Nu credeam că după 14 ani de presă mă mai poate surprinde ceva. Am văzut foarte multe, de la documente care comparate cu realitate arătau furt din banul public până la cadavre întinse pe șosea, sânge, arme, incendii, inundații și câte și mai câte.
Am lucrat singur sau cu câțiva colegi la cazuri complexe atât la nivel local cât și la nivel național: furtul milionului de euro de la Ploiești, furtul casetelor de valori de la Raiffeisen, războiul dintre clanuri de zavragii și ursari, cazul pedofilului Frumuzache, cazul criminalului care s-a predat redacției unde lucram, l-am găsit pe copilul lovit de Băsescu, am descoperit casa din Serbia unde s-a ascuns Ghiță, am publicat date despre mafia cu epoleți din Prahova, anchete despre marile dosare de evaziune fiscală și spălare de bani din județ.
 
Repet, nu credeam că mă mai surprinde ceva. Mandatul primarului Adrian Dobre însă, m-a contrazis. Cei doi ani ai săi de mandat cu câteva eșecuri de răsunet și atitudinea față de presa care nu-i convine comparate cu articolele despre Liviu Dragnea din riseproject.rohotnews.ro și g4media.ro unde Dragnea nu comentează preferând doar presa unde i se aduc laude au asemănări izbitoare. Surprinderea mea este însă plăcută, fiind un fel de competiție: eu mă zbat să aflu ce nereguli se întâmplă în administrația locală ploieșteană, primarul Adrian Dobre se zbate să ascundă informațiile respective.
 
Mă uitam la un documentar cu un american care filma în Coreea de Nord. După se s-a jucat cu câțiva copii și le-a oferit dulciuri, i-a întrebat de ce nu suportă America și americanii, iar copiii învățați acasă și prin propagandă au răsuns sec: pentru că sunt dușmanii noștri. Nu au știut însă să și explice motivul. Când reporterul care se jucase și le oferise dulciuri le-a spus ”uite, eu sunt american și sunt prietenos cu voi”, copiii s-au blocat. Aveau să aleagă între raționament, omul era plăcut, le dăduse dulciuri, și ceea ce învățaseră ei că trebuie să facă și să zică. Au bombănit uitându-se pierduți unul la altul ceva de genul ”păi tu nu ești prietenul nostru, ești din America și America este dușmanul Coreii de Nord. Atunci am avut imaginea unui Adrian Dobre chinuit între alegeri în administrația locală. 

Primarul Adrian Dobre răspunde preferențial, drept dovadă stând solicitările în baza Legii 544/2001, legea liberului acces la informații de interes public, pe care primarul și Direcția de Comunicare a Primăriei o încalcă. 
Nu dezvolt subiectul Spitalului Municipal de Urgență, promisiunea de bază a candidatului PNL la alegerile locale, Adrian Dobre.
 
Pe mandatul lui Dobre angajații operatorului de transport public au făcut grevă și transportul public s-a oprit. Nu am avut servicii de dezinsecție, orașul era și este plin de gunoaie, iar Dobre a criticat acest lucru doar în două conferințe de presă, recent. Vă reamintesc un epiosd absolut stupid, la începutul acestui an când primarul lăuda modul în care s-a făcut deszăpezirea  iar Poliția îl amenda fix pe primar, ca reprezentant al municipiului, pentru că pe podul din Bereasca a avut loc un accident cu victimă datorat lipsei deszăpezirii.
Un episod scandalos în administrația locală s-a petrecut recent, când reporterii Incomod au descoperit un caz asemănător cu cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat: o angajată a Primăriei pontată zilnic la serviciu deși ea nu trecuse pe acolo. LINK
Surse din administrația locală au declarat că persoana respectivă este o apropiată de-a lui Adrian Dobre dar și a consilierului acestuia, Eugen Prună.
Alt caz la fel de scandalos l-a avut ca protagonist pe Silviu Crângașu, fost director al Clubului Sportiv Municipal Ploiești (CSM) și consilier al primarului Dobre. Redacția Incomod a publicat înregistrări prin care Crângașu amenința o subalternă să își dea demisia. LINK

