fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Mafia din Poliție și Justiție! Viorel Dosaru, fostul comandant al Poliției Prahova

Citește Și

- Reclamă -

Ziarul Incomod lansează un nou serial menit să vă prezinte mafia din Poliție și Justiție! Județul Prahova a fost puternic zguduit de mai multe scandaluri de corupție care au vizat șefi din MAI și din Ministerul Justiției, astfel că persoane cu funcții importante, „capii” instituțiilor menite să asigure respectarea și aplicarea legii, s-au dovedit a fi tocmai infractorii. Adevărata mafie din județ era condusă de politicieni, ofițeri de poliție și magistrați, iar „afacerile” acestora puseseră monopol pe piață și, potrivit anchetatorilor, nu puține au fost cazurile în care cei care nu plăteau „taxă de protecție”, sub diverse forme, sfârșeau arestați în urma unor dosare puse la punct de mafia din poliție și justiție.

Ne orientăm astăzi către chestorul Viorel Dosaru, fostul comandant al Poliției Prahova, care a fost trimis în judecată în dosarul intitulat „Papici” pentru luare de mită, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și favorizarea făptuitorului. Cu toate acestea, indiciile că practicile lui Viorel Dosaru nu erau tocmai legale au apărut cu mult înainte ca Direcția Națională Anticorupție – serviciul teritorial Ploiești să instrumenteze dosarul respectiv și să-l rețină pe Viorel Dosaru.

- Reclamă -

Viorel Dosaru a fost prins în mai multe scandaluri în perioada în care a fost la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Prahova (2012-2016) dar, în ciuda acuzațiilor care i-au fost aduse, până la momentul arestării, a avut o carieră de excepție, fiind avansat la gradul de chestor în 2014 și, cu puțin timp înainte de pensionare și, ulterior, instrumentarea dosarului de la DNA Ploiești fiind, pentru o scurtă perioadă, chiar subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, în perioada 2001-2006, Viorel Dosaru a fost șef al Poliției Municipiului Ploiești.

Cu toate acestea, în martie 2015, numele lui Viorel Dosaru a fost asociat infracțiunii de deturnare de fonduri, după ce la DNA a fost depusă o plângere penală care îl viza pe acesta, dar și pe alți șefi din Poliția Prahova .

Citește aici conținutul plângerii penale!

- Reclamă -

O lună mai târziu, pe numele lui Viorel Dosaru a fost depusă o nouă plângere penală, de data aceasta la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în care șeful IPJ Prahova era acuzat de abuz și neglijență în serviciu. Plângerea respectivă făcea referire la posibile abuzuri făcute împotriva mai multor polițiști ai Serviciului Acțiuni Speciale, elita Poliției Prahova.

Citește aici detalii despre acea plângere!

În luna august 2015, jurnalistul Cătălin Stavri publica pe blogul său, stavri.ro, noi informații care îl priveau pe chestorul Dosaru, mai exact că acesta s-ar putea face vinovat de abuz în serviciu.

Se pare că “la sfârșitul lunii iunie doi agenți de la Secția 4 au vrut să oprească în trafic o doamnă care vorbea la telefon și nu avea centura. Pentru că doamna nu a oprit la semnal, agenții s-au urcat în mașina de Poliție, au urmărit-o un pic și au tras-o pe dreapta. Doamna i-a spus agentului Ilie că este în telefon cu chestorul Viorel Dosaru, șef de Poliție Prahova”, scria Stavri pe blog. Polițiștii nu au vrut să ia telefonul de la femeia respectivă și să discute cu Viorel Dosaru, iar ulterior au fost mutați disciplinar la altă secție.

- Reclamă -

Ce dovezi a obținut jurnalistul în acest sens și cum a încercat Poliția mușamalizarea cazului recitiți aici!

