fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Managementul ariilor naturale protejate din judetul Prahova

Citește Și

- Reclamă -

bucegi - Ziarul INCOMODAriile naturale protejate instituite in judetul Prahova se impart in doua categorii, in functie de legislatia prin care au fost aprobate si obiectivele de conservare stabilite: de interes national si de interes comunitar. Aceste zone însumează o suprafaţă de aproximativ 35 218 ha, reprezentând 8% din teritoriul administrativ al judeţului.

Managementul acestor zone este asigurat de structuri special constituite, iar atribuirea in administrare/custodie se face in conformitate cu metodologia prevazuta in Ordinul nr.1052/2014. Masurile de conservare si activitatile propuse in aceste zone sunt grupate intr-un document numit “plan de management”, sarcina intocmirii acestuia revenind custodelui/administratorului desemnat. Pana la intocmirea planului de management, protejarea zonei este asigurata prin masuri minime de conservare.

- Reclamă -

1.Arii naturale protejate de interes national instituite prin Legea nr.5/2000: 1 parc natural, 5 rezervatii naturale, 1 monument natural. Managementul ariilor protejate de interes national:

Parcul Natural Bucegi (PNB-8322 ha in Prahova) împreunã cu ariile naturale protejate de interes naţional pe care le include (trei rezervaţii naturale pe teritoriul jud.Prahova) este supus unui regim de management specific, desfăşurat de o structura proprie de administrare aflata in subordinea RNPROMSILVA, avînd sediul la Moroieni, în jud.Dâmboviţa. Planul de management al parcului a fost revizuit şi supus consultãrii publice în cursul anului 2010, fiind aprobat prin HG nr.187/2011.

Rezervatia naturala Arinisul de la Sinaia se afla in proprietatea Univ.Bucuresti inca din perioada interbelica, prin Statiunea Zoologica Sinaia, care desfasoara activitati de cercetare si conservare. Nu a fost insa preluat in custodie de aceasta institutie si nu beneficiaza de plan de management, ci doar de masuri minime de conservare.

- Reclamă -

Rezervatia naturala Tigaile din Ciucas este inclusa intr-o zona protejata mai mare, situl Natura 2000 Ciucas, a carui administrare este asigurata de Institutul National de Cercetare- Dezvoltare in Silvicultura “Marin Dracea” Bucuresti. Nu beneficiaza de plan de management, ci doar de masuri minime de conservare.

Monumentul natural “Muntele de Sare” de la Slănic, cu mare faimă turistică, în prezent se află într-o stare avansată de degradare din cauze naturale. În 1985 au fost observate primele fenomene de prăbuşire, iar în anul 2005 nu mai rămăseseră decât câteva sloiuri de sare în ceea ce a fost odată Lacul din Grota
Miresii. Din păcate, acest monument nu a putut fi salvat, din cauza existenţei izvoarelor dulci submerse, care au săpat surplombe în pereţii muntelui. Terenul monumentului este în proprietatea SC VALDOR, care administreazã obiectivul. Nu este atribuit in custodie, deoarece nu mai intruneste conditiile pentru care a
fost declarat initial.

In conformitate cu HG nr.1000/2012 privind reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si a institutiilor publice aflate in subordinea acesteia, APM Prahova are ca atributie principala si managementul ariilor naturale protejate care nu sunt inca atribuite in custodie. In prezent, APM Prahova exercita aceste atributii pentru Rezervatia naturala Arinisul de la Sinaia si pentru Monumentul naturii Muntele de Sare de la Slanic.

2.Arii naturale protejate de interes comunitar (9 situri Natura 2000), declarate conform Directivelor Europene Habitate si Pasari, transpuse prin OUG 57/2007, modificată şi completată prin OUG nr.154/2008, aprobatã prin Legea nr.49/2011 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea
habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faunǎ sǎlbaticǎ. Managementul ariilor naturale protejate de interes comunitar – Ciucaş (com.Măneciu, Ceraşu) – aproximativ 9400 ha în judeţul Prahova – administrat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura “Marin Dracea” Bucuresti. Nu are Plan de management, are masuri minime de conservare.

- Reclamă -

– Pădurea Glodeasa (com.Valea Doftanei) – 544 ha – in custodia Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova. Are plan de management realizat prin proiect pe POS Mediu, aflat in prezent in faza de aprobare la MMAP.
– Lacul Bâlbâitoarea (com.Bǎtrâni) – 3 ha – in custodia Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova. Are plan de management realizat prin proiect pe POS Mediu, aflat in prezent in faza de aprobare la MMAP.
– Stânca Tohani (com.Gura Vadului) – 50 ha – in custodia APM Prahova . Are plan de management realizat prin proiect pe POS Mediu, aflat in prezent in faza de aprobare la MMAP.
– Padurea Plopeni (oraşul Bǎicoi, com.Cocorăştii Mislii) – 91 ha – in custodia Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova. Are plan de management realizat prin proiect pe POS Mediu si aprobat prin ordin de ministru.
– Bucegi (oraşele Comarnic, Sinaia, Buşteni, Azuga)– aproximativ 13000 ha în judeţul Prahova, include Parcul Natural Bucegi. Administrarea este asigurata de structura in subordinea RNP-ROMSILVA. In cursul anului 2016 Planul de management al Parcului Natural va fi revizuit astfel incat sa includa si
obiectivele de conservare ale sitului Natura 2000.
– Cheile Doftanei – (com. Brebu, Secãria, Bertea, Comarnic, V.Doftanei, Sotrile) – 2613 ha – in custodia ADEMED Bucuresti. Nu are Plan de management.
– Coridorul Ialomiţei – 3 judeţe-(com.Balta Doamnei, Berceni, Târgşoru Vechi, Cocorãştii Colţi, Brazi, Ciorani, Sirna, Tinosu, Dragãneti, Dumbrava, Gherghiţa, Gorgota, Olari, Poienarii Burchi, Puchenii Mari, Râfov, Valea Cãlugãreascã în Prahova) – 7480 ha în Prahova. Are structura de administrare asigurata de
Parcul Natural Balta Mica a Brailei aflat in subordinea RNP-ROMSILVA, planul de management este in curs de elaborare prin proiect pe POS Mediu, beneficiar fiind Asociatia REMEDIO Bucuresti
– Câmpia Gherghiţei – 3 judeţe-(com. Boldeşti-Grãdişte, Fulga, Sãlciile în Prahova) – 2048 ha în Prahova- Nu are structura de administrare si nici plan de management.

3.Colaborarea cu alte institutii si administratorii/custozii ariilor protejate Pe parcursul anului 2015, APM Prahova a avut o stransa colaborare cu organizatiile ce exercita administrarea/custodia ariilor naturale protejate, in special pentru reglementarea activitatilor economice din perimetrul si vecinatatea acestor situri, solicitandu-se puncte de vedere ale acestor structuri in vederea derularii procedurilor de reglementare, in conformitate cu prevederile OUG nr.57/2007.
In cadrul proiectului derulat de MMAP – „Realizarea de seturi de date spatiale in conformitate cu specificatiile tehnice INSPIRE pentru ariile naturale protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000, avand in vedere optimizarea facilitatilor de administrare a acestora”- s-au furnizat multiple date necesare identificarii si corectarii limitelor pentru un numar de 6 arii naturale protejate, facandu-se propuneri pentru trasarea de noi limite acolo unde se impune acest lucru si au fost realizate deplasari in teren pentru masuratori si identificarea problemelor.
A fost continuat procesul de identificare a proprietarilor de fond forestier privat care si-au realizat amenajament silvic pe suprafata detinuta, au fost contactati si indrumati in vederea avizarii acestor documente, astfel incat sa se poata obtine date cu privire la tipul lucrarilor propuse si la eventualitatea suprapunerii cu ariile naturale protejate. La invitatia Directiei Silvice Prahova, APM Prahova s-a implicat in procesul de certificare a managementului forestier si in refacerea amenajamentelor silvice, furnizand date despre ariile protejate si participand la intalnirile si consultarile publice organizate in acest sens.

De asemenea, s-a colaborat cu APIA in vederea formularii masurilor specifice de protectie pentru specii si habitate pe terenurile pentru care au fost acordate subventii agricole in situl Natura 2000 Campia Gherghitei si pentru pajistile montane din siturile Ciucas si Bucegi.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut