matei mihai

Omul de afaceri câmpinean Mihai Matei și soția acestuia Aurelia au fost condamnați la închisoare cu executare, fiind găsiți vinovați, printre altele, pentru constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani. Instanța a amendat inclusiv societățile comerciale administrate de cei doi și a păstrat sechestrul pe conturile bancare, dar și pe casă și terenuri, unele dintre ele aflate în proprietatea copiilor minori.

Mihai și Aurelia Matei au fost deferiți justiției în decembrie 2015 de procurorii anticorupție din Ploiești. Afaceriștii câmpineni au fost acuzați că au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă), folosindu-se de acte false.

După cinci ani de proces, Tribunalul Prahova a decis ca Mihai Matei să fie condamnat la 6 ani și 11 luni de închisoare, iar soția lui, Aurelia Matei, la cinci ani și patru luni de închisoare.

”Condamna pe inculpatul MATEI MIHAI, dupa cum urmeaza :

pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare.

pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaratii, la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare.

pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, la pedeapsa de 6 (sase) luni închisoare.

pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare.

pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani, la pedeapsa de 3 (trei) ani și 9 (noua) luni închisoare.

contopeste pedepsele de 4(patru) ani închisoare, 6 (șase)luni închisoare; 6(șase) luni închisoare; de 4(patru) ani închisoare și 3 (trei) ani și 9 (noua) luni închisoare, inculpatul MATEI MIHAI urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 4(patru) ani închisoare la care se adauga un spor de 1/3 din celelalte pedepse, respectiv sporul de 2 ani și 11 luni închisoare, rezultând o pedeapsă totală de 6(șase) ani și 11(unsprezece) luni închisoare.

Condamna pe inculpata MATEI AURELIA LILIANA, dupa cum urmeaza :

pentru săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare.

pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare.

contopeste pedepsele de 4 (patru) ani inchisoare și 4 (patru)ani inchisoare, inculpata urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 4(patru) ani inchisoare, la care se adauga un spor de 1/3 din cealalta pedeapsa, respectiv sporul de 1(un) an si 4(patru) luni inchisoare rezultand o pedeapsa totala de 5 (cinci) ani si 4 luni inchisoare”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Faptele pentru care au fost condamnați

Potrivit unui comunicat de presă remis de DNA la data trimiterii în judecată a dosarului, în cursul anului 2010, la nivelul societăţii comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: “Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” şi “Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor”. Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L. prin reprezentantul său legal, administratorul Mihai Matei, a desemnat ca manager de proiect pe soţia sa Aurelia-Liliana Matei. La rânul său, acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operaţiunile financiare.

 

În acelaşi context, Mihai Matei, împreună cu soţia sa Liliana Matei şi cu suspecţii Cătăin Vlădilă, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci – ofertant (societate în care Liliana Aurelia Matei a deţinut anterior funcţia de asociat unic şi administrator) şi Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută, afirmă anchetatorii.

 

Conform aceleiaşi surse, în perioada 2010 – 2012, cu intenţie, Mihai Matei a determinat-o pe soţia sa să accepte depunerea şi folosirea unor documente inexacte şi false întocmite de ofertanţi, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecţiei de oferte şi adjudecării, de către ofertanţi (societăţi controlate de inculpat) şi obţinerii de la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă).

 

De asemenea, în acelaşi scop, suspecţii Vlădilă Cătălin şi Avram Anghel, cu ştiinţă, au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie declaraţii pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezulta că nu sunt angajaţi în practici prohibite, că nu sunt membri ai niciunui grup sau reţele de operatori economici şi că nu se află în situaţia conflictului de interese, documente întocmite şi prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL, se arată în comunicatul citat.

 

Potrivit aceluiaşi document, în cadrul celui de-al doilea proiect, Mihai Matei şi ceilalţi membri ai grupului au beneficiat de sprijinul lui Ovidiu Secu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit şi semnat în numele administratorului, fără ştiinţa acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

 

În perioada 2011-2013, pentru însuşirea sumelor ilicite astfel obţinute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanţilor câştigători (S.C. Maktub S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. Leasimat S.R.L.) care, la rândul lor, au procedat la achitarea lor producătorilor, diferenţa rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, a fost disimulată de către Mihai Matei şi ceilalţi membri ai grupului în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienţei, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleaşi societăţi controlate de aceleaşi persoane, se mai precizează în comunicatul citat.

 

În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăţilor, Mihai Matei, alături de soţia sa, au ridicat în mod repetat sume de bani în numerar cu justificări aparent legale, potrivit DNA Ploiești.

În aceeași cauză au fost condamnați și alți trei complici ai familiei Matei, dar și societățile administrate de aceasta. Astfel, Tribunalul Prahova a decis ca S.C. LEASIMAT S.R.L, S.C. MAKTUB S.R.L și S.C. MATERO AMA S.R.L să plătească amendă penală în valoare de câte 75.000 lei, primele două și 100.000 lei, ultima. În plus, cele trei societăți nu vor mai putea participa la procedure de achiziții publice pe o perioadă de doi ani de la data rămânerii definitivă a sentiței. În plus, instanța a menținut sechestrele puse pe averea soților Matei, terenuri, conturi și clădiri, o parte dintre acestea fiind pe numele celor doi copii minori.

Sentința dată vineri 30 octombire de Tirbunalul Prahova poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here