Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 25 februarie, se regăsește un proiect privind acordarea, post-mortem, a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești dramaturgului Ion Luca Caragiale.

Și cum orașul lui Nenea Iancu trebuia cumva să iasă din obișnuit, reporterii ziarului nostru au contactat-o pe doamna Lucreția Houdini Popescu, celebră clarvăzătoare și spiritistă, apărută în revistele ”Fantoma mea” și ”Povestiri de pe lângă criptă”, precum și pe cutiile de somnifere ”Somnul ca de veci”.

Aceasta a fost de acord să contacteze spiritul marelui dramaturg, care a transmis un mesaj pentru consilierii locali ploieșteni, mesaj destinat zilei de 25 când Caragiale va deveni cetățean de onoare al Ploieștiului.

Fără alte comentarii, iată mesajul:

”Mon cher, mare onoare mi s-a făcut,

Mi-aș fi dorit ca eu să nu fiu aici sus și voi în cercul vostru strâmt, cum ar zice amicul Eminescu, ci aș fi voit să fiu lângă voi, cu voi, adicătă viu. Dar asta, din păcate nu se poate. E bine că am statui în urbea Ploiesci, că ajung și eu după atâta timp cetățean de onoare. Dacă n-aș fi emoționat de marea cinste, v-aș întreba: onoarea cui și pentru ce? Dar doar vă mulțumesc și mă gândesc la ce frumoase vremuri erau o dată când eram cu trupul și spiritul la Berlin, dar cu gândul la patrie. Căci vorba aia: nimeni nu e profet la el în țară și eu sunt unul dintre exemple.

La sfârșit vă mai mulțumesc o dată și mă bucur că ce am scris acum mai bine de 100 de ani e tot atât de actual ca și cum aș fi scris ieri. Mare bucurie mi-ați făcut.

PS. Am înțeles că fiind cetățean de onoare, am gratuit pe transportul în comun. Dar pensia municipală? Se mai dă?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here