Viorel Dosaru beneficia de șpăgile primite de subalternii săi

În aceeași perioadă, Poliția Prahova era zguduită de un mare scandal de corupție, după ce DNA Ploiești “decapitase” nu mai puțin de trei ofițeri: Constantin Ispas, fost șef la Direcției Generale Anticorupție Prahova, Emanuel Saghel, fost ofițer al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și Adrian Rădulescu, la acea vreme chiar adjunctul chestorului Viorel Dosaru. Procurorii anticorupție au arătat nu numai că Viorel Dosaru știa de activitatea infracțională desfășurată de subalternii săi, dar și beneficia de șpăgile primite, de exemplu, de Emanuel Saghel de la Daniel Capră. La meciurile Petrolul la care Saghel mergea, în lojă alături de el s-au aflat și chestorul Viorel Dosaru, dar și adjunctul său, Adrian Rădulescu, de asemenea cercetat în dosar. Consumația pe care aceștia o făceau în lojă era plătită din banii clubului de fotbal Petrolul Ploiești.

Citește aici pasajul din referatul procurorilor care vorbește despre acest lucru! 

Dar ce altceva putea face Viorel Dosaru cât timp subalternii săi erau anchetați de DNA, iar Poliția Prahova era târâtă într-un scandal fără precedent, dacă nu să își ia concediu? În timp ce Adrian Rădulescu, adjunctul său, fusese reținut de DNA, Dosaru a plecat în concediu, lăsându-l la conducerea inspectoratului pe Ionel Trandafirescu, celălalt adjunct al său, care a fost nevoit să conducă singur instituția într-un moment mai mult decât delicat. Dar gestul nu a surprins pe nimeni, având în vedere că pentru Dosaru era o obișnuință să își ia concediu în momentele de tensiune, la fel cum se întâmplase atunci când fuseseră efectuate perchezițiile care au vizat gruparea Alexe-Păvăleanu.

Presiuni la adresa jurnaliștilor incomozi

De-a lungul timpului, redacția noastră a fost una dintre singurele publicații care a avut curajul de a scrie despre mafia de la vârful instituțiilor, gest care, cum era de așteptat, a atras după sine repercursiuni, încercări de a fi fabricate dosare penale pe numele ziariștilor noștri (detalii aici) sau tot felul de presiuni atât față de jurnaliști, cât și față de persoanele care colaborau cu ziarul Incomod. A fost și cazul unor polițiști care au fost cercetați disciplinar din ordinul chestorului Viorel Dosaru pentru că au dat like pe Facebook unui articol al ziarului Incomod care, culmea, relata cazul unui polițist care fusese agresat în timpul serviciului. Mai mult decât atât, agresorul era protejat de ofițerul BCCO Emanuel Saghel și de adjunctul șefului Poliției Prahova, Adrian Rădulescu.

Citiți detalii despre acest subiect aici!

De altfel, devenise o obișnuință ca evenimentele grave din județ să fie mușamalizate de Poliția Prahova din ordinul comandantului Viorel Dosaru care dorea să clădească falsa impresie în mass-media că inspectoratul condus de acesta are rezultate remarcabile. Reporterii noștri, însă, au descoperit mai multe incidente grave, bătăi de stradă, cazuri de viol sau de ultraj care nu erau prezentate opiniei publice, în timp ce Biroul de Presă vorbea despre accidente sau furturi de lemne.

Citește aici detalii despre incidentele grave din Prahova de care Viorel Dosaru nu dorea să se afle!

Arestări în Poliția Prahova sub „managementul performant” al chestorului Viorel Dosaru

La începutul anului 2016, ziarul Incomod vă prezenta un „bilanț” al perioadei în care Viorel Dosaru fusese la conducerea Poliției Prahova, perioadă în care șase polițiști fuseseră reținuți sau arestați: Emanuel Saghel, Constantin Ispas, Adrian Rădulescu, Marin Tudorică și Ionuț Roșca (șefii Poliției Sinaia), dar și Dorian Doman, polițistul de la Câmpina prins în flagrant când primea 14.000 lei, bani proveniți din acțiuni de șantaj și cămătărie.

