Pentru că există riscul să nu fie gata la timp, Consiliul Județean Prahova a decis prelungirea până în 2024 a termenelor de finalizare pentru trei proiecte europene consistente și tocmai a solicitat o pelungire de șase luni pentru un al patrulea. Toate lucrările care se vor executa după 1 ianuarie nu mai primesc finanțare de la UE și trebuie suportate direct de beneficiar.
Consilierii județeni au aprobat, într-o ședință desfășurată luni, prelungirea perioadei de implementare pentru trei proiecte europene care, fiind finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, aveau termenele limită fixate pe 31 decembrie 2023. În toate cele trei cazuri, noile termene au fost fixate pe 31 martie.
De asemenea, în hotărârile CJ se specifică faptul că toate cheltuielile aferente acestor proiecte care se vor face după 31 decembrie nu vor mai fi eligibile la finanțare, ceea ce înseamnă că trebuie să fie acoperite direct de beneficiar, din surse proprii.
Mai multe proiecte europene ale Consiliului Județean Prahova nu vor fi gata la termenul de 31 decembrie
Cele trei obiective de investiții aflate în această situație vizează extinderea, modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean din Ploiești, extinderea, modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat de la aceeași unitate medicală și extinderea, modernizarea și echiparea Centrului de Educație Incluzivă din Filipeștii de Târg.
Administratorul public al județului, Anna-Maria Vasile, a declarat în timpul ședinței de luni că se așteaptă ca lucrările efective să fie gata până la 31 decembrie, iar prelungirea a fost solicitată doar pentru a asigura un răgaz pentru finalizarea procedurilor birocratice aferente și a deconturilor, ceea ce înseamnă și că această măsură nu ar trebui să afecteze bugetul instituției.
În aceeași ședință, Consiliul Județean Prahova a mai solicitat prelungirea termenului unei alte investiții, de data aceasta până la 30 iunie 2024. Este vorba despre proiectul de introducere a rețelei de gaze pe Valea Slănicului, derulat prin POIM 2014-2020 și pentru care finanțarea europeană nu se mai acordă după 31 decembrie 2023. Decizia de prelungire, în acest caz, a fost pusă de autoritățile prahovene pe seama unei notificări din partea Transgaz, care a anunțat că a planificat racordarea noii rețele la magistrala de gaze abia în 2027. În urma acelui anunț, CJ Prahova a decis să-și asume efectuarea racordului în regie proprie și a solicitat pentru asta un credit de 25 de milioane de lei de la Trezorerie, președintele instituției, Iulian Dumitrescu, estimând că racordul ar putea fi gata în primăvara anului viitor.