crese noi ministerul dezvoltarii
Ministerul Dezvoltării a anunţat semnarea contractelor pentru construirea a 15 creşe în ţară, inclusiv una în municipiul Câmpina, precum şi finanţarea a încă 22 de obiective noi.

Cele 15 creşe fac parte dintr-un program care a inclus 88 de obiective de investiţii din mai multe judeţe, acestea fiind primele la care s-au finalizat licitaţiile. Lucrările se vor realiza în baza unor proiecte-tip aplicate de minister, care vizează construirea de creşe mari, cu o capacitate de până la 110 locuri, creşe medii, de 70 de locuri, şi creşe mici, de 40 de locuri. Din lista primelor 15, în judeţul Prahova este prevăzută o creşă mică, în Câmpina.

“Au fost semnate primele contracte de execuție pentru 15 creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, incluse în Programul național de construire de creșe, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – a anunțat ministrul Cseke Attila. Astfel, primele creșe mari vor fi construite în Alba Iulia, Oradea, Deva, Oltenița, Lugoj și sectorul 2 al municipiului București. În Marghita, Moreni, Drobeta-Turnu Severin, Călărași și Caransebeș vor fi construite creșe medii, în timp ce Petroșani, Motru, Câmpina și Drobeta-Turnu Severin vor beneficia de câte o creșă mică”, a transmis Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Valoarea totală a celor 15 proiecte este de 224.024.319 lei, iar unitățile de învățământ vor beneficia de săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și un spațiu de joacă amplu, în aer liber, a mai anunţat sursa citată. Totodată, clădirile vor avea și panouri solare montate pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile.

Finanţare pentru încă 22 de creşe noi

Alte 73 de creșe au indicatorii tehnico-economici aprobați și sunt sau vor intra în curând în procedura de achiziție publică, în vederea identificării constructorilor, a subliniat ministrul, astfel că numărul obiectivelor incluse până acum în programul naţional este de 88. În plus faţă de acestea, Ministerul a mai anunţat că va asigura finanţare pentru încă 22 de obiective, ducând numărul total la 110.

“Astfel, în Baia Mare, Suceava, Moșnița Nouă, Borșa și Măneciu, va fi construită câte o creșă mare (pentru câte 100-110 copii). Localitățile Cristian, Mangalia, Simeria, Poșta Câlnău și Moldova Nouă vor beneficia de câte o creșă medie (fiecare cu o capacitate de 70 de copii). Totodată, câte o creșă mică (pentru câte 40 de antepreșcolari) va fi finanțată în Blaj, Techirghiol, Dej, Vlăhița, Pașcani, Scobinți, Baia Mare, Fântânele, Isaccea, Petru Rareș, Tufești și Pătârlagele”, se arată într-un anunţ publicat astăzi pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here