Fiecare comandant de unitate, cum era și Viorel Dosaru, trebuia să aibă un control informațional asupra subalternilor, însă, Dosaru nu a văzut cum de-a lungul timpului, în „ograda” pe care o conducea, polițiști „cu funcții mari au trecut de partea infractorilor”. Iar toate acestea s-au întâmplat în timp ce chestorul Viorel Dosaru, care era „pila” Ministrului de Interne de la acea vreme, Petre Tobă, se lăuda cu un management performant. Culmea ironiei, în contradicție cu laudele pe care Dosaru și le aducea singur, în timpul mandatului său au avut loc cele mai multe arestări ale unor ofițeri din cadrul Poliției Prahova, iar acela era de abia începutul.

Citește și: Arestări în Poliția Prahova sub „managementul performant” al chestorului Viorel Dosaru

O avansare urmată de pensionare

Pe 15 februarie 2016, Viorel Dosaru a plecat de la conducerea IPJ Prahova, fiind numit subsecretar de stat în Ministerul de Interne. La începutul lunii martie a anului trecut, însă, Dosaru a fost eliberat din funcție, printr-o decizie a prim-ministrului de atunci, Dacian Cioloș, publicată în Monitorul Oficial. Dosaru și-a depus atunci cererea de pensionare, oficialii Ministerului motivând că s-a dorit evitarea unui prejudiciu de imagine adus MAI, chiar dacă demisionarul „nu a fost audiat şi nu are nicio calitate în dosarul deschis de ÎCCJ”, cu referire la faptul că, în aceeași perioadă, Înalta Curte de Casație și Justiție confirma redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care aveau calitatea de intimat 13 persoane cu funcții importante din Prahova, printre care și Viorel Dosaru. Acela avea să fie începutul dosarului “Papici”, dosarul care a destructurat adevărata mafie din județ și în care Viorel Dosaru a fost arestat preventiv și, ulterior, trimis în judecată.

23 martie, “ziua neagră” pentru Viorel Dosaru

23 martie 2016 a fost ziua în care fostul comandant Viorel Dosaru a fost audiat și reținut de procurorii anticorupție din Ploiești care instrumentau dosarul „Papici”. Alături de Dosaru, în aceeași speță au fost reținuți atunci și Constantin Ispas, fost șef DGA Prahova, Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești și Liviu Tudose, de asemenea fost procuror general adjunct al PCA Ploiești. Acela a fost momentul în care radiografia mafiei din Prahova începea să capete cu adevărat contur, iar procurorii au arătat cum șefi din Poliție și Justiție păreau să lucreze, în realitate, pentru „stăpânul” Sebastian Ghiță. În sarcina lui Viorel Dosaru erau reținute următoarele acuzații: luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență și favorizarea făptuitorului.

Vezi aici imagini video cu Viorel Dosaru scos încătușat din sediul DNA Ploiești! 

“La data de 22 iulie 2012, Ghiță Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

La data de 22.07.2012, în calitate de împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, la solicitarea lui Ghiță Sebastian Aurelian și în schimbul oferirii de către acesta a sprijinului pentru menținerea în funcția de inspector șef al I.P.J. Prahova, inculpatul Dosaru Viorel a intervenit pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1 pentru ca aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității), a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) și întocmirea dosarului penal. În acest fel, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghiță Sebastian Aurelian în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală.”, se arată într-un comunicat emis de DNA la acea vreme.

Vezi aici comunicatul DNA privind acuzațiile care le erau aduse celor patru reținuți în dosar! 

mafia din prahova - Ziarul INCOMODÎn aceeași perioadă, ziarul Incomod a realizat o analiză a legăturii dintre dosarul “Papici” și celelalte mari dosare de corupție din județ, jurnaliștii noștri arătând cum cei care fuseseră reținuți în ultimul dosar DNA aveau legături cu toți ceilalți vizați de alte cauze penale de răsunet din Prahova.

Citește și: Mafia din Prahova! Legăturile dintre gruparea „Papici” și celelalte mari dosare din județ!

