Andreea Vizu, mama gemenilor care au murit după ce au căzut de la etajul zece al unui bloc din Ploiești, era drogată în seara tragediei.

Conform raportului medicilor legiști, femeia consumase Mefedronă și o substanță psiho-activă fabricată dintr-un amestec de ierburi și material vegetal măcinat, la care se adaugă substanțe chimice pentru a imita efectul tetrahidrocanabinulului (TCH din canabis).

Mai grav este că cei doi copii în vârstă de doi ani și trei luni, un băiat și o fetiță, au fost lăsați nesupravegheați o lungă perioadă de timp, vecinii semnalând la 112 faptul că există un pericol iminent ca ceva grav urma să se întâmple. Autoritățile au intervent abia la al doilea apel al unuia dintre martori care a anunțat disperat că deja unul dintre copii a căzut, iar al doilea abia se mai ține de pervaz.

Andreea Vizu a fost condamnată recent la trei ani de închisoare cu suspendare, printr-o decizie a Judecătiriei Ploiești. Tânăra a fost găsită vinovată pentru ucidere din culpă. Anterior acestei condmnări, a fost decăzută din drepturile părintești cu privire la cel de-al treilea copil al său, un băiețel acum în vârstă de șase ani.

 

Tragedia s-a petrecut în data de 11 august 2021, la ora 20:39 fiind semnalat primul apel telefonic la SNUAU 112, în timpul căruia un martor semnala pericolul cu privire la cei doi copii care se jucau pe pervazul geamului deschis. La ora 20:45 a fost semnalată tot la 112 că unul dintre copii (fetița a stabilit ancheta) mai are puțin și va cădea în gol de la etajul zece, la 20.47 a fost semnalată căderea celui de-al doilea copil. În acest interval de timp, între 20.39 și 20.47 nu a intervenit nimeni în ajutorul gemenilor.

Mama copiilor se afla, așa cum s-a stabilit deja, în sufragerie, împreună cu copilul cel mare, fuma, era sub influența substanțelor psiho-active, și era în live pe Facebook, fără să știe că cei doi copii ai ei muriseră.

 

Pe de altă parte, situația celor trei copii minori ai Andreei, gemenii și băiatul cel mare, era cunoscută atât de autoritățile din comuna de domiciliu, Drăgănești, dar și de autoritățile cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova.

Andreea avea dosar penal pentru cerșetorie (clasat de către procurorii ploieșteni), activitate în timpul căreia își folosea și copiii, dar și nenumărate amenzi pentru prostituție. Atât serviciul de asistență socială din cadrul primăriei Drăgănești, dar și angajați ai DGASPC au făcut anchete sociale, dar niciuna dintre cele două instituții nu au decis să-I ia pe cei mici din acel mediu toxic, deși dovezile și mărturiile vecinilor care reclamau erau evidente.

Primăria s-a spălat pe mâini, susținând că la momentul anchetei, bunica își luase angajamentul că va avea grijă de copii, ulterior familia mutându-se la Ploiești. Iar DGASPC a explicat că la momentul anchetei din mai 2021, copiii locuiau cu bunica, într-o casă afată în construcție, mama lor fiind plecată din țară.

”Din probatoriul administrat în cauză, respectiv răspunsul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului ca urmare a adresei cu nr. 70943/12.08.2021 – fila nr. 210 – vol. nr. I și documentele anexate în fotocopie filele nr. 211- 232, reiese că, deși au constat faptul că cei trei minori nu erau supravegheați, îngrijiți și educați corespunzător de către inculpată, sănătatea, îngrijirea și dezvoltarea acestora fiind pusă în pericol (constatându-se, în ancheta efectuată că inculpata a fost depistată de către organele statului practicând prostituția sau cerșind sume de bani, apelând la mila trecătorilor, împreună cu cei 3 minori, pe raza municipiului Ploiești), nu au fost impuse măsuri de protecție social”, se arată în actul de acuzare.

Cei care o cunoșteau pe Andreea au declarat abia în instanță faptul că băiatul cel mare a fost dus la Spitalul de Pediatrie Petrolul din Ploiești, din cauza unei răni pe care o avea în zona gâtului, iar medicul a explicat că este vorba despre o rană produsă în condiții de igienă precară. Aceiași amici audiați ca martori au explicat că Andreea nu se îngrijea de copii, nu îi spăla, nu le pregătea mâncare, le oferea hrană rece, preferând ”activități recreative”, adică sesiuni live pe Facebook și TikTok.

Când polițiștii au făcut ancheta la fața locului, în seara tragediei, au văzut că în apartamentul în care erau crescuți cei trei copii, condițiile erau infecte. Pe jos erau pamperși folosiți și desfăcuți, dar și mucuri de țigări. Vecinii au declarat că au reclamat în repetate rânduri faptul că aud plânsete de copil din apartamentul Andreei, dar fără rezultat.

Mai mult decât atât, atât prietenii femeii, dar și autoritățile erau la curent că Andreea intra frecvent în live alături de o prietenă și dansa lasciv, în acest joc fiind cooptat și băiatul cel mare, care era îndemnat să danseze alături de cele două femei.

”Totodată, martora a precizat că tatăl său l-a surprins pe minorul … dezbrăcat, împreună cu vărul său în vârstă de 3 ani, în timp ce își atingeau organele genitale. De asemenea, în unele dintre sesiunile live ale inculpatei, dar şi ale martorei, postate pe rețeaua de socializare „Facebook”, au fost observate momente în care cele două dansau lasciv pe ritmuri de manele în fața minorului, iar acesta le prindea cu ambele mâini de aceasta zonă. Mai mult decât atât, au fost observate momente în care minorul era îndemnat de către cele două să danseze alături de ele”, se arată în documentul citat. Aceste sesiuni erau publice, așa cum a fost și cea din seara tragediei în timpul căreia a fost surprins momentul în care poliția bătea la ușa apartamentului pentru a anunța moartea copiilor.

În ciuda acestor acuzații extrem de grave, singura care a suprtat consecințele neglijenței sale a fost Andreea Vizu. Femeia a fost diagnosticată cu afecțiuni psihice, dar autoritățile au considerat că, în ciuda diagnosticului, avea discernământ.

Sentința Judecătoriei Ploiești, care a condamnat-o pe mama gemenilor la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, nu este definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here