții pentru a scăpa de dosarul DNA.

Citește detalii aici:

Polițiștii Emanuel Saghel și Adrian Rădulescu, beneficiau de șpăgi drept consumație și intrare în lojele de la stadionul Ilie Oană 

Cine sunt frații Capră, pe care i-a protejat Emanuel Saghel după ce a lucrat la dosarul unuia dintre ei

Adrian Rădulescu era la începutul carierei de șef. Fusese ofițer operativ la DGA, sub comanda lui Ispas și a fost numit ulterior adjunctul șefului Poliției Prahova. Zvonurile îl propulsau drept viitor șef al Poliției Prahova după avansarea lui Viorel Dosaru. Ce-i drept, Viorel Dosaru a avansat secretar de stat, dar Rădulescu nu a mai apucat să promoveze, fiind reținut de DNA Ploiești.

În prezent este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de cercetare abuzivă în formă continuată. Este cercetat și în alt dosar alături de Saghel și Ispas pentru constituire de grup infracțional organizat.

Când Ispas luase în vizor un polițist de la IPJ Prahova, Adrian Rădulescu a încercat să determine o persoană să facă un denunț mincinos pe polițistul respectiv, pentru luare de mită. Deși persoana în cauză i-a spus că polițistul nu ceruse și nici nu luase șpagă Rădulescu a insistat cu denunțul, amenințând persoana respectivă că o va aresta. În trecutul său Rădulescu a mai fost reclamat tot pentru cercetare abuzivă. A fost și sancționat de Corpul de Control Intern al Poliției Române cu 10 la sută din salariu pe o perioadă de două luni.

Citește: Polițistul Adrian Rădulescu, sancționat după ce a protejat afacerea nașului Crângașu, ROMBEER. FOTO-DOCUMENTE

Deși pozează acum în victima DNA și a presei, Rădulescu iese în evidență într-o interceptare a convorbirilor telefonice dintre el și Ispas când înjură ca la ușa cortului un magistrat, identificat de reporterii noștri ca fiind procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Citește și: Adrian Rădulescu, fost adjunct al șefului Poliției Prahova, înjură un magistrat: F*tu-l în gură să-l f*t de javră împuțită, de idiot prost – STENOGRAME

Mai mult, o polițistă face un raport în care detaliază cum a fost batjocorită de Adrian Rădulescu.

Citește aici: Mărturii incredibile: polițistă batjocorită de ofițerul Adrian Rădulescu!

Mai mulți interlopi au intrat, de asemenea, în vizorul celor trei ofițeri. Ce informații adunaseră polițiștii despre Sandu Zamfir, zis Austrianu, Florin Pârjol, zis Ghenosu, și Toma Teodor Gabriel, zis Tomel, citiți în articolele următoare:

Fiii interlopului Austrianu, în vizorul grupării Saghel-Rădulescu-Ispas

Ce informații adunase polițistul Emanuel Saghel despre interlopul Ghenosu

Cine este Teodor Gabriel Toma, interlopul vizat de Emanuel Saghel

 

Printre afaceriștii care au avut de suferit după ce s-au intersectat cu membrii grupării Saghel-Rădulescu-Ispas, se numără și Nicolae Stanciu, fost Ceapchie, care le-a povestit procurorilor DNA că după ce i-a plătit taxă de protecție lui Constantin Ispas a fost arestat. Ulterior, afaceristul spune că Saghel i-a transmis că ar fi trebuit să apeleze la el, nu la Ispas.

Citește aici: Un afacerist povestește cum i-a plătit taxă de protecție lui Constantin Ispas, iar apoi a fost arestat

Scriam mai sus despre afacerile pe care Emanuel Saghel le desfășoară alături de Laurențiu Manasieru, prin firma DON International. Procurorii au indicii că, prin această societate, cei doi făceau evaziune fiscală și spălare de bani.

Citește aici: Emanuel Saghel, acuzat că administrează o societate prin care face evaziune fiscală și spălare de bani

Cât despre Adrian Rădulescu, care este trimis în judecată pentru cercetare abuzivă în formă continuată, aflăm din dosar că ofițerul a mai fost acuzat în trecut de acest lucru: Cercetarea abuzivă, practică obișnuită pentru Adrian Rădulescu. Mai mulți martori povestesc cum polițistul i-a amenințat și a țipat în timpul unor audieri

Alte nume care au intrat în vizorul grupării sunt Marcel Păvăleanu, fost consilier SGG în cabinetul Ponta, Vlad Constantin, zis Șomerul, om de afaceri din Comarnic, dar și fostul șef SRI Prahova Marin Constantin.

Citește aici:

Fost consilier SGG în cabinetul Ponta, luat în vizor de gruparea Saghel-Rădulescu-Ispas

Ce documente avea acasă Emanuel Saghel despre Vlad Constantin, zis Șomerul

Cine este fostul șef SRI Prahova vizat de gruparea Saghel-Rădulescu-Ispas. FOTO-DOCUMENTE

La percheziții au fost găsite inclusiv documente clasificate despre Liviu Luca, Sorin Mihai și Florin Bercea, fișe de la Evidența Persoanelor, alături de alte documente din dosarul Petrom service, inclusiv rechizitoriul cauzei.

Liviu Luca, Mihai Sorin și Florin Bercea, printre persoanele vizate de Emanuel Saghel

Una din persoanele care se bucura de sprijinul grupării, însă, se pare că este Gabriel Trifu, patronul VIGAFON. Finul de cununie al lui Adrian Rădulescu, Trifu a fost arestat pentru constituire de grup infracțional organizat și evaziune fiscală de abia după reținerea celor trei ofițeri. Până la acel moment, nimeni nu s-a atins de afacerile lui Trifu.

Citește aici: Nașul Adrian Rădulescu își proteja finul, Gabriel Trifu, patronul VIGAFON?! FOTO-DOCUMENTE

După ce au fost reținuți, unul din cei trei ofițeri a mai avut parte de un dosar penal la DNA, care s-a soldat tot cu trimitere în judecată. Este vorba de Constantin Ispas care a ajuns din nou după gratii în 2016, într-un dosar în care sunt vizați și Viorel Dosaru, fostul șef al Poliției Prahova, Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose, fost procuror general al PCA Ploiești și Sebastian Ghiță, fost deputat în Parlamentul României.

Ce legături avea procurorul Aurelian Mihăilă cu gruparea Saghel-Rădulescu-Ispas

Viorel Dosaru, șeful Poliției care închidea ochii în fața ilegalităților comise de gruparea Saghel-Rădulescu-Ispas

Facem precizarea că ancheta jurnalistică de mai sus se bazează pe documentele care se regăsesc în dosarul 150/P/2014, în care procurorii anticorupție din Ploiești i-au trimis în judecată pe ofițerii MAI Emanuel Saghel, Adrian Rădulescu și Constantin Ispas.

2 COMENTARII

  1. Sa returneze banii de salariu pe care i-au primit, în timp ce ei lucrau pentru propriul buzunar. Oricum nu este decât vârful icebergului. Vor primi 3; 4 …10 ani cu suspendare și vor rămâne cu ce au agonisit și vor continua să facă ce au făcut și pana acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here