Conform unui studiu realizat de Eurostat, doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, România înregistrând astfel cea mai mare ruptură între fermă şi fabrică la nivel european. Media UE era în 2013 de 92%.
Din cele aproximativ un milion de capete de bovine, câte sunt în România, majoritatea se regăsesc în gospodăriile populaţiei, care sunt axate pe producţia pentru propriul consum şi nu vând către marii procesatori.
Micii fermieri ajung să pună anunţuri inclusiv pe site-uri precum olx.ro unde un litru de lapte de vacă se vinde cu 3 lei, faţă de 1 leu cât spun ei că oferă fabricile mari din România. Spre comparaţie, un litru de lapte Napolact cu 3,5% grăsime costa ieri 4,46 de lei pe site-ul carrefour-online. Fabricile nu cumpără materia primă care nu respectă normele europene, iar pentru un agricultor care are mai puţin de zece vaci standardele UE sunt greu şi costisitor de atins.