proiect parcare supraetajata gara sinaia protest
Mai multe asociaţii vor protesta sâmbătă în faţa Primăriei Sinaia, reclamând că proiectul de realizare a unei parcări supraetajate va duce la distrugerea treptelor istorice din dreptul gării.

Protestatarii susţin că realizarea parcării supraetajate pe coasta din faţa Gării Sinaia ar duce la “mutilarea” patrimoniului şi distrugerea Aleii Caraiman, considerată una dintre cele mai frumoase zone din staţiune şi cu o încărcătură istorică deosebită, parte dintr-un ansamblu arhitectural şi istoric care incluge gara şi cazinoul din Sinaia. Astfel, mai multe asociaţii din Sinaia, Breaza, Brașov, București și Urziceni urmează să organizeze sâmbătă, de la ora 11.00, un protest în faţa Primăriei.

“Primarul Vlad Oprea, lipsit de orice urmă de viziune și abandonând orice scrupule pentru a urma interese obscure, urmărește să o distrugă împreună cu dealul dintre Gara Sinaia și Hotel Caraiman și forțează construcția unei parcări monstruoase, care va mutila părți istorice ale orașului și-i va răpi din moștenirea sa prețioasă”, reclamă iniţiatorii demersului, într-un comunicat transmis joi.

Protest împotriva parcării supraetajate propuse în faţa Gării Sinaia

“Desigur că orașul are nevoie de parcări, dar aceste dezvoltări urbane trebuie să fie amenajate doar în locurile care respectă toate normele de urbanism și care asigură protejarea patrimoniului istoric și cultural. Nu putem pune în pericol monumente istorice, distruge spații verzi sau tăia păduri cu scopul dezvoltării urbane, există soluții alternative la acest proiect care nici măcar nu au fost luate în calcul de primarul Oprea”, a spus Dan Trifu de la Eco-Civica.

“Parcurgerea la picior a Aleii Caraiman de la Gara Sinaia până la parcul Dimitrie Ghica este un ritual de neînlocuit și sănătos pentru corp și suflet. Este unul dintre locurile acelea puține unde revenim de multe generații și simțim că timpul a stat. Când totul se schimbă, unele locuri trebuie să rămână așa cum le știm. Sunt hrană pentru suflet și ar fi o traumă pentru mulți ca Aleea Caraiman să rămână doar în tablouri”, adaugă Gabriel Păun, președintele Agent Green. “Din păcate, primarul Vlad Oprea a rămas surd la orice argumente raționale și legale și continuă cu proiectul său distructiv și abuziv”, a declarat  şi Diana Voicu, președinte Inițiativa România.

“Nu-i niciun secret că e nevoie de infrastructură rutieră pe Valea Prahovei, dar la fel de clar este că soluția Primăriei Sinaia este dintre cele mai proaste. Cetățenii nu trebuie să accepte superficialitatea și inconștiența cu care primarul vrea să rezolve problema parcărilor prin distrugerea unui element important din patrimoniul natural și cultural al comunității”, a declarat Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei pentru păduri și biodiversitate, Greenpeace România.

Ordinul Arhitecților din România a transmis, la rândul său, ca autoritate în materie de urbanism, că ”în cazul stațiunii Sinaia, este necesară identificarea unei soluții de amplasare a parcării de tip Park&Ride care să nu pună în pericol identitatea localității”.

Protestul este sprijinit de Agent Green, Inițiativa România, Declic, Fundația Eco-Civica, Corupția Ucide, Ziar Sinaia și Greenpeace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here