Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a reacționat dur la adresa primarului orașului prahovean Urlați, Marian Măchițescu, după ce edilul a propus Consiliului Local demolarea și construirea clădirii în care primăria are sediul la ora actuală.

Sediul primăriei este clădire de patrimoniu, fiind proiectată de arhitectul Toma Socolescu și construită în 1929, iar ministrul Culturii spune că “are o mare valoare arhitectonică și trebuie salvată”.

„Un primar decuplat total de la ceea ce înseamnă grija pentru comunitate în întregul ei a decis să demoleze clădirea Primăriei, o clădire de mare valoare arhitectonică şi istorică. Probabil ceva «frumos», din aluminiu şi sticlă, era visul domnului primar. (…) Este vorba de clădirea Primăriei Urlaţi, proiectată la începutul secolului trecut de către unul dintre arhitecţii interbelici de marcă ai României – Toma Socolescu – care trebuie salvată şi restaurată aşa cum merită! Institutul Naţional al Patrimoniului a solicitat clasarea de urgenţă a clădirii ca monument istoric, demolarea fiind acum imposibilă”, a scris Romaşcanu, pe Facebook.

Marian Măchițescu (PNL), primarul orașului Urlați, a explicat ieri pentru ziarul Incomod că demolarea ar fi presupus reconstruirea clădirii astfel încât să păstreze elementele arhitecturale ale vechii clădiri, adică tot ce este la exterior și la acoperiș, fiind modificat doar interiorul. Comunitatea a reacționat, dur, însă, invocând importanța istorică a clădirii.

Potrivit referatului de aprobare a hotărârii propuse de primar, clădirea prezintă „un pericol avansat de prăbuşire datorat gradului ridicat de degradare”, iar acesta le-a declarat reporterilor noștri că Inspectoratul de Stat în Construcții, în urma unei expertize, a stabilit că trebuie demolată și reconstruită. Totodată, acesta susține că o eventuală consolidare ar costa dublu și că tot nu ar fi suficientă pentru ca imobilul să primească aviz ISU de funcționre.

Însă, în urma reacției oamenilor din oraș, Măchițescu a declarat că cel mai probabil imobilul nu va mai fi dărâmat, ci consolidat. Citește aici declarația integrală a primarului!

Propunerea de demolare ar fi trebuit să fie supusă dezbaterilor Consiliului Local la ședința de miercuri, 25 mai, însă proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

“În ședința de consiliu dl primar a acceptat să organizeze o dezbatere publică, așa cum ar fi fost firesc de la bun început. Vom discuta care sunt toate opțiunile pentru proiectul acesta, societate civilă, experți în domeniu și administrație publică. Cert este că demolarea nu este viabilă, iar soluția finală trebuie să asigure un spațiu modern și încăpător pentru angajații Primăriei.”, a transmis Mircea Crisbășanu pe facebook, consilier local al orașului Urlați care s-a opus demolării.
De asemenea, acesta a anunțat că Institutul Național al Patrimoniului a trimis Primăriei Urlați o solicitare fermă de clasare ca monument istoric a clădirii Primăriei Orașului Urlați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here