Ministrul Tudorel Toader a anunțat luni că va abroga articolul 54 din OUG 7, cel care avea două prevederi principale, anunță G4Media.ro.

În primul rând, va fi abrogată prevederea care permitea unui judecător care avea și experiență de procuror să devină procuror șef. G4Media.ro a demonstrat care a fost miza acestei prevederi din OUG 7: popularea parchetelor la vârf cu judecători care conveneau PSD. Astfel, judecătoarea Corina Mândrilă de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) ar fi în cărţi pentru şefia Parchetului general (PG), după ce, pe 27 aprilie, expiră mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr. De asemenea, judecătorul Cristian Deliorga de la Curtea de Apel Constanţa ar fi pregătit pentru şefia DNA, potrivit aceloraşi surse. Deliorga a fost procuror şi chiar vicepreşedinte al CSM pe vremea lui Năstase.

A doua prevedere despre care Toader a spus că va fi abrogată este mutarea avizului pentru candidații la postul de șef de parchet de la Secția de procurori a CSM la Plenul CSM.

În schimb, în OUG rămân alte prevederi denunțate de sistemul de justiție, opoziție și Comisia Europeană. Astfel, secția specială (SIIJ) rămâne ruptă de Parchetul general, rămâne derogările nou introduse pentru accesul la Înalta Curte. Rolul președintelui în numirea șefilor de parchete rămâne diminuat grație prevederii potrivit căreia interimatele nu pot fi mai lungi de 45 de zile.

Toader a spus că va redacta în această săptămână proiectul de OUG care să abroge aceste prevederi din OUG 7, urmând ca draftul să fie adoptat într-o ședință de guvern săptămâna viitoare.

Tudorel Toader a făcut declarațiile după întâlnirea la guvern cu asociațiile de magistrați: președintele CSM, reprezentanții a trei asociații de magistrați mai puțin critice la adresa alianței PSD-ALDE (UNJR, AMR, APR), Inspecția Judiciară și Secția specială pentru magistrați (SIIJ).

Toader a mai anunțat instituirea unui mecanism de dialog între CSM și guvern: ”vom încheia un memorandum astfel ca fiecare proiect normativ să fie transmis la CSM cu cel puțin 5 zile înainte”.

Ministrul Justiției a mai spus că va mări salariile și va uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-iști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here