Lucian Jianu, unul dintre cei mai cunoscuți medici de medicina muncii din zona Valea Prahova, a fost condamnat la închisoare cu suspendare de Tribunalul Prahova. Medicul a fost găsit vinovat pentru luare de mită, dar achitat pentru infracțiunea de spălare a banilor.

Lucian Jianu a fost prins în flagrant de ofițerii DGA în timp ce primea bani de la pacienți care aveau nevoie de certificate de încadrare în grad de handicap. Polițiștii au găsit la momentul organizării flagrantului fișicuri cu bani ascunse într-un beci din spatele cabinetului medical.

După mai bine de trei ani de proces, Tribunalul Prahova a decis ca medicul Lucian Jianu să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Ca pedeapsă suplimentară, medicul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile, în cadrul Primăriei Buşteni sau a Colegiului Ion Kalinderu Buşteni. Medicului șpăgar i s-a interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia în executarea căreia a săvârșit fapta pe o perioadă de patru ani.

Instanța a dispus ”confiscarea de la inculpatul Jianu Lucian a banilor primiţi cu titlu de mită în cuantum de 73.614,255 lei”, conform portalului instanțelor de judecată.

Lucian Jianu a fost achitat pentru infracțiunea de spălare a banilor.

Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă și va putea fi atacată cu apel.

Medicul Lucian Jianu a fost prins în flagrant, de ofiţerii DGA Prahova, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, în luna februarie 2017. La momentul organizări flagrantului, medicul avea ascunşi într-un beci mai multe fişicuri cu bani primite ca şpagă de la pacienţii săi, au precizat anchetatorii. Suma găsită atunci la medic a fost de 8.500 de lei.

Surse judiciare susţin că Lucian Jianu nu a putut să justifice suma de 1.4 milioane de euro, având în vedere că din anul 2001 şi până în anul 2017, medicul împreună cu soţia sa au avut un venit declarat, de aproximativ 100.000 de euro.

În vederea recuperării prejudiciului, anchetatorii au instituit sechestru pe proprietăţile familiei, inclusive pe bijuterii și ceasuri de lux.

Conform unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie -Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Prahova „inculpatul J.L., în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, cu atribuţii în evaluare/reevaluarea capacităţii de muncă a persoanelor în vederea încadrării sau menţinerii în grad de invaliditate, a primit de la 39 de persoane, în 185 de rânduri, suma totală de 73.614,255 lei, cu scopul de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a-i încadra sau menţine pe aceştia în grad de invaliditate.

Totodată, acesta, în perioada 2009-2015, a achiziţionat sau construit, direct sau prin persoane interpuse, un număr de 5 imobile. În acest sens, în perioada 2006-2017, inculpatul J.L. a dobândit, în afara veniturilor salariale, suma de 6.542.904 lei (din care 4.715.186 lei reprezintă obiectul material al infracţiunilor de spălare de bani, provenienţa acestor bani fiind tot din comiterea de fapte de luare de mită, aşa cum rezultă din ansamblul probator administrat în cauză)”, se arată în comunicatul DGA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here