Trei reporteri ai ziarului Incomod au mers la protestele din weekend din Piața Victoriei, de unde au transmis în timp real informații, fotografii și filmări. Reporterii noștri au fost gazați la greu, alături de manifestanți, și au avut curajul de a se posta chiar între protestatari și forțele de ordine, pentru a se asigura că transmit cele mai relevante imagini. Le mulțumim pe această cale celor care ne-au urmărit în aceste zile, aceștia sunt dovada faptului că munca noastră nu este lipsită de sens.

Din cauza volumului mare de informații care trebuiau prelucrate, nu am reușit la acel moment să expunem tot ce au trăit colegii care au fost în piață. La câteva minute după ce jandarmii au început evacuarea forțată a mulțimii, unul din colegi ne-a trimis un mesaj vocal în care ne spunea: “ne-au gazat pe toți, la grămadă, ziariști, femei, copii, n-au ținut cont de nimic, ne-au terminat!”.

Astăzi publicăm mărturiile colegilor care au văzut cu ochii lor cum au stat lucrurile în piață, lucruri încă nescrise de redactori care, la rândul nostru, astăzi le-am aflat, după ce am reușit să ne întâlnim cu toții și să aflăm ce au văzut reporterii și cum au simțit pe pielea lor intervenția jandarmilor.

Iată ce ne-au povestit colegii care au fost la protest:

“Jandarmii s-au comportat ca niște roboți fără sentimente, nu au știut ce înseamnă mila.

Primul jet de gaz cred că a fost dat din greșeală! L-au dat în spatele cordonului de jandarmi, lângă o mașină de-a lor. Probabil în timp ce își agăța tubul acela mare (tulumbă cred că se numește) de umăr, l-a acționat din greșeală. Au mai fost momente când practic s-au gazat singuri, jeturile fiind date în spatele cordonului.

Au lovit cu bestialitate oameni care erau cu mâinile ridicate și erau inofensivi. În război când inamicul se predă cu mâinile ridicate devine prizonier și are drepturi. Jandarmii nu au ținut cont și au lovit cu ură pe cine au prins, cu fiecare ocazie când au fost momente mai tensionate. Nu au lovit pentru imobilizare, au lovit cu ură pentru a provoca răni severe, cu bastonul în cap, cu bocancii în zona tibiei și nu se opreau nici atunci când oamenii erau la pământ. Și în bătăile de stradă și în sporturile de contact, atunci când adversarul este la pământ, loviturile se opresc.

Au fost bătuți crunt oameni care erau pașnici, bătrâni, femei, au dat cu gaz în copii de la distanță de maxim 2 metri. Au fost agresați chiar și oameni care nu aveau nicio treabă cu protestul, au lovit un taximetrist motivând că ar fi vrut să intre cu mașina în ei.

Jandarmii au acționat mult prea violent, fără motiv. Protestatarii agresivi au fost foarte puțini și grupați, normal ar fi fost să fie extrași, dar nu au vrut asta. Cred că au vrut să se ajungă la violențe, având în vedere că mai mulți protestatari au adus un bărbat care era recalcitrant lângă cordonul de jandarmi și le-au spus jandarmilor să îl scoată din mulțime, dar au fost ignorați și bărbatul agresiv s-a întors printre ceilalți.

Oamenii au aruncat spre jandarmi în mare parte a timpului cu obiecte din plastic, majoritatea sticle de plastic, total inofensive din punctul meu de vedere pentru cum erau echipați jandarmii. În schimb, jandarmeria a ripostat cu grenade lacrimogene (gazul din aceste grenade este mult mai nociv și mai toxic decât lacrimogenele din spray-uri).

Am fost aproape șocat când am văzut un grup de aproximativ 20 de jandarmi cum a tăbărât pe carul televiziunii Digi24 și a folosit o cantitate atât de mare de gaze la carul respectiv încât nu mai puteam vedea clar, filmam doar orientându-mă după lumini și culori, timp de aproximativ 2 minute. În spatele carului TV erau doar cameramani și un reporter sau doi.

Am văzut fete mai curajoase decât mulți bărbați, fete de până în 25 de ani, care erau în prima linie și încercau să reziste acțiunilor jandarmilor.

A doua zi, după ce vineri deja fusesem gazat la greu, mi-am luat măsuri de siguranță și în timp ce îmi pregăteam improvizația de mască anti-gaze, m-a observat un jandarm. Când m-a văzut că turnam din bidonul cu ser fiziologic pe tifonul din mască, mi-a spus zâmbind: “Cam multă experiență în câmpul muncii.””, ne-au povestit reporterii Incomod care au fost prezenți în Piața Victoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here