Aproape patru mii de tineri din întreaga țară sunt în aceste zile la Câmpina, unde este organizat examenul de admitere în Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr”.

În această sesiune, MAI a scos la concurs 750 de locuri pe care s-au înscris 2567 de băieți și 1508 fete. Tinerele care aspirau la o carieră de polițist s-au împiedicat însă la probele sportive. Aproape 70 la sută dintre ele nu au reușit să finalizeze în timp util sau corect probele sportive și au fost eliminate din concurs.

Pentru a se putea prezenta la examenul scris, toți candidații sunt obliați să treacă de proba sportivă, un traseu aplicativ conceput în așa fel încât doar atleții bine pregătiți îl pot parcurge în cel mult 3’20” și în mod corect.

Traseul cuprinde douăsprezece obstacole care trebuie parcurse ”legat”:

*săritura în lungime de pe loc (limita minimă admisă este de 1,80m),

*trecerea prin pas sărit peste saltea (lungimea saltelei este de 2 metri),

*două rostogoliri înainte pe saltea,

*deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică, dispusă în formă L, cu transport de greutăţi. Fiecare greutate are 10 kilograme, deplasare între şicane,

*săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică (înălțimea caprei de gimnastică este de 1,30 metri,),

*trecerea pe sub un obstacol marcat (tub rigid cu diametrul de 0,70 metri, lungime = 6 metri, acoperit şi închis cu material textil opac, la intrare şi la ieşire),

*escaladarea unei lăzi de gimnastică (înălțimea = 1.60 m),

*transportul unui manechin prin târâre pe o distanță de 10 m (manechinul are 1.60 m și o greutate de 60 kg),

*aruncarea mingii de handbal de pe loc la ţintă dispusă la o distanță de 10 m,

*detentă pe verticală (din deplasare, candidatul sare şi atinge un obiect suspendat de la sol la o înălțime de 2,55 m. Obiectul care trebuie atins este o bilă de dimensiunea unei mingii de tenis),

*navetă 12 repetări x 20 de metri cu transport de jaloane.

Potrivit Biroului de Presă al Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina, în sesiunea din ianuarie 2020 s-au prezentat să ridice legitimațiile de concurs 2567 de băieți și 1364 de fete.

Luni și marți au avut loc probele sportive pentru fete, dar dintre cele 1364 de candidate doar 380 au mai rămas în concurs. Cele mai multe dintre ele nu au fost în stare să atingă bila suspendată sau să sară capra de gimnastică, acestea fiind considerate cele mai dificile obstacole care au pus probleme și în sesiunile organizate anii trecuți, potrivit Adevărul.ro.

În acest an, MAI a modificat traseul aplicativ, scopul fiind acela ca doar candidații foarte bine pregătiți din punct de vedere fizic să-l poată parcurge. Astfel, capra de gimnastică a fost înălțată cu 10 centimetri față de anul trecut, manechinul a fost ”îngrășat” cu 10 kilograme, în plus a fost adăugat un nou obstacol aparent inofensiv, dar ulterior apreciat drept foarte dificil: atingerea bilei suspendate la o înălțime de 2.55m.

Conform supraveghetorilor, multe dintre fetele care s-au prezentat la probele sportive au avut probleme chiar de la primul obstacol, săritura de pe loc.

De miercuri 15 ianuarie, vor intra în sala de sport băieții. Statistic, o treime dintre ei nu reușesc să finalizeze traseul aplicativ.

Proba scrisă, la care vor participa doar candidații declarați admiși la traseul aplicativ, va avea loc în data de 19 ianuarie. Este vorba despre un test grilă, format din 90 de întrebări la limba română și o limbă străină la alegere între franceză și engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here