Amin Zahra, un tânăr din Israel, mutat în urmă cu 10 ani la Timişoara pentru a urma cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie şi devenit între timp cetăţean român, s-a transferat recent la Ploieşti pentru a fi în prima linie a luptei cu COVID-19.

În luna iulie, când au aflat că secţia ATI dedicată pacienţilor COVID-19 din Ploieşti se confruntă cu deficit de personal, Amin Zahra şi un coleg al său, medici rezidenţi la Spitalul Judeţean Timişoara, s-au oferit voluntari să meargă la Ploieşti.

“Am ajuns la Ploieşti în iulie pentru o perioadă de două săptămâni, apoi a fost tot lipsă de personal şi am rămas. A fost cerere şi ne-am oferit noi. Eu şi cu încă un coleg. Nu ştiam ce ne aşteaptă acolo, nu ştiam cum e. Ştiam că există o secţie ATI, apoi am aflat că au şi TIR-ul ATI (n.r. o unitate mobilă de anestezie şi terapie intensivă). Am fost primii care am deschis TIR-ul. Nu ştiam cum o să fie, era şi un deficit de personal. Ne sunau din toate părţile ca nu sunt locuri. Secţia avea o capacitate de 12 paturi şi era ocupată. După ce s-a deschis TIR-ul, în două ore am avut deja cinci pacienţi”, povesteşte Amin Zahra într-o română perfectă învăţată în cei 10 ani de şedere în România “de la oameni”.

“Eu am făcut facultatea în engleză. Nu am urmat cursuri de limba română, dar mi-am dat interesul şi am învăţat de la oameni”, mai spune medicul.

Amin Zahra a mai povestit, pentru ziare.com, situaţiile cu care s-a confruntat la ATI. Medicul spune că una din marile probleme ale COVID-19 este aceea că are o evoluţie imprevizibilă.

“Avem pacienţi care ajung la ATI conştienţi, pe picioarele lor, pentru că pe o secţie normală nu există oxigen. Ajung conştienți, cooperanți. Problema cea mai mare este saturaţia. Am văzut pacient cu saturaţie de 50 care vorbea normal, doar că starea se deteriorează brusc. Atunci ajung să fie intubaţi. Cu cei care sunt cooperanţi mai vorbim: haideţi să încercăm să respirăm, să nu ajungem intubaţi. Mai sunt şi pacienţi intubaţi lângă ei şi impactul este destul de mare să vezi lângă tine un pacient intubat care se zbate pentru viaţa”, a arătat tânărul medic.

Amin Zahra a mai explicat că lucrează în gărzi de câte 24 de ore, având ture în care chiar şi patru pacienţi au pierdut lupta cu virusul.

“Dacă avem trei, patru decese din 20 de pacienţi este o rată mare. Am avut şi opt internări într-o gardă, ceea ce pentru ATI este mult”, a mai povestit rezidentul.

Cazul taximetristului care a murit după ce le-a arătat medicilor poze cu nepoţii

Medicul ATI a arătat că sunt pacienţi care au boli asociate, dar fără agravarea stării de sănătate ar mai putea trăi mulţi ani.

“Tatăl meu are 55 de ani şi are şi diabet, dar este controlat şi poate trăi încă 20 de ani. Faptul că a dat de coronavirus şi a mai avut un diabet, iar de asta a murit nu se justifică. Avem toţi părinţi care trăiesc cu tensiune, cu diabet, cu probleme la rinichi, dar nu mor din cauza asta. Eu cunosc cazuri cu dializa de 20 de ani şi încă trăiesc. Te decompensezi, mai ai probleme, dar poţi să trăieşti fără probleme. COVID combinat cu acest boli decompensează tot organismul. Au două probleme mari: decompensarea şi coagularea”, a mai explicat Amin Zahra.

Tânărul medic a dat exemplul unui taximetrist de 54 de ani care a ajuns la ATI pe picioarele lui şi nu părea să aibă probleme mari. Totuşi, a murit.

“Era conştient, cooperant, dar nu mai putea să respire. Saturaţie era tot mai mică, l-am intubat. A decedat la un moment dat pentru că nu a mai rezistat organismul. Omul povestea, avea telefonul la el, vorbea cu familia, îmi arata poze cu nepoţii. Când vorbim de pacienţi de 60 de ani în terapie este un om tânăr”, a arătat medicul, care a dat şi exemplul unei farmaciste de 49 de ani care avea doar un astm, dar a ajuns intubată.

“Nu reuşim să o detubăm. Am avut pacient care a stat intubat şi 20 de zile. Am avut şi pacienţi de 70 de ani care au scăpat. Dacă vorbim de rata de exterenare de pe ATI putem ajunge la o rată între 40 şi 50 la sută. Adică pacienţii ies şi merg pe alte secţii”, a mai arătat Amin Zahra.

sursa:ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here