sebi ghita

sebi ghitaUn martor din dosarul Microsoft susține că o parte din mita în Dosarul Microsoft ar fi trebuit să ajungă printre alții la premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu sau la fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu. “În relaţia cu Siveco, de pilda, contractul a ajuns în 2009 la o valoare de 124 mil. USD, dar valoarea reală a echipamentelor era de 50 la suta din preț… În 17 sept 2003, între Guvern, reprezentat prin Dan Nica, şi Microsoft încep negocieri. A urmat o primă HG, pe urma alta, pe urma acte aditionale. Suma creştea, şi aşa, spune martorul, s-a ajuns la un mecanism funcţional prin care puteau fi obţinute de la stat, fără licitaţie, sume de 100-150 mil. USD. “În negocierile oficiale dintre Fujitsu-Siemens şi Microsoft şi SGG și MCTI nu au fost niciodată meţionate sau cerute în vreun fel de către autoritatea contractantă aceste servicii care în realitate erau servicii fictive menite să acopere scoaterea din Fujitsu-Siemens a sumelor necesare plăţi mitelor pentru obţinerea acestui contract”, a spus martorul citat de Rareș Bogdan, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV. “În timpul guvernarii Tăriceanu, Claudiu Florică a continuat în aceleaşi condiţii de nelegalitate extinderea contractului-cadru fără licitaţie publică şi la preţuri mult supraevaluate şi s-a semnat actul adiţional nr. 2. La fel ca in cazul anterior cu Profinet, nu au existat in obiectul actului aditional nr. 2 niciun fel de servicii, dar preţul serviciilor fictive subcontractate către firma Colina a fost inclus în preţul actului adiţional. Firma Colina fiind un nou vehicul de tip off-shore similar cu Profinet şi folosit de către Claudiu Florică cu aprobarea managementului FSC Austria exclusiv pentru contractarea de servicii fictive care să justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mitei către decidenţii de la acea dată, adică Călin Popescu Tăriceanu – prim-ministru, Sebastian Vlădescu – ministru al Finanţelor şi personaje din anturajul acestora”, ar mai fi declarat martorul citat.

Acesta a enumerate, printre persoanele implicate în deruularea actului adițional, pe Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian – consilier, Radu Stroe, Ioan Bolojan, Attila Zoltan Cseke, Nicolae Teodorescu, Karoly Borbely, Victor Florea, Mirela Tudose, Rosita Teodorescu, Sebastian Vlădescu, Eugen Ovidiu Teodorovici, Silviu Hotăran, Florin Pletea etc.

“În 2008, Colina Investment informează FSC România că pentru inţelegerea cu Microsoft a decis sa implice 2 parteneri locali: Intelprof si TeamNet International. Firmele nu au prestat niciun fel de servicii și au fost folosite exclusiv pentru ca firma Colina să demonstreze scriptic către FSC că are personal pe teritoriul României pe care îl foloseşte în livrarea aşa-ziselor servicii. În realitate, nu au fost livrate niciun fel de servicii, acestea fiind fictive şi destinate plăţii mitelor. Firmele respective l-au ajutat pe Claudiu Florică cu acte false în virtutea relaţiei de afaceri în alte contracte cu statul”, a explicat același martor din dosar.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here