Senatorul PNL, Marcel Vela, a fost avizat favorabil marți în comisiile parlamentare de specialitate pentru a ocupa postul de ministru al Afacerilor Interne. El a primit 17 voturi ”pentru” și 10 voturi ”împotrivă”.

În cadrul audierilor, Vela a declarat că raportul privind evenimentele din 10 august 2018 trebuie desecretizat de urgență deoarece faptul că este ținut secret creează o stare de neîncredere în rândul populației.

Ministerul de Interne: ”Raportul privind reprimarea violentă a mitingului din 10 august 2018 trebuie desecretizat de urgență”. VIDEO – Imagini exclusive de la protest

Ministerul de Interne: ”Raportul privind reprimarea violentă a mitingului din 10 august 2018 trebuie desecretizat de urgență”. VIDEO – Imagini exclusive de la protest

Posted by Ziarul Incomod on Tuesday, October 29, 2019

”Toți membrii comisiilor de apărare au avut la dispoziție raportul. Nu sunt secrete extraordinare. Nu pot să spun ce e în raport, pot să spun ce nu este. Faptul că se ține secretizat, creează o stare de neîncredere în populație. Raportul trebuie desecretizat cât mai repede. Românii trebuie să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puțin corecte. Jandarmeria trebuie reabilitată în ochii lumii, după 10 august jandarmeria este văzută cu o pată pe ea”, a declarat Marcel Vela.

Întrebat care este poziția sa referitoare la solicitările multiple de demitere a lui Raed Arafat de la DSU, Vela a spus că nu poate da un răspuns înainte de a se face o analiză la nivelul MAI.

Întrebări adresate de parlamentari ministrului propus al Afacerilor Interne:

 1. Care sunt meritele pentru care ați primit certificat de revoluționar și ce beneficii ați primit? La nivelul inspectoratelor județene de poliție există o lipsă de personal, care este soluția la care v-ați gândit mai ales în context electoral?
 2. Parlamentarii au cerut desecretizarea raportului MAI privind evenimentele din 10 august 2018. Prin programul de guvernare v-ați luat angajamentul desecretizării documentelor care ar putea sprijini ancheta. Când veți face acest lucru? în cât timp de la învestirea? Veți aplica același principiu al transparenței și în cazul Colectiv? Considerați că doar timpul de răspuns la apelurile 112 este un indicator suficient pentru eficiența sistemului?
 3. Să ne precizați termenul de la care veți declanșa examenele pentru ocuparea funcțiilor de conducere. Referitor la sistemul 112, veți declanșa un mecanism de auditare a structurilor din MAI care se ocupă de acest sistem?
 4. Parlamentul a adoptat legea privind înființarea registrului infractorilor sexuali. Ce veți face în calitate de ministru ca operaționalizarea legii să fie rapidă și integrală?
 5. Tragedia de la Colectiv a fost un șoc pentru întreaga societate pentru că s-au văzut limitele sistemului de intervenție. Aveți în vedere o evaluare a performanței IGSU?
 6. De ce din lipsa de măsuri pe termen scurt lipsește combaterea corupției din cadrul MAI? Intenționați să faceți ceva în legătură cu DGPI?
 7. Pe linia politicilor de resurse umane, ce veți face? Faceți acuze grave la Poliție și Jandarmerie.
 8. (Șerban Nicolae) Programul de guvernare pe secțiunea de Afaceri Interne conține fraze cel puțin halucinante. Desecretizarea unor documente MAI referitoare la 10 august nu ar face decât să împiedice ancheta.
 9. Ce veți face concret în privința depolitizării MAI, la ce să se aștepte cei din minister?
 10. O să reînființați secțiile de poliție de la sate?
 11. Care este poziția dvs referitoare la solicitările de demisie imediată a lui Raed Arafat?
 12. Cum o să găsiți soluții pentru multiplicarea punctelor de interveție aeriană a SMURD?
 13. Cunoașteți componența celor două comisii referitoare la ”alertă răpire copil”?

Răspunsuri Marcel Vela:

 1. Referitor la certificatul de revoluționar: Caransebeșul a fost în primele 8 orașe care s-a eliberat înainte de fuga lui Ceaușescu. Eu am fost unul dintre organizatorii revoluției din Caransebeș, le-am vorbit cetățenilor de la balconul primăriei în timp de Ceaușescu era încă la putere. Nu am primit niciun beneficiu. Am luat certificatul ca să-i arăt nepoatei că bunicul ei a fost un tânăr rebel.
 2. Este prioritatea zero asigurarea unor alegeri corecte și transparente. Trebuie găsite rapid soluții pentru alegeri corecte, legale și transparente. Pe lângă poliția locală, să se completeze toate dispozitivele de pază cu poliția națională și jandarmerie.
 3. Poliția Rutieră: țin foarte mult la conduita polițiștilor din stradă, o să discut cu factorii responsabili ca pe viitor polițiștii să-și respecte imaginea și prin limbaj și prin atitudine. Vreau să facem din Poliția Rutieră o forță de elită, respectată și iubită de români
 4. Referitor la desecretizarea raportului despre 10 august: toți membrii comisiilor de apărare au avut la dispoziție raportul. Nu sunt secrete extraordinare. Nu pot să spun ce e în raport, pot să spun ce nu este. Faptul că se ține secretizat, creează o stare de neîncredere în populație. Raportul trebuie desecretizat cât mai repede. Românii trebuie să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puțin corecte. Jandarmeria trebuie reabilitată în ochii lumii, după 10 august jandarmeria este văzută cu o pată pe ea. Împreună trebuie să găsim un cadru legislativ de îndreptare a unor erori de management administrativ.
 5. Vizavi de dosarul de la Colectiv, cred că este nevoie ca la nivelul MAI trebuie făcută o echipă, să fie transparență totală și să se comunice exact ce s-a întâmplat acolo
 6. Disfuncționalitățile de la sistemul 112: în prezent, eficiența se măsoară doar luând în calcul timpul de răspuns. Nu este suficient
 7. Există un deficit de personal în MAI. La IGPR – 8.446, la Poliția de Fontieră 1.146, DGPI – 446, Jandarmerie – 2.615.
 8. Ne putem asuma ca procedura de achiziție pentru serverele Registrului agresorilor sexuali să fie făcută până în 2020. Măsurile de extremă urgență pentru a apăra românii trebuie să le punem în aplicare urgent
 9. Referitor la SMURD și Raed Arafat: Cred că se impune ca orice răspuns legat de acest subiect să fie dat într-un mod concret după ce se face o analiză la minister. Se va face o analiză la nivelul ministerului și veți lua act de concluziile referitoare la ce s-a întâmplat la Colectiv

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here