fbpx
luni, martie 4, 2024
spot_img

Majorarea tarifului la gigacalorie și subvenția acordată de Primăria Ploiești, în mijlocul unor negocieri politice

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Proiectul HCL care privește majorarea prețului la gigacalorie, dar și acordarea subvenției atât pentru ploieștenii care sunt racordați la sistemul de termoficare, cât și pentru cei care se încălzesc cu gaze, a fost votat  în ședința de joi seară a Consiliului Local Ploiești.

Dezbaterile care au avut loc pe acest proiect nu au fost lipsite de tensiuni în rândul aleșilor locali.

- Reclamă -

Ba mai mult, a fost nevoie și de o pauză de consultări pentru ca proiectul de hotărâre care prevede ajustarea tarifului la gigacalorie la  315,35 lei/Gcal, fără TVA, respectiv 375,27 lei/Gcal, inclusiv TVA, și 416,99 lei/Gcal, fără TVA, respectiv 496,22 lei/Gcal, cu tot cu TVA, să fie validat.

La ședință au fost prezenți și mai mulți membri ai Uniunii Asociațiilor de Proprietari care au ridicat probleme de ordin legislativ.

”Teama noastră cea mare este că de la  1 ianuarie 2021 se va abroga OUG 70/2011 care permite subvenția la gigacalorie și va intra în vigoare Legea nr. 126/2016, care nu mai permite subvenția decât pentru persoanele aflate în nevoi. De la 1 ianuarie 2021 ne vom trezi cu toții că vom plăti poate 400 lei, cine știe câte majorarări vom mai avea până atunci, dublu față de acum, să plătim 800 lei. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ne-ați distrus. Este o populație îmbătrânită….ajung în situația să dea 70%, poate 80% din veniturile pe care le încasează”, a susținut Eugen Cristescu, președintele UAP Ploiești.

- Reclamă -

Și consilierul local Paul Palaș s-a arătat îngrijorat de faptul că există posibilitatea ca Primăria Ploiești să nu poată avea bani pentru plata subvenției, mai ales că aleșii PSD au dorit și subvenționarea pentru cei care se încălzesc cu gaze.

”Vă mărturisesc că suma prevăzută în buget pentru acordarea subvenției până la sfârșitul anului este suficientă. Problema pe care vreau să o ridic atenției dumneavoastră este ce ne facem din anul care vine? De ce ridic această întrebare? Pentru că vreau să ne aplecăm un pic asupra cifrelor. În Ploiești, în funcție de timp, de sezon, către populație se furnizează între 280.000 de Gcal și 350.000 de Gcal. Haideți să luăm cea mai avantajoasă situație, aceea în care, într-un an se consumă 280.000 de Gcal. Pentru această valoare, conform proiectului, Primăria Ploiești ar trebui să asigure o subvenție, cu TVA, cu tot, în valoare de  peste 54 milioane lei. Îl rog frumos pe domnul primar să ne dea o asigurare că vom avea acești bani în bugetul de anul viitor, pentru că, altmiteri, riscăm să intrăm în blocaj. Vorbim de aproximativ 10% din buget. Legat de subvenționarea prețului la gaz, nu avem nicio cifră, nu știm ce impact va avea”, a susținut consilierul local Paul Palaș.

”Domnule consilier, știți că și anul acesta, chiar dacă am avut  o serie de cheltuieli substanțiale, chiar dacă am avut un buget care a pornit cu mai puțini bani, iată că ne aflăm la sfârșit de an și am găsit soluții, astfel încât să nu avem blocaje. Bineînțeles, atunci când ne vom apleca cu toții asupra bugetului și vom  chibzuii banii, am certitudinea că vom găsi sumele necesare pentru a acoperi subvenția pentru anul viitor și pentru restul anilor”, i-a răspuns primarul Adrian Dobre.

Cum răspunsul edilului nu a fost suficient de convingător,membrii consiliului au avut nevoie de o pauză de consultări pentru ca proiectul de Hotărâre să fie votat. Ba mai mult, în pauză și-a făcut apariția și președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, pentru a se asigura că acest proiect va fi votat și cu amendamentul PSD, acela de a se introduce subvenție și pentru cei care se încălzesc cu gaze.

- Reclamă -

Astfel, după discuțiile din pauza de consultări, proiectul a trecut cu unanimitate de voturi și cu amendamentul PSD, potrivit căruia primarul Adrian Dobre este împuternicit să se ocupe de crearea unui cadru legal pentru subvenționarea tarifului la gaze.

„Consiliul Local al Municipiului Ploieşti a votat Hotărârea pe care am iniţiat-o referitoare la subvenţionarea agentului termic. Astfel, preţul final va fi acelaşi de anul trecut: 186,97 de lei fără TVA, respectiv 222,49 de lei cu TVA. Reamintesc ploieştenilor faptul că furnizarea agentului termic este un domeniu reglementat în România şi costurile la care se livrează gigacaloria nu sunt stabilite nici de administraţiile publice locale, nici de operatorii economici, ci de minunata Autoritate Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care este condusă acum de doi foşti deputaţi PSD. În prezent fac demersuri pentru atragerea de fonduri europene necesare reabilitării, în primă fază, a rețelei de distribuție a agentului termic, iar apoi a unității de producție”, a declarat primarul Adrian Dobre.

„Consiliul Local Ploiești a adoptat proiectul prin care se acordă subvenție pentru sezonul rece pentru toți ploieștenii, indiferent dacă locuiesc la bloc sau la case! Este o premieră pentru Ploiești și îi felicit pe colegii mei, consilierii PSD, pentru ideea de a-i trata egal pe ploiesteni, indiferent dacă locuiesc la casă sau la bloc și indiferent de modalitatea de încălzire a locuințelor!”, a anunțat, după ședință, viceprimarul Cristian Ganea.

Noul preț pentru consumatorii casnici este de  375,27 lei/Gcal, inclusiv TVA, iar pentru consumatorii noncasnici alimentați din SACET  acesta a fost aprobat la 416,99 lei/Gcal, fără TVA, respectiv 496,22 lei/Gcal, cu tot cu TVA.

Aceeași Hotărâre prevede că se menține prețul maxim al energiei termice facturate populației de 186,97 lei fără TVA, respectiv 222,49 lei, inclusiv TVA. „Se aprobă acordarea subvenției în sumă de 152,78 lei/Gcal, cu TVA, urmare a ajustării prețului (…), la care se adaugă suma de 34,39 lei fără TVA (40,92 lei/Gcal cu TVA), reprezentând diferența unitară de recuperat ca urmare a modificării prețului combustibilului în perioada 01.01.2016 – 28.022019, conform Hotărârii Consiliul Local Ploiești nr. 129/25.04.2019”.

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. O sarlatanie .
    Indiferent de culoarea politica a primarului sau a consilierilor , subventiile de orice fel trebuie eliminate .
    Cine nu poate sa achite costul integral al Gcal sa se debranseze . Cine poate sa stea bransat . Toate societatile comerciale care primesc subventii sint locasuri ale tilhariei .
    Stimabile Eugen Cristescu , nu pot sa nu constat faptul ca esti o rusine .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Angajații din Loteria Română vor protesta la Ministerul Finanțelor, reclamând scăderea cu peste 10% a veniturilor

Angajații din Loteria Română vor organiza în această săptămână mai multe acțiuni de protest în fața Ministerului Finanțelor, reclamând...
spot_img
Sari la conținut