După ce a fost reținut de DNA, Viorel Dosaru a fost arestat preventiv în urma deciziei instanței.

Citește aici referatul de arestare întocmit de procurorii anticorupție! 

La finalul lunii iunie 2016, deputatul Sebastian Ghiță, procurorul Tudose Liviu Mihail, fostul comandant al IPJ Prahova, Viorel Dosaru, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție, Constantin Ispas și procurorul Aurelian Mihăilă au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție, în cadrul aceluiași dosar.

Citește aici comunicatul de presă emis de DNA la acel moment! 

Citește și: Caracatița din Prahova: Sebastian Ghiță, polițiști și procurori

Dosaru îl suna pe Ghiță când voia să „își cumpere un calculator”

Potrivit mai multor martori audiaţi la DNA, fostul deputat Sebastian Ghiţă ar fi fost cel care a decis, în perioada 2012-2013, numirile făcute pe criterii politice în judeţul Prahova. Acestea au vizat inclusiv promovări în funcţii de conducere în Inspectoratul Judeţean de Poliţie, cum a fost și cazul lui Viorel Dosaru.

„Tamara Scarlat” este unul dintre martorii cheie ai DNA, care a dat o declaraţie ca martor cu identitate protejată. „Cunosc personal că împuternicirea şi ulterior numirea lui Dosaru Viorel în funcţia de inspector şef al IPJ Prahova, s-a realizat prin intervenţia directă a deputatului Ghiţă Sebastian Aurelian la şeful Poliţiei Române de la acea vreme, Petre Tobă”, a declarat „Tamara Scarlat”, potrivit mărturiei aflate la dosarul de la Curtea Supremă.

Un alt martor cu identitate protejată, cu numele de cod „ Istvan Adrian”, a dat detalii interesante despre numirile făcute pe criterii politice în Prahova: „Cunosc că din anul 2012 şi până în prezent deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian este persoana care hotărăşte promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcţii de conducere din cadrul unor instituţii descentralizate, ca de exemplu: doamna Lupea, actualul subprefect al judeţului Prahova, Adriana Nicolae, Emilian Tudose, Daniel Petre din cadrul Finanţelor Publice Prahova, Viorel Dosaru – în funcţia de inspector şef al IPJ Prahova…”

La începutul acestui an în spațiul public au apărut stenogramele unei discuții telefonice dintre Viorel Dosaru și fostul deputat Sebastian Ghiță. Sebastian Ghiţă a fost interceptat atunci când discuta telefonic cu Viorel Dosaru, la acel moment şeful Poliţiei Prahova. Limbajul folosit de aceştia era eliptic, lipsit de informaţie. Prin respectivele discuţii telefonice, cei doi stabileau de fapt doar anumite aspecte rezultate din întâlniri anterioare. De exemplu, Sebastian Ghiţă l-a contactat pe 9 decembrie 2013, ora 10.34, pe Viorel Dosaru – care folosea o cartelă prepaid. Ghiţă îi reaminteşte poliţistului un anumit aspect, pe care evident îl discutase anterior, în timp ce acesta îi spune că vrea să-l sfătuiască să își cumpere un calculator, disimulând probabil că are să-i ofere anumite informații.

Citește și: Viorel Dosaru, fostul șef al IPJ Prahova, îl suna pe Sebastian Ghiță: „Vreau să-mi iau și eu un calculator”-STENOGRAME

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Justitia si politia sunt corupte ,intradevar a fost cercetat clanu lu Ghita si a lu Dosaru s_au facut arestari ,dar aceasta mafie nu e taiata din radacina daca se mai cerceteaza mai sunt si acestia care raman prind putere si se intind repede ,mai ales mafia din justitie …….suntem in 2017 si va spun ca ,justitia e corupta …..din aceasta cauza am plecat din tara si urasc acesti oameni care au distrus o tara ….o mafie aici ,una colo si au ajuns sa ruineze un sistem sa distruga o societate sa faca sa plece oameniii din tara sa uite ca e roman

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut