“Regret enorm ce s-a întâmplat și mă consider principalul vinovat”, este declarația făcută de medicul Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde joi dimineață un salon în care erau internați bolnavii de COVID-19 a luat foc. Dr. Nica a precizat că în cursul zilei de astăzi se va gândi dacă își va da demisia sau nu, dar până atunci va sta la dispoziția organelor de cercetare penală.

”Regret enorm ce s-a întâmplat și mă consider principalul vinovat. Demisia este o decizie personală pe care o s-o iau în cursul zilei de astăzi, dar până atunci trebuie să răspund în fața organelor de urmărire penală. Nu plec din fața unei nenorociri, nu plec și nu închid telefonul, răspund la întrebări, cred că asta trebuie să facem toți, să încercăm să găsim cauza”, a precizat managerul SJU Ploiești în timpul unei conferințe de presă organizată joi 11 noiembrie, la câteva ore după producerea incendiului în care doi bolnavi și-au pierdut viața, iar o infirmieră a suferit arsuri.

În ceea ce privește autorizația pentru securitate la incendiu, managerul SJU susține că, din momentul în care Consiliul Județean Prahova a alocat buget unităților medicale, s-au făcut investiții la clădirea spitalului de boli infecțioase (secție exterioară a spitalului județean, unde a izbucnit incendiul), tocmai pentru obținerea avizului ISU.

“Noi am primit buget de la Consiliul Județean pentru că de la Ministerul Sănătății, în anul de grație 2021, am primit 0 lei. Imediat ce am primit bugetul, am început procedurile prealabile. Suntem deja cu avize pe trei corpuri, iar undeva în 30, 40 de zile și secția exterioară de infecțioase va primi autorizația definitivă. Ca să obținem acceastă autorizație, și noi ca și alte spitale suntem nevoiți să facem investiții. Noi am făcut următoarele investiții: platformă de beton, am instalat un stocator de oxigen pentru că, după cum bine știți, anul trecut, undeva până în luna octombrie, tot oxigenul se băga pe geam, erau butelii care se băgau pe geam. Noi am instalat o stație nouă de oxigen, un stocator de oxigen, iar acum oxigenul vine pe rampă. Oxigenul a fost montat de o firmă autorizată, verificarea a fot făcută în vară, la sfârșitul verii, înainte de valul patru. Instalația electrică a fost făcută de o firmă autorizată tot în vară, avem toate documentele și nu s-a găsit niciun fel de problemă. La controlul ISU din februarie, la boli infecțioase nu s-au găsit nereguli de niciun fel, am procesul verbal aici, nu scrire nimic. Dar s-au găsit nereguli în ceea ce privește numărul de extinctoare, dar între timp am remediat”, a declarat dr. Bogdan Nica.

Acesta a precizat că, din punctul său de vedere, un astfel de accident care s-a produs joi dimineață în salonul spitalului se putea întâmpla și ”cu trei autorizații, nu cu una”.
La acest moment nu se poate vorbi decât despre o concluzie preliminară a cauzei producerii incendiului, a precizat managerul spitalului.

Potrivit acestuia, reprezentantul ISU care a fost la fața locului a explicat că, cel mai probabil, “mișcând un pat s-a atins o priză din perete și, posibil, acolo s-a produs un scurtcircuit”. Directorul Bogdan Nica a adăugat că o firmă autorizată a verificat în cursul verii toate prizele din spital.

Managerul SJU a precizat de asemenea că în interiorul salonului ventilația se realiza pe geam și pe ușă, iar în momentul producerii incendiului, geamul ar fi fost deschis, acesta fiind găsit astfel de pompierii care au intervenit să stingă focul.

Salonul care a luat foc era dedicat pacienților în stare critică, fiind și aproape de cabinetul asistentelor și al medicilor. În plus, în încăperea respectivă se putea asigura o ventilație mai bună tocmai pentru că avea o ușă care dădea direct spre exterior, a mai spus dr. Bogdan Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here