Marius Fenichiu, fost candidat independent la primăria Ploiești la alegerile din 2016, a fost demis de la conducerea PLUS, deși a fost unul dintre membrii fondatori ai formațiunii județene. Răzvan Enescu, candidatul partidului pentru primăria Ploiești, a declarat într-o conferință de presă că Fenichiu a fost demis printr-o moțiune de neîncredere, neoferind însă explicații clare privind motivul care a dus la această decizie.

De cealaltă parte, Fenichiu susține că a fost înlăturat pentru ca reprezentanții partidului să negocieze funcții și alianța cu USR, fără a ține cont de interesele partidului, ci de unele personale. Marius Fenichiu susține că negocierile s-au purtat în detrimentul PLUS pentru alegerile locale, în schimbul unor candidaturi la alegerile parlamentare.

“Motivele demiterii mele sunt mai multe, de la grupul celor care nu au primit funcții în partid și au urmărit să primească una, culminând cu discuțiile cu USR-ul. Cei care au negociat, au făcut-o în detrimentul PLUS, negocieri de care de abia acum am aflat. Ei se laudă că au obținut o mare victorie prin candidaturile de la primăria Ploiești și primăria Câmpina, dar de fapt sunt două candidaturi cu slabe șanse de reușită, pentru care au cedat multe posturi de consilieri locali și județeni care erau șanse. La Consiliul Local Ploiești în primii șapte candidați sunt șase de la USR, la Câmpina în primii cinci sunt patru de la USR, la Consiliul Județean în primii șase sunt cinci de la USR.

Dacă ar fi oamenii cei mai buni nu ar conta, dacă va fi un singur partid, cum se invocă, dar declarația că va fi o fuziune nu este bazată pe nimic concret, nu este clar că se va face, se va vota la Consiliul Național, poate nu va fi o fuziune.

Dincolo de asta, un alt lucru rău este că nu s-a făcut niciun fel de evaluare comună a candidaților, să vedem pe baza unor criterii comune, stabilite împreună, o apreciere a aptitudinilor. Efectiv USR a pus cinci oameni la Consiliul Județean și vine și al șaselea de la PLUS, Radu Sebastian, care de fapt este cel mai competent om din tot ce are USR și PLUS la ora aceasta. Au făcut listele fără criterii de performanță, de competență, evaluare în vreun fel, nu a existat așa ceva.”, a declarat Marius Fenichiu.

Întrebat de ce crede că membrii PLUS au fost de acord cu aceste negocieri, Marius Fenichiu a răspuns:

“Convingerea mea este că au negociat la pachet cu parlamentarele, deși nu afirmă acest lucru, am informații că există anumite promisiuni, deși s-ar putea să fie dezamăgiți la un moment dat. Nu e nimic bătut în cuie, ce se decide azi se poate schimba mâine.”

Întrebat și ce va face pe viitor, după ce a fost demis de la conducerea PLUS Prahova, Marius Fenichiu a declarat că așteaptă răspunsul contestației pe care a depus-o împotriva moțiunii prin care a fost înlăturat de la conducerea partidului.

“Am contestat hotărârea biroului național prin care a fost stabilită procedura de vot în ceea ce privește moțiunea, mai mulți colegi de asemenea au contestat-o pentru că nu a fost statutară. S-a organizat un vot online pe parcursul a patru zile într-o perioadă în care mi-au fost suspendate atribuțiile de negociere cu USR, pentru a negocia cei care știm că au negociat. Dacă membrii simpli ar fi știut rezultatul negocierilor, altul ar fi fost rezultatul moțiunii. Noi am contestat hotărârea biroului național prin care a fost convocat votul, din punctul nostru de vedere nestatutar, așteptăm o decizie de la comisia național de arbitraj. Nu am privit mai departe, momentan sunt simplu membru. Eu nu mă zbat pentru a menține vreo funcție, ci pentru a fi respectate regulamentele, statutul, pentru ca tot ceea ce se întâmplă în partid să fie transparent.”, a explicat Marius Fenichiu.

Întrebat dacă în eventualitatea în care răspunsul comisiei de arbitraj va fi unul negativ, ia în calcul o nouă candidatură la primăria Ploiești din postura de independent, Marius Fenichiu a răspuns:

“Nu, exclus pentru că în 2016, într-o emisiune TV, am declarat categoric că dacă nu voi câștiga alegerile nu veți mai auzi niciodată de Marius Fenichiu candidat la primăria Ploiești. De aceea nu am vrut nici acum să candidez, regret că am făcut acea declarație, dar nu am vrut să îmi încalc cuvântul și nu o să-l încalc. Mulți din partid au fost convinși că voi candida, unii erau uimiți că nu candidez și au încercat să mă convingă să mă răzgândesc, dar dacă aș face chestia aceasta nu ne-am diferenția cu nimic față de celelalte partide care spun ceva și fac altceva, aș fi pus într-o lumină proastă tot partidul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here