rasp ploiesti

Poliția Prahova a solicitat o serie de documente de la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești cu referire la monitorizarea și confirmarea lucrărilor prestate de operatorul de salubritate Rosal în municipiu! Potrivit unor surse din Poliția Prahova, dosarul este în stadiul de urmărire penală, fiind cercetate infracțiuni care ar fi fost comise de funcționari publici atât din RASP, cât și din primăria Ploiești, privind fapte de abuz în serviciu, înșelăciune și fals sub semnătură privată. Ancheta Serviciului de Investigare a Infracțiunilor Economice ar fi pornit în urma plângerii penale depuse de primarul Adrian Dobre în acest sens, dar și a dezvăluirilor publicate în ziarul Incomod, privind modalitate în care Rosal ar fura bani publici cu girul RASP.

Potrivit unor surse atât din administrația locală, cât și din Poliția Prahova, au fost deja emise citații pentru mai mulți inspectori RASP în legătură cu investigația Incomod privind falsul în acte, dar și cu plângerea primarului Adrian Dobre despre cum Rosal fură bani publici, prin lucrări neefectuate și plătite, recepționate fraudulos de RASP.

Reamintim că primăria Ploiești a plătit sume fabuloase către operatorul de salubritate Rosal pentru curățenia căilor publice și deszăpezire. În perioada 2015-2018, Rosal a încasat peste 17 milioane de euro, dintre care mai bine de jumătate în ultimii doi ani. În anul 2017, Rosal a încasat peste 4,5 milioane de euro, iar în 2018 suma a depășit cinci milioane de euro. Însă, ceea ce este și mai grav, există suspiciuni că sumele ar fi fost plătite nelegal, pentru lucrări fictive care au fost totuși confirmate de inspectorii RASP.

După ce ziarul Incomod a publicat o serie de documente care arată cum sunt furați bani publici de către Rosal, cu girul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, primarul Adrian Dobre a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că a formulat o plângere penală cu privire la posibile infracțiuni de furt al banilor publici prin intermediul salubrității. Concret, este vorba despre lucrări de măturat și spălat stradal care au fost efectuate fictiv, confirmate de inspectori RASP și decontate de primăria Ploiești.

Plângerea vizează modul în care RASP facilitează furtul banilor publici de către operatorul de salubritate, prin facturarea unor suprafețe mai mari măturate și a unor cantități de deșeuri majorate în fals ca fiind ridicate.

Primarul Adrian Dobre a explicat faptul că în zilele în care a monitorizat atent activitatea Rosal și în care volumul de deșeuri ridicate de pe căile publice a fost unul uriaș, cantitățile ridicate nu au depășit 50 de tone. Culmea, în celelalte zile, când Rosal nu a lucrat la fel de intens, a raportat și peste 100 de tone de deșeuri ridicate pe zi, diferența nefiind justificată din punctul de vedere al edilului.

O altă problemă identificată a fost aceea că inspectorii RASP au confirmat lucrări care în realitate nu aveau cum să fie executate, adică 12 străzi care apar ca fiind măturate în perioade în care erau prinse în programe de reparații, problemă identificată și în timpul controlului Curții de Conturi privind salubritatea.

Printre acuzațiile formulate de primar în plângerea penală ar fi și aceea că Rosal “dublează” cantitățile de deșeuri facturate. În cadrul operațiunii de măturat stradal intră și ridicarea deșeurilor rezultate în urma acestui lucru. Inspectorii RASP semnează procesele verbale prin care confirmă că Rosal a ridicat deșeurile rezultate din măturat, dar în realitatea acestea se pun în sacii verzi cu inscripția Rosal pe care îi vedem abandonați prin oraș, iar operatorul de salubritate vine noaptea și îi încarcă în mașini, facturându-i din nou ca deșeu stradal. Practic, primăria Ploiești plătește de două ori aceeași cantitate de deșeuri.

Nu în ultimul rând, potrivit unor surse, adesea mașinile Rosal pleacă din garaj cu bene care au deja gunoaie în ele sau pământ, iar la finalul operațiunilor de curățenie Rosal susține că și gunoiul “adus de acasă” a fost adunat tot de pe străzi și este facturat către primărie.

Reamintim că ziarul Incomod a publicat o serie de procese verbale încheiate de RASP care erau modificate cu pastă corectoare pentru ca, potrivit surselor, Rosal să factureze suprafețe măturate mai mari decât prestase în realitate. Vezi aici documentele și citește toate detaliile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here