Primarului Dobre pare că îi place să fie subiect de presă. A declarat public că a identificat lucrări fictive confirmate de RASP și decontate de Primăria Ploiești. Bani publici adică. Ulterior întrebat fiind ce s-a întâmplat în continuare, primarul a spus ceva de genul că s-a reglat din facturi. LINK
Partea urâtă a poveștii este că avem și victime. Lipsa dezinsecției a făcut mai multe victime într-unul dintre cazuri înregistrându-se un deces.
Iar Dobre se plimbă noaptea prin oraș și se uită cum prietenul său Nica Ștefan zis Mielul bate gunoieri. Fără cuvinte pentru unul ca mine dar și pentru unul ca Dobre care întrebat fiind despre această bătaie a zis că nu comentează și nu are ce să răspundă. LINK
Între timp, prin administrația locală banul public se cheltuie. Am fost curioși, noi de la Incomod, să aflăm cine a plecat în tot felul de plimbări și ce deplasări au fost făcute în interesul orașului. Deși redacția a cerut date din perioada iunie 2016 și până în prezent, inclusiv persoanele care au plecat și destinațiile precum și cheltuielile defalcate, ni s-a comunicat doar că deplasările în perioada aprilie 2017-mai 2018 au însumat peste 250.000 euro. LINK
Alte solicitări ale Incomod au vizat contracte pe bani publici, la care nu am primit răspuns, deși potrivit romaniacurata.ro (articol semnat de avocat Dan Mihai) de exemplu, comunicarea contractelor de achiziții publice face parte din obligația autorității contractante (instituția Primăriei în cazul de față).
Sunt de interes public orice informații care se referă la sau rezultă din activităţile unei instituţii sau autorităţi publice ce utilizează sau administrează resurse finaciare publice, unei regii autonome, companii naționale, precum și oricărei societăți comerciale aflate sub autoritatea unei autorități publice centrale sau locale și la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritoriala este acționar unic ori majoritar.
În urma unei modificări relativ recente a legii contractele de achiziții publice au fost prevazute expres în categoria informațiilor de interes public. Obligația de a comunica aceste informații privind contractele de achiziții publice, inclusiv a copiilor de pe contracte, revine autorității contractante, astfel cum este definita prin lege, mai precis prin legea achizițiilor publice.”
Altă dovadă de încălcare a legii o regăsim tot într-un articol din romaniacurata.ro. Responsabilii Primăriei invocă în refuz un articol din Legea 544, dar fără o motivație detaliată cum prevede legea.
 
Pentru toate, cu excepţia celor la care accesul este interzis expres prin lege; cazurile exprese de interzicere a accesului sunt prevazute in art. 12 din lege. Consecință este ca nu persoana trebuie sa dovedească dreptul sau de liber acces la o informație de interes public (acesta este prevazut expres de lege, în art. 1, ca principiu fundamental); dimpotrivă, de fiecare dată când refuza comunicarea oricărei informații de interes public, autoritatea/instituția publica are obligația să facă dovada că acea informație este exceptată de la liberul acces potrivit art. 12 din lege. Dacă nu face această dovadă (dovada nu se rezumă la o simplă afirmație) autoritatea/instituția publică nu poate refuza, în mod legal, comunicarea informației.”

În încheiere, stimați cititori, vă lansez o întrebare. Nu sunteți curioși cine din Primărie s-a plimbat pe taxele și impozitele dumneavoastră, în cuantum de 250.000 euro?

Sau n-ați vrea să știți cine negocia tot pe taxele și impozitele dumneavoastră, pe ascuns, oferte pentru achiziția de autobuze pentru Ploiești? 

Citiți cu atenție articolul din link pentru că veți descoperi ceva fabulos: primarul spune că nu știe despre solicitările Incomod iar directorul Direcției de Comunicare din Primăria Ploiești îl contrazice. 
Pe românește, îl face mincinos pe micul Dragnea de la Ploiești! LINK

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here